Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Tälta med barn

    Att läsa godnattsaga för sina barn i ett tält till skenet av en lykta eller pannlampa och sedan ligga och lyssna på naturens ljud tillsammans skapar minnen som barnen kommer att minnas länge. Men det är inte bara en spännande upplevelse för barnen, du kommer att se naturen genom deras ögon och varje moment blir till ett litet äventyr. Vandring, där det ofta ingår att övernatta utomhus, är en aktivitet som kan anpassas så att den passar alla och att vandra tillsammans hela familjen är ett roligt och mysigt sätt att umgås på.

    Tälta med barn på sommaren

    Precis som när man vandrar med barn är det viktigt att upplevelsen av att sova ute blir rolig och spännande så att barnen ser fram emot nästa friluftsäventyr och inte blir avskräckta. Det är absolut lättast att tälta med barn på sommaren då det är varmare ute och risken för frusna tår minskar. På sommaren behövs inte heller lika mycket friluftskläder och utrustning, vilket kan vara skönt eftersom du med stor sannolikhet behöver bära en del av barnens packning på din egen rygg.

    Vilket tält passar för en barnfamilj?

    För att ni alla ska få en god natts sömn, är det bra att tänka till när du ska välja tält. Det kan låta bakvänt, men barn tenderar att ta upp ganska mycket plats så välj gärna ett rymligare tält än om du skulle vandrat tillsammans med vuxna. Att ha en eller två väl tilltagna absider för vandringskängor, ryggsäckar och utrustning är inte en dum idé och se till att det finns plats i tältet för lek och spel om det skulle bli dåligt väder. Att kunna sitta upp utan att slå i taket ger dig bättre förutsättningar att sitta bekvämt om det regnar ute och barnen insisterar på ett tionde parti UNO. Om du är osäker kan du hyra tält i våra butiker och prova vilket som passar dig och din familj bäst. Det är bättre att prova och fundera igenom ditt beslut ordentligt än att köpa ett tält som inte passar dina behov. Ett tält är en stor investering, men en investering som ger många fina upplevelser under lång tid.

    Inkludera barnen i förberedelserna

    När man ska ut och tälta är förberedelserna en viktig del av upplevelsen och genom att involvera barnen i ett tidigt skede är det större sannolikhet att de kommer att uppskatta själva tältandet. Att få packa sin egen ryggsäck, prova, packa om, välja ett lite mindre och lättare gosedjur, välja en kåsa i favoritfärgen – allt sånt gör att barnen känner sig delaktiga och att ni gör det här tillsammans. Se till att barnen har ryggsäckar som sitter bra, men var beredd på att det är du som kommer bära även deras packning beroende på fysik och ålder på barnen. Förbered också barnen mentalt på vad det kommer att innebära. Kanske behöver din 10-åring lite förberedelse för att vara utan Wi-Fi i några dagar?

    Träna hemma på att övernatta i tält

    Att sätta upp ett tält är inte krångligt och det löser du utan barnens hjälp, men prova ändå att sätta upp det nära hemmet en gång så att barnen vet hur det känns. De flesta barn tycker att det är roligt att hjälpa till och att sätta upp tältet skapar en stolthet. Att få hjälpas åt att sätta upp tältet när det är fint väder och alla är pigga, mätta och glada ger goda förutsättningar att friktionsfritt sätta upp det även i regn när alla är trötta och hungriga. Prova gärna att sova en natt på en plats där det är möjligt att smita hem till den egna sängen först innan ni ger er ut till en avlägsen plats. Kanske behövde barnen något som ni annars inte hade tänkt på? En sovmask, en liten tältlampa eller något annat? Det är bättre att upptäcka det på en plats nära hemmet trygga vrå än att trösta ett barn som är långt hemifrån.

    Packlista för att tälta med barn

    När du packar inför en övernattning i tält tillsammans med ditt barn är det några saker som är bra att tänka på. Du känner ditt barn bäst och vet vad du behöver, men här är några tips på saker som kan vara värda att packa ner utöver de självklara sakerna som bra barnkläder, sovsäck och liggunderlag:

    • Även om barnet säger att det klarar sig utan ett mjukdjur så kan det vara lättare att somna på en ovan plats med en trygg nalle i famnen.
    • Sovmask och öronproppar. Även barn störs av ljus och ljud, men alla är förstås olika.
    • Sällskapsspel och underhållning. UNO och en vanlig kortlek får lätt plats i packningen.
    • Penna och papper. Låt barnet få anteckna och rita av, många barn gillar det och det är ett sätt att bearbeta sina upplevelser.
    • En egen liten tältlampa med dämpat ljus som barnet själv rår över.
    • En omtyckt godnattsaga. Att se fram emot att höra nästa kapitel kan få vilket barn som helst att gärna krypa ner i sovsäcken och att höra din röst berätta om en bekant sagofigur ger ett lugn som gör det lätt att sova.
    • Bananer/macka. Nej, man ska inte äta efter att man har borstat tänderna. Men när man är ute och tältar är alla rutiner lite upp och ner och det kan vara svårt för barnet att komma ihåg att man bör vara helt mätt när man lägger sig. Genom att placera en lättåtkomlig banan behöver barnet inte väcka resten av sällskapet om det skulle bli hungrigt mitt i natten.
    • Att ha en egen vattenflaska bredvid sig att dricka ur på natten är något som många barn vill ha. Välj en läckagesäker modell så att den inte blöter ner inne i tältet.
    • Ett första hjälpen-kit som är anpassat för alla i sällskapet, se mer om det nedan.
    Bra att ha 

    Första hjälpen-kit som inkluderar barnens behov

    Anpassa ditt första hjälpen-kit så att det passar dina barn. Du vet ju bäst om dina barn är pollenallergiska och behöver medicin för det, eller om det är något annat som just ditt barn behöver. Men det finns några generella sjukvårdsprodukter som kan vara värda att överväga:

    • Solskydd anpassat efter barn.
    • Myggmedel och myggnät. Se till att det är medel som kan användas av barn.
    • Xylocain lindrar vid insektsbett.
    • Inotyol - en mirakelsalva som passar till det mesta.
    • Om ditt barn är litet och har svårt svälja tabletter kan du behöva ha med dig barnalvedon i suppar, till exempel.
    • Nässprej. Det kan vara svårt att somna om man skulle råka vara täppt i näsan.
    • Plåster med fina figurer. Det gör faktiskt lite mindre ont om det är söta katter på plåstret.
    • Pincett för att ta ut eventuella stickor med.
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress