Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Packa vandringsryggsäcken

    Det är en konst att packa vandringsryggsäcken rätt och lagom mycket. Försök förutse när du kommer att använda olika delar av din packning och testa olika lösningar hemma. Du vill kunna hitta saker enkelt i ryggsäcken och ha bra ordning i tältet, på fjällstationen eller ute på fjället. Tunga saker som tält, friluftskök och friluftsmat packar du nära ryggen och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Tyngdpunkten bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen.

    Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga. Om du förvarar hela tältet i tältpåsen kan du linda tältduken som en rulltårta med tältstängerna i mitten. Dina sovtillbehör bör vara enkla att hitta när du har slagit upp tältet – till exempel i ett fack längst ner på ryggsäcken. Sidofickor på ryggsäcken eller en frontficka kan vara bra för regnkläder, termosen och vattenflaskan.

    Resterande packning, såsom dina kläder, kan du packa runt och under tältet, för att hålla tältet på plats. Packa kläderna i packpåsar, med olika färger för olika plagg. Smutstvätt i en påse, värmeplagg i en annan etc.

    Här kan du ladda ner en bra packlista att utgå ifrån när du ska ut och vandra.

    Ladda ner packlista

    Packningstips från Peter Persson

    Bästa tipset när man packar vandringsryggsäcken?

    Det bästa tipset när man ska packa för en vandring är så klart att packa i en ryggsäck som är bekväm att bära. Ta inte med mer prylar än vad som får plats i ryggsäcken. Du vill inte bära saker i händerna eller ha saker dinglandes utanpå ryggsäcken. Gå igenom din packning med kritiska ögon och fundera på om prylen du har packat med verkligen är nödvändig.

    Hur kan jag få ner vikten på min packning?

    Det snabbaste sättet att minska vikten på packningen är att titta på de största posterna i din grundutrustning: vandringsryggsäck, tält, sovsäck, liggunderlag och friluftskök. Genom att byta dem mot lättare modeller kan grundvikten direkt minskas med flera kilon! Lättare prylar innebär även att de tar mindre plats, vilket gör att du kan använda en mindre och lättare ryggsäck. Att byta ut hela packningen på en gång är dock en dyr historia, så börja med att se över en sak i taget.

    Vanligaste misstaget när man packar sin vandringsryggsäck?

    Många gör felet att ta med för mycket, både proviant och utrustning. Då är man snart uppe i en ryggsäcksvikt på 25-30 kg och därmed är en stor del av glädjen med vandring borta. Du behöver t.ex. inte en sovsäck som klarar -10 C° på sommaren, du behöver heller inte ett fyrsäsongstält om du bara vandrar på sommaren. Inte heller är det nödvändigt att kånka på en stor ryggsäck utformad för att bära 30 kilo i om du bara ska vandra mellan stugor. Utvärdera din traditionella "måste-ha"-lista:

    • Vad kan lämnas hemma?
    • Vad kan bytas ut för ett lättare alternativ?
    • Tänk på prylar som du har medfört på tidigare resor men som du aldrig använde.
    Så småningom kommer grammen du sparar bli till en betydande vikt.

    Vanliga frågor om packning:

    • Hur tung ryggsäck kan man bära?

     Hur mycket man orkar bära beror helt på hur tränad man är, hur långt man ska ta sig och hur terrängen ser ut. Ett bra riktmärke för en vuxen person i normal fysisk form, med en bra vandringsryggsäck och vana att vandra kan sikta på 15-20 kg. 25-30 kg kan man bära om man är i mycket god form eller om man ska ta sig en kort och lätt sträcka.

     Välj rätt utrustning »

    • Vad behövs på en dagsvandring?

     En välutrustad ryggsäck, ett par stadiga skor eller kängor och en vattenflaska är en bra start inför alla vandringar. Ett friluftskök och, mat samt energibars eller frukt som mellanmål är också bra för att fylla på din energi under dagen. För att turen ska bli så nöjsam som möjligt är det bra att välja kläder som är anpassade för vandring i olika väder. Ett par vandringsbyxor, en tröja i merinoull och en skaljacka som skyddar mot regn kommer man långt på. Karta, kompass, första hjälpen kit och en mobiltelefon med laddat batteri är bra om du ska vandra utanför bebyggelse där du inte känner till miljön.

     Klä dig lager på lager »

     Utrustning för dagsvandring »

    • Hur packar man tält i ryggsäck?

     Tunga saker som tält, kök och mat packar du nära ryggen, högt upp och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Din tyngdpunkt bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen. Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga eftersom vädret snabbt kan skifta i fjällen och man snabbt kan behöva få upp ett skydd eller enkelt kunna laga mat för att fylla på med energi. Man kan också dela på vikten och låta olika personer bära tältduk och tältpinnar.

     Läs mer om att packa för fjällvandring »

    Fler vanliga frågor

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress