/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    LAGA MAT UTE ÄR INNE

    Att ha en brännare med ett litet kokkärl i ryggsäcken gör att du alltid har möjligheten att koka dig en kopp rykande hett kaffe eller en värmande tekopp på turen. Med ett något rejälare stormkök kan du laga hela måltiden, kanske fick du just ett sådant i julklapp men inte har hunnit använda det ännu? Förutom att ett friluftskök möjliggör en god måltid utomhus är det även en bra tillgång vid strömavbrott. Här vill vi ge dig kunskap om hur du ska tänka vid köp av friluftskök och inspirera dig med goda recept som får dig att flytta ut matlagningen i naturen.

    VILKET FRILUFTSKÖK SKA DU VÄLJA?

    Att laga mat utomhus kan vara målet med hela äventyret eller ett måste för att få i sig energi under vandringen. Oavsett ambitionsnivå är ett friluftskök precis det du behöver för att kunna flytta ut matlagningen i naturen. Mängden modeller av friluftskök kan vara förvirrande, men det är enkelt att smalna av utbudet baserat på vilka behov du vill uppfylla med ditt kök. Här förklarar vi skillnaden mellan olika typer av friluftskök och väger olika bränslens för- och nackdelar mot varandra för att du ska hitta rätt kök för dig.

    LÄR DIG MER OM KÖK »    HUR LÄNGE RÄCKER BRÄNSLET?

    Att ha koll på sitt köks bränsleförbrukning är en fördel, speciellt vid vandringar där du inte har möjlighet att få tag på nytt bränsle under turen. Det bästa sättet att lära sig om sitt köks bränsleförbrukning är givetvis att använda det och på så sätt få känsla för hur mycket bränsle som går åt vid olika väderförhållanden och typer av matlagning.

    För dig som aldrig testat att laga mat på friluftskök kan dessa riktlinjer vara en hjälp på vägen när du planerar såväl stora som små äventyr.

    LÄR DIG MER OM BRÄNSLE »

    4 VANLIGA FRÅGOR OM KÖK & MATLAGNING

    Det kan trots eldförbud vara okej om du använder ett friluftskök med bränsle av gas eller vätska om du använder det på ett sätt som inte riskerar brand i omkringliggande miljö. Ta alltid först reda på vad som gäller i området du kommer befinna dig. Mer information finns oftast på din kommun, länsstyrelse eller räddningstjänsts webbplats. Du hittar även information och riskprognoser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats.

    Ett modernare tändstål eller eldstål är ett stav-format redskap med vilket man kan skapa gnistor. Gnistorna kan antända en eldstartare (fnöske) av lättantändligt material så som tunna fibrer av torrt trä, björknäver från veden, fnöske av fnöskticka, en tuss bomull med vaselin på, tidningspapper eller en uppfluffad tampong. Tändstålet är ofta gjort av en magnesiumlegering som ger säkrare och kraftigare gnistor än traditionella elddon när det skrapas mot exempelvis kanten på knivens baksida. De ger också en möjlighet att skrapa av magnesium på fnösket för att ge en ännu kraftigare antändning. Tändstål fungerar även när det har blivit blött, till skillnad från tändstickor.

    Läs mer om att elda säkert »
    Tändare och tändstål »

    • Välj eldplatsen väl, där du kan elda säkert och täcka över dina spår.
    • Ta endast löst liggande kvistar och ris som ved. Plocka inte från levande eller nedfallna träd.
    • Ta med allt skräp hem.
    • Elda inte på eller nära stora stenar och bergshällar då de kan spricka och och få fula märken som aldrig kommer läka.
    • Använd diskmedel som är anpassat för miljön och ta så lite som möjligt.
    • Tänk på att särskilda regler vanligen gäller i nationalparker och naturreservat.

    Köp en disksvamp utan rengöringsmedel samt ett biologiskt nedbrytbart diskmedel med minimal påverkan på känsliga miljöer så kan du diska i sjö eller vattendrag. Du kan också använda en packbar diskho och fylla med vatten som du värmer på ditt kök eller på elden om du vill diska i ditt läger. Använd så lite diskmedel som möjligt för att skona naturen.

    Hitta diskutrustning »


    FLER FRÅGOR & SVAR »
    Foto: Linda Romppala


    EXPERTEN

    Hur gör du för att äta bra och god mat ute på vandringen?

    – Jag brukar planera på samma sätt som hemma och se till att få variation i kosten, men med extra tanke på hållbarhet och vikt. Passa dig för sådant som blir dåligt fort om du ska ut på en längre tur. Ta med sådant som ger mycket smak men inte väger så mycket, till exempel torkat kött, smakrika korvar, vitlök och buljong. Till det brukar jag ha enklare tillbehör som pasta eller ris och torkade grönsaker. Min grundregel är att äta god mat en gång om dagen. Jag bär gärna några kilo extra för att kunna äta gott, berättar Lars Helseth som är säljare på Naturkompaniet i Luleå.

    INSPIRERAS AV VÅRA RECEPT »


    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress