Matkreatör: Marcus Izzo | Fotograf: Gösta Fries
Äpplen
Mald kardemumma, kanel och muscovadosocker
1 tsk gransirap
1 kåsa kokkaffe
Skakad eller vispad grädde
Granbarr/kotte från marken
1 dl kokkaffe
25 cl tonic
Hur kokar man riktigt gott kaffe ute i naturen? Kafferostaren och tävlingsledaren för SM i kokkaffe, Marcus Izzo, vet hur hantverket går till.
För 22 år sedan förde kärleken mig till Östersund. Jag lämnade USA och takeaway-kulturen bakom mig och kom till ett land där kaffet för många var synonymt med överlevnad. Drycken var vardagsbränsle, satte guldkant på sällskapsstunderna och var för vissa ett fritidsintresse. Kaffe fanns överallt. Jag jobbade som beteendevetare, men när jag fick möjligheten att träffa och hjälpa människor och samtidigt skapa smakrika kaffeupplevelser tog jag chansen direkt.
Det började 2010 på ett kafé i Östersund där jag fick hjälpa människor att arbetsträna inför återkomsten till arbetslivet. Men 2015 bestämde jag mig. Jag ville jobba med mitt växande intresse för kaffe på heltid. Jag startade Big Lake Coffee, en blinkning till både Storsjön utanför knuten och de stora sjöarna från uppväxten i Michigan. Nu fick jag ägna mig åt kaffe som hantverk och skapa både smakrika och minnesvärda upplevelser. Det började på en lådcykel där jag serverade nybryggt kaffe utanför bagerier, idrottsevenemang och lokala Icabutiker. Sedermera blev det ett kafé med butik och eget rosteri – allt i samma lokal.
Efter mina resor genom Guatemala, Mexiko och andra kaffeländer 2004 hade jag lärt mig att värdesätta kaffeböndernas enorma kunnande och engagemang. Genom att jobba tillsammans med dem visste jag att jag skulle få kaffebönor av högsta kvalitet och kunna servera mina kunder riktigt gott kaffe. Kaffet har blivit en livsstil där jag intresserar mig för hela produktionskedjan och att göra medvetna val. Det vi köper som konsumenter styr marknaden och ändrar vi vårt konsumtionsmönster och främjar småskaliga producenter skapar vi positiv förändring.
Jag älskar att ta med mig kaffekannan, handkvarnen och kaffebönor ut i naturen. Det finns få saker som går upp emot gott kaffe omgiven av skogens dofter och ljud. Men vad gör en riktigt god kopp kaffe? Först och främst: låt det ta tid. Mal gärna bönorna på plats om du kan och var noga med råvarorna du väljer och att vattnet är rent och kallt. Välj bort det mörkrostade kaffets beskare toner för ett mellanrostat kaffe med andra aromer och smakämnen från kaffets ursprung.
Koka upp vattnet först till 90–94 grader eller när de små bubblorna börjar släppa från kanten. Stormkoka aldrig vattnet, då tappar det sin karaktär. Ställ kaffekannan eller kastrullen på indirekt värme vid elden eller lågan och blanda i åtta gram kaffe (kornen ska kännas som krossat flingsalt i storleken) för varje deciliter vatten. Rör om så att de blandas ordentligt och låt det sjuda i 4–5 minuter så att de grövre kaffekornen sjunker till botten. Kom ihåg att kaffet alltid smakar bättre om du låter det svalna en aning. Och glöm inte att njuta, det är därför vi är ute i naturen.
Våra toppmärken