/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REDO FÖR VINTERFJÄLLET

    Har du blivit vandringsbiten och drömmer om att uppleva fjällvärlden även på vintern? Då är turskidor ett fantastiskt sätt att ta sig ut. De flesta som klarar att vandra i fjäll­terräng kan också gå på tur med skidor. Här går vi igenom några av de saker som är bra att tänka på för att premiär­turen ska bli så säker och härlig som det bara går.
    Skidorna
    Turskidor är bredare och mer stabila än vanliga längdåknings­skidor för att fungera i många typer av snö och terräng. Turskidor brukar vara mellan 50 och 60 millimeter breda. Tänk på att skidor bredare än 55 millimeter inte passar i pistade skidspår. För bärighetens skull är det bra med skidor som är 15–30 centimeter längre än dig själv. Även längden på stålkanterna varierar mellan olika modeller. Längre stålkant ger tyngre skida, men bättre grepp. Tänk på att testa skidorna med all packning på dig så att spannet blir rätt utifrån den vikten.


    Stavarna
    Hållbarhet och slitstyrka är viktigt ute på fjället där en bru­ten stav kan ställa till det ordentligt. Ungefär till armhålan är en bra längd att utgå ifrån. Stor truga är bra för bärigheten i djupsnö. Brodden (stav­spetsen) ska vara av hårdmetall för att fästa när det är isigt.

    Pjäxor och bindningar
    Turpjäxor ska vara stabila, bekväma och hålla fötterna var­ma. En vridstyv sula gör det enklare att svänga. Turbindningar ska vara kraf­tiga för att klara åkning både på platten och utför. Det finns både kabelbindning och tåbindning för turskidor. En bra grej kan vara att ha samma bindnings­system på både turskidor och lång­färdsskridskor så går det att använda pjäxorna till båda.
    Kläder efter väder
    Som alltid så är det lager på lager-principen som gäl­ler. Fukttransporterande underställ, värmande mellanlager och skalplagg som klarar busväder. Extra förstärkningsplagg, som en dunjacka, är skönt att ta på sig både under rasten och om temperaturen sjunker. En tunn ylle­socka innerst håller fötterna torra och en tjockare yttersocka minskar risken för skoskav. Skidglasögon är skönt när snön börjar yra och solglasögon behövs när vädret är fint, speciellt framåt vår­kanten då solen reflekteras mot snön.

    Hitta rätt
    Karta och kompass ska alltid vara med när du ger dig ut på tur. Träna på navigering innan ni ger er ut på fjället och planera turen noga. Som nybörjare är det skönt att följa markerade leder, men med lite mer erfarenhet ger fjällen också enorma möjligheter till ospårade turer. En karta i mobilen kan vara ett bra komplement, men se till att den är nedladdad.

    Tänk säkert
    Meddela alltid färdväg och hur länge ni planerar att vara borta. Håll koll på väderprognoserna och lavinläget för området ni tänker ge er ut i. Vädret slår om snabbt i fjällen så var redo för det oväntade. Ha vindsäck och spade i packningen. Bra både för att fixa en skyddad fikaplats – och nödvändigt för att vid behov ordna en nödbivack. Att ha med en laddad mobil är bra, men tänk på att täckningen är obefintlig på många håll i fjällvärlden och att kyla gör att batteriet laddar ur snabbare.
    Packa lätt
    Släpa inte med mer saker än nöd­vändigt. Att skida med tung rygg­säck är både svårt i utförslöporna och jobbigt på platten. På en längre tur där det behövs mer utrustning så är pulka att föredra. Glöm inte stighudar om du ska gå med pulka, annars kan stigning­arna bli för jobbiga. Ha alltid med ett första hjälpen-kit.

    Barnvänligt
    Precis som med vandring är tur­skidåkning något hela familjen kan göra tillsammans. De allra minsta kan åka med i pulka, medan de större barnen kan åka skidor själva. Se bara till att anpassa turen efter barnen. Eftersom de små ofta leker mer i snön och blir blöta är extra sockor och van­tar bra att packa med. Fyll på med en­ergi under turens gång så hålls humöret och orken uppe. Russin, nötter, choklad och andra godsaker är bra extrabränsle.

    Allemansrätten?
    Kolla vad som gäller i aktu­ellt område. I naturreservat och nationalparker finns ofta lokala regler som måste följas. Det kan gälla saker som eldningsförbud och om hundar är tillåtna eller ej.

    Källor: Naturkompaniet, STF, Friluftsfrämjandet
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress