/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    SOVA UTE PÅ VÅREN

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus ullamcorper eros lectus, sit amet porta nibh pulvinar quis. Donec quis ultrices est. Proin tincidunt nulla id ante varius feugiat. Aliquam metus dui, sagittis sit amet tortor et, rhoncus iaculis nulla. Ut ipsum elit, euismod id massa in, fermentum rhoncus lectus. Suspendisse potenti. Aliquam eu pharetra elit, et laoreet augue. Nulla auctor venenatis urna ac suscipit. Vestibulum ipsum velit, auctor hendrerit fringilla a, hendrerit eu odio. Nam sit amet urna a enim pulvinar sagittis eget non lorem. Vestibulum at lorem porttitor, viverra urna eu, sagittis tellus. Phasellus id scelerisque neque. Etiam ut nibh a tellus luctus congue. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Praesent vitae ultricies mauris.

    VILKET TÄLT SKA DU VÄLJA?

    Tältet är en av de viktigaste delarna i din utrustning. Tältet ger skydd vid oväder och plats för återhämtning och vila. För att du ska kunna välja en modell som passar dig måste du först ta reda på dina behov. Hur ska det användas? Fjällvandring, kajak, resa, expedition eller enklare camping. Hur många ska bo i det? Ska det användas både sommar och vintertid? Är vikt och packvolym viktigt? 

    Med ett bra tält kan du röra dig fritt och enkelt slå läger i naturen. Vi på Naturkompaniet hjälper dig att hitta rätt modell för dina aktiviteter och vi hyr även ut tält. Tänk på att allemansrätten är en frihet under ansvar, det finns regler för tältande. Följ våra tips och råd och se fram mot många härliga nätter i tält!


    LÄR DIG MER OM TÄLT »

    BRA SAKER ATT TÄNKA PÅ »
    VÄLJ RÄTT SOVSÄCK

    Dun eller syntet? 
    En dunsovsäck ger dig mesta möjliga värme per gram fyllning. Om du prioriterar låg vikt och liten volym ska du välja en dunsovsäck. Tänk på att dun kräver lite extra varsamhet i hanteringen. Dunet är känsligt för fukt och värmer inte lika bra när det blivit blött. Det är viktigt att hålla dunsäcken ren och torr. Sovsäckens prestanda och livslängd förlängs om den alltid får torka efter användning och förvaras luftigt. Förvara därför inte sovsäcken i kompressionspåsen när du är hemma.
     
    Syntetsäckar kostar däremot mindre och tål mer fukt utan att tappa värmeförmåga. Den tål också att ligga komprimerad längre tid. Välj rätt temperatur för att enklare kunna jämföra sovsäckars värmeisolerande förmåga.

    LÄR DIG MER OM SOVSÄCKAR »    VÄLJ RÄTT LIGGUNDERLAG

    När temperaturen kryper ner mot nollan behöver du isolera dig mot markkyla och har du en tjock luftmadrass måste du värma upp även den luften med din kroppsvärme. Då är kombinationen av luft och isoleringsmaterial en bättre lösning. Moderna liggunderlag finns i olika varianter med dun, syntetfibrer och av poröst skumgummi. Om du tältar på vintern eller tidig vår är det klokt att använda två liggunderlag. En vanlig kombination är ett lätt liggunderlag i cellplast och ett uppblåsbart med isolering. Det skyddar även om marken är fuktig. 

    LÄR DIG MER OM LIGGUNDERLAG »

    EXPERTEN

    Vad är det du gillar med vintertältning?
    – Det är så mysigt! Det är annorlunda att tälta på vintern och du kan använda snön till din fördel.
    När det är mycket snö kan du gräva en grop i förtältet, och sedan sitta i förtältet med benen i gropen, som en pall. Snö är också ett skönare underlag än stenar och rötter.

    Vad behöver man för utrustning?
    – Gärna ett rymligt fyrsäsongstält med bra ventilation och tålig väv. Du behöver en sovsäck som klarar minusgrader, men liggunderlaget är ännu viktigare, eftersom kylan kommer från marken. Jag har ett isolerat liggunderlag plus ett extra liggunderlag i skumgummi. Använd också snöspikar i stället för vanliga tältpinnar eftersom marken är frusen. Du gräver ner snöspikarna i snön och står på dem en stund, tills de fryser fast. Det är svårt när det är kall, kornig snö, eftersom den vill glida i väg, men med lite tålamod brukar spikarna fastna till slut. Du kan också använda träd eller köra ner skidstavarna i snön och binda tältlinorna kring dem. Träna gärna hemma, innan du ger dig ut.

    Hur håller du värmen på natten?
    – Jag ser till att gå på toa det sista jag gör innan läggdags, eftersom jag fryser mer när jag är kissnödig. Jag brukar också hoppa och studsa innan jag kryper ner så att kroppen blir varm men inte svettig. Varmvattenflaska och värmekuddar i sovsäcken är bra om jag fryser, berättar Leonora, säljare på Naturkompaniet i Sickla.
    Foto: Martin Stenmark
    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress