Vandra kan man göra nästan var som helst. Sverige är fullt av fint uppmärkta leder. Att vandra i fjällen lockar många, och är en fantastisk upplevelse, men låglandsleder som Skåneleden, Upplandsleden och Sörmlandsleden är också riktigt fina platser för vandring. Där finns också ofta iordningställda rastplatser med vindskydd och eldstäder, som kan förenkla och sätta guldkant på vandringen.
Det tar sin tid att vandra. Du kommer att märka att du inte håller samma hastighet som när du promenerar på trottoaren hemma. Man brukar säga att man går mellan tre till fyra kilometer i timmen när man vandrar. Det kan förstås bli ännu kortare om ryggsäcken är tung eller terrängen oländig.
Undvik att planera in för långa dagsetapper. En till två mil låter inte så mycket men är ungefär vad de flesta tycker är trevligt att gå på en dag. Jämför dig inte för mycket med andra. Alla har olika förutsättningar och en sträcka som känns lätt och lagom för en kan kännas rent av plågsamt för en annan.
Anpassa tempot efter den minst erfarne i gruppen. Starta tidigt på morgonen, planera lagom långa dagsetapper, ta raster, ät i lugn och ro och njut av naturen och det eventuella sällskapet. Ska du gå en längre tur, till exempel i fjällen, se till att planera in en extradag. Om vädret blir alltför dåligt, kroppen blir alltför trött eller du hittar en extra vacker plats som kräver en dags extra uppmärksamhet.
Oavsett var du ska vandra är det viktigt att ha koll på navigeringen. Att kunna använda en kompass är bra, men viktigast är kartan. Titta på en karta, lär dig vad tecken, färger och symboler betyder. Det hjälper dig att planera dina vandringsetapper och gör också förberedelserna roligare. Det är också en säkerhetsfråga att under vandringen ha koll på kartan och var man befinner sig.
Är ni flera som vandrar tillsammans är det viktigt att ha koll på kamraternas mål och förväntningar med turen. Diskutera saker som vilken tid ni vill starta på dagarna, vilket tempo som ska hållas, med mera. Det är även jättebra att alla i gruppen har koll på var på kartan ni befinner er, vilken terräng som väntar under kommande etapper och vilken väg ni ska välja. Ovisshet kan vara stressande och lätt förstöra en vandring för den som kanske inte har så mycket vana. Sätt upp gemensamma mål och lyssna på varandra.
Tänk på hur ni rör er genom landskapet. Ett bra tips, framför allt i fjällen men även i annan kuperad terräng, är att välja en väg som följer kartans höjdkurvor. Det blir ofta den mest naturliga vägen utan alltför mycket gnetande upp och ner. Sätt upp delmål inför dagens vandring, det är bra både för orienteringens skull och för att hålla humöret uppe.
Lyxa till det med lite godsaker för att höja energinivåerna under vandringen. Choklad, nötter, torkat kött – ibland är det lite som krävs för att lyfta en dagsetapp från pannbenskamp till att bli något alldeles extra. Kom ihåg att ha med dig en vattenflaska och dricka ordentligt under dagen – det går åt mycket mer vätska och energi ute på vandring än hemma i vardagen – även när du sover.
Börja fundera på lägerplats i god tid och kolla olika alternativ på kartan. Välj lägerplats så att natten blir så trevlig som möjligt. Undvik surhål och myrar. Läger nära vatten är trevligt, men tänk på att ljudet från strömmande vatten kan störa nattsömnen, liksom att det kan bli rått och fuktigt. Med ett läger klart i tid finns mer utrymme för matlagning, vila och umgänge.
Vädra fötterna under längre raster och efter dagens vandring. Håll utkik efter begynnande skav och tejpa gärna i förebyggande syfte på områden du vet är känsliga. Ha alltid med tejp och skavsårsplåster ut på turen så att du kan behandla sår och blåsor. Tvätta fötterna och ha med torra strumpor för ombyte. Ta ur sulorna och låt vandringskängorna vädra ur och torka så gott det går.
Ett torrt underställ som inte använts under dagen är skönt att sova i och skyddar sovsäcken mot smuts. Ullstrumpor och mössa gör pyjamasen komplett. Lite kvällsgympa innan du kryper ned i sovsäcken ger skön värme. Se till att ha ordning på prylarna som du kan behöva under natten, så som vattenflaska, pannlampa och toapapper. Då blir nattliga bestyr både enklare för dig och mindre störande för vandringskamraterna. Öronproppar hjälper mot både snarkare och irriterande myggsurr.
För många är frukostkaffet en av friluftslivets höjdpunkter. Men avsett vad du gillar så är det härligt att hitta en morgonrutin som ger en så bra start på vandringsdagen som möjligt. Hitta även dina egna rutiner för att riva nattlägret. Speciellt vid dåligt väder är det skönt att komma i väg snabbt.
Innan du ger dig ut på vandring, prova hemma först. Ta på de vandringsskor eller kängor du tänkt vandra i, packa vandringsryggsäcken och ge dig ut i skogen för att testa både utrustning och den egna kroppen och se vad som fungerar bra och vad som behöver justeras. Gå så långt som en vanlig dagsetapp kommer att vara. Ska du gå i fjällen är det bra att också hitta någon backe att träna i.
Vandring behöver inte innebära att man köper en massa nya saker. Det du har hemma i garderoben räcker ofta långt, särskilt om du siktar på att göra dagsvandringar på låglandsleder. Bekväma skor, en jacka som skyddar mot vind och i alla fall lättare regn och en ryggsäck att bära termosen och vattenflaskan i är ungefär allt du behöver för att komma ut. Addera lite solskydd och kanske en keps om sommarvädret är vackert. Det i utrustningsväg som du inte har själv går ofta att låna eller hyra.
Välj skor utifrån terräng, hur tungt du ska bära – och inte minst vad du tycker är bekvämt. För kortare vandringar finns stadiga låga skor. Ska du gå i obanad terräng i fjällen, långt från leder och vältrampade stigar, är höga, stadiga kängor som står emot vatten kanske det bästa valet. Gå in skorna hemma så att du har chans att tejpa potentiella skavsårsytor innan du ger dig i väg på riktigt. Här kan du få tips kring att välja vandringskängor.
En ryggsäck som sitter bra på just din rygg är en trevlig vandringskompis som kan göra dig sällskap under många år. Innan du köper en, fundera på vilka behov du har, och kommer att ha i framtiden så är chanserna större att kunna svara på frågan hur stor ryggsäck för vandring du ska välja. En ryggsäck som är lite för stor, men som går att dra åt med kompressionsremmar, fungerar bra på en dagstur och räcker då också till på den lite längre vandringen.
Det är lätt att packa med sig för många bra-att-ha-saker som gör ryggsäcken onödigt tung. Vanligast är att packa för mycket kläder. För några dagars eller en veckas vandring behövs inte så mycket ombyteskläder. En extra underställströja och ett par extra strumpor är vanligtvis allt som behövs. Ta inte med mer mat än du kommer att äta och packa små förpackningar tandkräm och tvål med mera.
Glöm inte bort att stanna till redan tidigt under vandringen och justera sådant som inte känns riktigt bra. Knyt om vandringskängorna om det behövs. Anpassa klädseln efter väder och ansträngningsnivå, finjustera ryggsäckens inställningar. Att tidigt rätta till vad som kan kännas som småsaker minskar risken för att de växer till större problem. Detta är kanske det vikigaste tipset för att tidigt under en vandring drabbas av skav från ryggsäcksremmar, kläder eller skor, kan lätt förstöra en hel fjällvecka.
Det kan slå om snabbt, speciellt i fjällen. Ha både skalkläder, solglasögon, keps och solskyddsfaktor lättåtkomligt i packningen. Vissa dagar åker skalkläderna av och på flera gånger – då gäller det att få till en bra rutin.
Våra toppmärken