Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Kokkaffe recept

        Matkreatör: Marcus Izzo | Fotograf: Gösta Fries

        • Använd en kaffekanna eller stormkökets kastrull.
        • Den mest aromatiska upplevelsen får du om du maler hela bönor med handkvarn på plats. Annars kan du ta med färdigmalt kaffe hemifrån.
        • Välj ett mellanrostat kaffe, då kommer aromerna och smakämnena från kaffets ursprung fram på ett fint sätt.
        • Koka upp rent, kallt vatten till 90–94 grader eller när bubblorna börjar släppa.
        • Ställ vattnet på indirekt värme och blanda i åtta gram kaffe per deciliter vatten.
        • Rör om så att vattnet och kaffet blandas ordentligt och låt sjuda i 4–5 minuter.
        • När de grövre kornen sjunkit till botten och kaffet svalnat en aning är det dags att njuta!
        • Tillsätt gärna nykärnat smör med salt eller kokosfett för energi och torkat kött/salami för sältan och rökigare toner.

        Helgrillade äpplen

        Äpplen
        Mald kardemumma, kanel och muscovadosocker

        • Ställ äpplena intill glöden tills äpplen är genommjuka.
        • Rotera dem några gånger för en jämn grillning.
        • Klyfta dem och krydda med mald kardemumma, kanel och muscovadosocker.

        Kokkaffe toddy

        1 tsk gransirap
        1 kåsa kokkaffe
        Skakad eller vispad grädde
        Granbarr/kotte från marken

        • Koka kaffet enligt anvisning och blanda med gransirap.
        • Toppa med skakad eller vispad grädde.
        • Dekorera med granbarr eller en kotte du hittat på marken.

        Kokkaffe tonic

        1 dl kokkaffe
        25 cl tonic

        • Koka kaffet enligt anvisning. Kyl därefter ner kaffet eller låt svalna.
        • Lägg lite is eller snö i glaset, häll sedan på tonic.
        • Skikta kaffet och häll det sakta över en sked i glaset.
        • Garnera drinken med en grankvist från marken.

        Mycket mer än bara kaffe

        Hur kokar man riktigt gott kaffe ute i naturen? Kafferostaren och tävlingsledaren för SM i kokkaffe, Marcus Izzo, vet hur hantverket går till.

        För 22 år sedan förde kärleken mig till Östersund. Jag lämnade USA och takeaway-kulturen bakom mig och kom till ett land där kaffet för många var synonymt med överlevnad. Drycken var vardagsbränsle, satte guldkant på sällskapsstunderna och var för vissa ett fritidsintresse. Kaffe fanns överallt. Jag jobbade som beteendevetare, men när jag fick möjligheten att träffa och hjälpa människor och samtidigt skapa smakrika kaffeupplevelser tog jag chansen direkt.

        Det började 2010 på ett kafé i Östersund där jag fick hjälpa människor att arbetsträna inför återkomsten till arbetslivet. Men 2015 bestämde jag mig. Jag ville jobba med mitt växande intresse för kaffe på heltid. Jag startade Big Lake Coffee, en blinkning till både Storsjön utanför knuten och de stora sjöarna från uppväxten i Michigan. Nu fick jag ägna mig åt kaffe som hantverk och skapa både smakrika och minnesvärda upplevelser. Det började på en lådcykel där jag serverade nybryggt kaffe utanför bagerier, idrottsevenemang och lokala Icabutiker. Sedermera blev det ett kafé med butik och eget rosteri – allt i samma lokal.

        Efter mina resor genom Guatemala, Mexiko och andra kaffeländer 2004 hade jag lärt mig att värdesätta kaffeböndernas enorma kunnande och engagemang. Genom att jobba tillsammans med dem visste jag att jag skulle få kaffebönor av högsta kvalitet och kunna servera mina kunder riktigt gott kaffe. Kaffet har blivit en livsstil där jag intresserar mig för hela produktionskedjan och att göra medvetna val. Det vi köper som konsumenter styr marknaden och ändrar vi vårt konsumtionsmönster och främjar småskaliga producenter skapar vi positiv förändring.

        Kaffe är ett hantverk

        Jag älskar att ta med mig kaffekannan, handkvarnen och kaffebönor ut i naturen. Det finns få saker som går upp emot gott kaffe omgiven av skogens dofter och ljud. Men vad gör en riktigt god kopp kaffe? Först och främst: låt det ta tid. Mal gärna bönorna på plats om du kan och var noga med råvarorna du väljer och att vattnet är rent och kallt. Välj bort det mörkrostade kaffets beskare toner för ett mellanrostat kaffe med andra aromer och smakämnen från kaffets ursprung.

        Koka upp vattnet först till 90–94 grader eller när de små bubblorna börjar släppa från kanten. Stormkoka aldrig vattnet, då tappar det sin karaktär. Ställ kaffekannan eller kastrullen på indirekt värme vid elden eller lågan och blanda i åtta gram kaffe (kornen ska kännas som krossat flingsalt i storleken) för varje deciliter vatten. Rör om så att de blandas ordentligt och låt det sjuda i 4–5 minuter så att de grövre kaffekornen sjunker till botten. Kom ihåg att kaffet alltid smakar bättre om du låter det svalna en aning. Och glöm inte att njuta, det är därför vi är ute i naturen.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress