/magasin-365/Eventshttps://support.naturkompaniet.se/hc/sv

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    TÄLTA ANSVARSFULLT

    Att tälta på tålig mark i naturen under ett till två dygn ingår i allemansrätten. I nationalparker, naturreservat och populära friluftsområden är det som regel bara tillåtet att tälta på särskilt angivna platser. Du måste ha koll på vilka regler som gäller, och hittar information på skyltar i områdena, turistbyråer och/eller på webben.

    Innan du lämnar lägerplatsen bör du se till att den är i lika bra skick som när du kom, eller till och med bättre. Plocka med dig skräp – många naturälskare tar även med andras skräp som de hittar. Lägg tillbaka stenar om du gjort en eldstad. Gräv ner bajs och toapapper på lämpliga platser. Gå en sista runda på lägerplatsen innan avfärd för att hitta förlorade saker och för att kontrollera att platsen ser lika fin ut som när du kom – så att nästa tältare får en lika härlig upplevelse.

    VILKET TÄLT SKA DU VÄLJA?

    Tältet är en av de viktigaste delarna i din utrustning. Tältet ger skydd vid oväder och plats för återhämtning och vila. För att du ska kunna välja en modell som passar dig måste du först ta reda på dina behov. Hur ska det användas? Fjällvandring, kajak, resa, expedition eller enklare camping. Hur många ska bo i det? Ska det användas både sommar och vintertid? Är vikt och packvolym viktigt? 

    Med ett bra tält kan du röra dig fritt och enkelt slå läger i naturen. Vi på Naturkompaniet hjälper dig att hitta rätt modell för dina aktiviteter och vi hyr även ut tält.
    Tänk på att allemansrätten är en frihet under ansvar, det finns regler för tältande, så som att du endast får tälta på samma plats något enstaka dygn samt att ni behöver markägarens tillstånd om ni är en större grupp som tältar. Följ våra tips och råd för tältning och se fram mot många härliga nätter i naturen!


    VÄLJ RÄTT TÄLT »

    TA HAND OM DITT TÄLT »
    SOVA UTE I SOMMAR

    Vi pratar mycket om tält, men det finns såklart fler sätt att sova gott utomhus på. En tarp ger välkommet skydd och kan kombineras med ett innertält i mesh eller hängas över hammocken. Hängmattan har blivit alltmer populär då den är lätt att bära med sig och är enkel att spänna upp mellan två träd. Ett annat alternativ är att spendera natten i något av alla de vindskydd eller övernattningsstugor som finns runt om i landet. Här går vi igenom möjligheterna – från glamping med extra allt till enklare utenätter under bar himmel. 

    LÄS MER »

    VÄLJ RÄTT SOVSÄCK

    Dun eller syntet? 
    En dunsovsäck ger dig mesta möjliga värme per gram fyllning. Om du prioriterar låg vikt och liten volym ska du välja en dunsovsäck. Tänk på att dun kräver lite extra varsamhet i hanteringen. Dunet är känsligt för fukt och värmer inte lika bra när det blivit blött. Det är viktigt att hålla dunsäcken ren och torr. Sovsäckens prestanda och livslängd förlängs om den alltid får torka efter användning och förvaras luftigt. Förvara därför inte sovsäcken i kompressionspåsen när du är hemma.
     
    Syntetsäckar kostar däremot mindre och tål mer fukt utan att tappa värmeförmåga. Den tål också att ligga komprimerad längre tid. Välj rätt temperatur för att enklare kunna jämföra sovsäckars värmeisolerande förmåga.

    LÄR DIG MER OM SOVSÄCKAR »

    VÄLJ RÄTT LIGGUNDERLAG

    När temperaturen kryper ner mot nollan behöver du isolera dig mot markkyla och har du en tjock luftmadrass måste du värma upp även den luften med din kroppsvärme. Då är kombinationen av luft och isoleringsmaterial en bättre lösning. Moderna liggunderlag finns i olika varianter med dun, syntetfibrer och av poröst skumgummi. Om du tältar på vintern eller tidig vår är det klokt att använda två liggunderlag. En vanlig kombination är ett lätt liggunderlag i cellplast och ett uppblåsbart med isolering. Det skyddar även om marken är fuktig. 

    LÄR DIG MER OM LIGGUNDERLAG »

    4 VANLIGA FRÅGOR OM ATT SOVA UTE

    För att gå på toaletten när du är ute i naturen bör du gräva en grop som är 20–30 centimeter djup och uträtta behoven i den. Fyll sedan igen ordentligt med jord så att djur inte kan komma åt och förmultningen går snabbt. Toapapper går bra att gräva ned, men våtservetter innehåller kemikalier som absolut inte har i naturen att göra.
    Läs mer i vår toaguide »
    Vatten kan i vissa fall drickas direkt, säkrast är att rena vattnet med vattenrenare eller att koka det ordentligt. Undvik grumligt stillastående vatten.
    Läs mer om dricksvatten i vår guide »

    • Plan och torr mark utan vassa rötter och stenar är att föredra, gärna på en höjd.
    • I sänkor samlas kyla och vatten om det börjar regna.
    • Högt gräs kan betyda många fästingar.
    • Lä är bra om det blåser.
    • Sök skydd från direkt morgonsol.
    • Se upp för gamla träd och stora grenar som kan falla när det blåser.
    • Nära stora vatten kan det bli fuktigt och svalt.
    • På sommaren är det mindre myggigt där det fläktar lite.
    • Vatten och eldplats i närheten underlättar.
    • Tänk på ljudnivån, strömmande vatten är mysigt men kan störa nattsömnen.
    • Undvik att tälta där du är allra högsta punkten om det börjar åska.

    Mer tältkunskap »
    Hitta tält »

    Att tälta på tålig mark i naturen under ett–två dygn ingår i allemansrätten men du får inte slå upp ditt tält och använda som läger i en vecka utan lov från markägaren. I naturreservat och nationalparker gäller ofta särskilda regler. Det kan råda tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad tältplats. När du tältar bör du alltid tänka på att inte skada marken, till exempel växter som ljung och lav är känslig vegetation. Se till att du tältar på tålig mark och läs alltid reglerna som gäller för det område du tänker besöka.

    Läs mer om att tälta i Sverige »
    Hitta tält »

    Tunga saker som tält, kök och mat packar du nära ryggen, högt upp och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Din tyngdpunkt bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen. Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga eftersom vädret snabbt kan skifta i fjällen och man snabbt kan behöva få upp ett skydd eller enkelt kunna laga mat för att fylla på med energi. Man kan också dela på vikten och låta olika personer bära tältduk och tältpinnar.

    Läs mer om att packa smart på fjällvandring »


    FLER FRÅGOR & SVAR »    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress