Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Vandringstips - våra bästa tips

    Vägen är utstakad, ryggsäcken packad. Men hur optimerar man vandringen? Vi har tagit fram viktiga vandringstips för en säker, rolig och skön upplevelse på leden.

    Tips inför vandringen

    Inte bara fjäll

    Vandra kan man göra nästan var som helst. Sverige är fullt av fint uppmärkta leder. Att vandra i fjäl­len lockar många, och är en fantastisk upplevelse, men låglandsleder som Skåneleden, Upplandsleden och Sörmlandsleden är också riktigt fina platser för vandring. Där finns också ofta iordningställda rastplatser med vindskydd och eldstäder, som kan förenkla och sätta guldkant på vandringen.

    Bestäm sträcka

    Det tar sin tid att vandra. Du kom­mer att märka att du inte håller samma hastighet som när du promene­rar på trottoaren hemma. Man brukar säga att man går mellan tre till fyra kilometer i timmen när man vandrar. Det kan förstås bli ännu kortare om rygg­säcken är tung eller terrängen oländig.

    Planera dagsetapper

    Förbered och tidsuppskatta dina dagsetapper efter din fysiska status, hur kuperad terrängen är och vilket underlag du går på. Tempot kan variera rejält beroende på terrängen. En timmes vandring kan ta dig fem kilometer på en flack grusväg – eller 1,5 kilometer vid brantare stigning. Och det tar oftast lika lång tid att vandra nedför som uppför. Planera alltid in alternativ så att du kan förkorta eller förlänga dagsetappen och kom ihåg att räkna med en kort paus varje timme. En till två mil låter inte så mycket men är ungefär vad de flesta tycker är trevligt att gå på en dag. Jämför dig inte för mycket med andra. Alla har olika förutsättningar och en sträcka som känns lätt och lagom för en kan kännas rent av plågsamt för en annan.

    Ha gott om tid

    Anpassa tempot efter den minst erfarne i gruppen. Starta tidigt på morgonen, planera lagom långa dagsetapper, ta raster, ät i lugn och ro och njut av naturen och det eventuella sällskapet. Ska du gå en längre tur, till exempel i fjällen, se till att planera in en extradag. Om vädret blir alltför dåligt, kroppen blir alltför trött eller du hittar en extra vacker plats som kräver en dags extra uppmärksamhet.

    Tips under vandringen

    Orientera rätt

    Oavsett var du ska vandra är det viktigt att ha koll på navigering­en. Att kunna använda en kompass är bra, men viktigast är kartan. Titta på en karta, lär dig vad tecken, färger och symboler betyder. Det hjälper dig att planera dina vandringsetapper och gör också förberedelserna roligare. Det är också en säkerhetsfråga att under vand­ringen ha koll på kartan och var man befinner sig.

    Stäm av tillsammans

    Är ni flera som vandrar tillsammans är det viktigt att ha koll på kamraternas mål och förväntningar med turen. Diskutera saker som vilken tid ni vill starta på dagarna, vilket tempo som ska hållas, med mera. Det är även jättebra att alla i gruppen har koll på var på kartan ni befinner er, vilken terräng som väntar under kommande etapper och vilken väg ni ska välja. Ovisshet kan vara stressande och lätt förstöra en vandring för den som kanske inte har så mycket vana. Sätt upp gemensamma mål och lyssna på varandra.

    Välj rätt väg

    Tänk på hur ni rör er genom landskapet. Ett bra tips, framför allt i fjällen men även i annan kuperad terräng, är att välja en väg som följer kartans höjdkurvor. Det blir ofta den mest naturliga vägen utan alltför mycket gnetande upp och ner. Sätt upp delmål inför dagens vandring, det är bra både för orienteringens skull och för att hålla humöret uppe.

    Fyll på med vätska & energi

    Att återställa vätskebalansen är viktigt på alla vandringar. Kom ihåg att ha med dig en vattenflaska och drick regelbundet, minst 1,5 liter vatten per dag vid lättare vandring och 4–5 liter för tuffare vandring i varmare klimat. Vätskeförlusten beror bland annat på din längd, vikt och ålder.

    Energiförbrukningen ökar också när du vandrar. Ät något varje timme och fyll på med kolhydrater och socker. Tänk inte nyttigt ute på vandringen, då sjunker snart energinivån vilket i värsta fall kan leda till att du tappar humör, koordination och koncentration. Lyxa till det med choklad, nötter, torkat kött eller annat du tycker om – ibland är det lite som krävs för att lyfta en dagsetapp från pannbenskamp till att bli något alldeles extra.

    Anpassa klädseln

    En grundregel när du klär dig för vandring är att anpassa klädseln efter ansträngning. En annan är lager på lager-principen med underställ, värmande lager och skyddande skal. Försök att varken frysa eller svettas genom att ta av och på klädesplagg. Undvik bomullsplagg som kyler när de är blöta och torkar långsamt. Välj ull eller syntet och glöm inte en tunn mössa och vantar även på sommaren.

    Ha både skalkläder, solglasögon, keps och solskyddsfaktor lättåtkomligt i packningen för att vara redo på snabba väderomslag. Vissa dagar åker skalkläderna av och på flera gånger – då gäller det att få till en bra rutin.

    Slå läger i tid

    Börja fundera på lägerplats i god tid och kolla olika alternativ på kartan. Välj lägerplats så att natten blir så trevlig som möjligt. Undvik surhål och myrar. Läger nära vatten är trevligt, men tänk på att ljudet från strömmande vatten kan störa nattsömnen, liksom att det kan bli rått och fuktigt. Med ett läger klart i tid finns mer utrymme för matlagning, vila och umgänge.

    Ta hand om fötterna

    Vädra fötterna under längre raster och efter dagens vandring. Håll utkik efter begynnande skav och tejpa gärna i förebyggande syfte på områden du vet är känsliga. Ha alltid med tejp och skavsårsplåster ut på turen så att du kan behandla sår och blåsor. Tvätta fötterna och ha med torra strumpor för ombyte. Ta ur sulorna och låt vandringskängorna vädra ur och torka så gott det går. Torra fötter under vandringen är det bästa receptet för att minska risken för skoskav och andra bekymmer.

    Sov gott

    Ett torrt underställ som inte använts under dagen är skönt att sova i och skyddar sovsäcken mot smuts. Ullstrumpor och mössa gör pyjamasen komplett. Lite kvällsgympa innan du kryper ned i sovsäcken ger skön värme. Se till att ha ordning på prylarna som du kan behöva under natten, så som vattenflaska, pannlampa och toapapper. Då blir nattliga bestyr både enklare för dig och mindre störande för vandringskamraterna. Öronproppar hjälper mot både snarkare och irriterande myggsurr.

    Tekniktips under vandringen

    Gå i uppförsbacke

    När du vandrar uppför är det viktigt att sätta ner hela foten. Går du bara på framfoten kommer det i längden att slita mycket på vadmusklerna. Anpassa steglängden efter hur brant det är och utnyttja stenar och rötter som naturliga trappsteg längs vägen. När du tar dig uppför är det bra att lossa på midjebältet och bröstspännet på ryggsäcken. Då får du full rörlighet i höften och undviker tryck över bröstet som kan hindra andningen när ansträngningen ökar.

    Gå i nedförsbacke

    När uppförsbacken är avklarad kan man tro att jobbet är gjort. Det är det inte. Faktum är att den excentriska belastningen nedför är mer slitsam för musklerna. Slappnar du av för mycket är risken stor att du skadar dig på vägen ner. Korta av steglängden och se till att tyngdpunkten hela tiden är över dina ben. Lutar du dig bakåt eller framåt belastas knän och fotleder i stället för musklerna. Med rätt tyngdpunkt får du bättre balans och undviker att ramla eller trampa snett.

    Gå med stavar

    Ett par vandringsstavar är bra att ha med på vandringen, inte minst i kuperad terräng. De används framför allt för att hålla balansen och för att minska påfrestningen på dina leder. Ställ in rätt längd genom att hålla armarna rakt ut från kroppen och låt stavarna hänga i remmarna rakt ner, då ska stavspetsen precis snudda vid marken. Minska längden med 5–10 cm när du vandrar uppför och gör dem längre när du vandrar utför. I riktigt utmanande terräng kan det vara bättre att inte använda stavarna alls och i stället hålla i sig med händerna. Ska du vara ute på längre vandringsturer bör du välja justerbara och hopfällbara stavar.

    Vada över vattendrag

    Att vada över ett vattendrag kan vara det mest riskabla momentet under din vandring. Vada alltid en person i taget och försök att hitta det bredaste och grundaste stället i vattendraget, där strömmen är svagast. Gå alltid på botten i stället för att försöka balansera på hala stenar. Packa ner eventuella föremål som hänger löst på ryggsäcken och knäpp upp midjebältet så att du snabbt kan ta dig ur ryggsäcken om du skulle ramla. Vada i ett par lätta löparskor, sandaler eller badskor och aldrig om vattnet når dig över knäna. Gå snett emot strömmen för att minska risken att falla. Leta upp en vadstav, en rejäl pinne till exempel, redan innan du startar turen (eller använd stavar). Det ger ytterligare stabilitet och balans.

    Tips kring utrustning & packning

    Prova hemma

    Innan du ger dig ut på vandring, prova hemma först. Ta på de vandringsskor eller kängor du tänkt vandra i, packa vandringsryggsäcken och ge dig ut i skogen för att testa både utrustning och den egna kroppen och se vad som fungerar bra och vad som behöver justeras. Gå så långt som en vanlig dagsetapp kommer att vara. Ska du gå i fjällen är det bra att också hitta någon backe att träna i.

    Shoppa lagom

    Vandring behöver inte innebära att man köper en massa nya saker. Det du har hemma i garderoben räcker ofta långt, särskilt om du siktar på att göra dagsvandringar på låglandsle­der. Bekväma skor, en jacka som skyd­dar mot vind och i alla fall lättare regn och en ryggsäck att bära termosen och vattenflaskan i är ungefär allt du behöver för att komma ut. Addera lite solskydd och kanske en keps om sommarvädret är vackert. Det i utrust­ningsväg som du inte har själv går ofta att låna eller hyra.

    Skönt på fötterna

    Välj skor utifrån terräng, hur tungt du ska bära – och inte minst vad du tycker är bekvämt. För kortare vandringar finns stadiga låga skor. Ska du gå i obanad terräng i fjäl­len, långt från leder och vältrampade stigar, är höga, stadiga kängor som står emot vatten kanske det bästa valet. Gå in skorna hemma så att du har chans att tejpa potentiella skavsårsytor innan du ger dig i väg på riktigt. Här kan du få tips kring att snöra kängor och välja vandringskängor för att hitta den optimala passformen..

    Ryggsäck som sitter

    En ryggsäck som sitter bra på just din rygg är en trevlig vandrings­kompis som kan göra dig sällskap under många år. Innan du köper en, fundera på vilka behov du har, och kommer att ha i framtiden så är chanserna större att kunna svara på frågan hur stor ryggsäck för vandring du ska välja. En ryggsäck som är lite för stor, men som går att dra åt med kompressionsremmar, fungerar bra på en dagstur och räcker då också till på den lite längre vandringen.

    Undvik tunga misstag

    Det är lätt att packa med sig för många bra-att-ha-saker som gör ryggsäcken onödigt tung. Vanligast är att packa för mycket kläder. För några dagars eller en veckas vandring behövs inte så mycket ombyteskläder. En extra underställströja och ett par extra strumpor är vanligtvis allt som behövs. Ta inte med mer mat än du kommer att äta och packa små förpackningar tand­kräm och tvål med mera.

    Finjustera utrustningen

    Glöm inte bort att stanna till redan tidigt under vandringen och justera sådant som inte känns riktigt bra. Knyt om vandringskängorna om det behövs. Anpassa klädseln efter väder och ansträngningsnivå, finjustera ryggsäckens inställningar. Att tidigt rätta till vad som kan kännas som småsaker minskar risken för att de växer till större problem. Detta är kanske det vikigaste tipset för att tidigt under en vandring drabbas av skav från ryggsäcksremmar, kläder eller skor, kan lätt förstöra en hel fjällvecka.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress