Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Börja klättra

        Vad roligt att du är nyfiken på klättring! Nybörjartips och viktiga fakta – läs vår guide till klättringens grunder. För att sedan, om du vill, avancera till att bli en självgående uteklättrare.

        Besök en klätterhall

        Det enklaste sättet att prova klättring är att besöka en klätterhall. Hallar, eller gym, finns i alla former och har olika möjligheter att hjälpa dig som nybörjare. Bouldering brukar man i alla fall kunna få prova på egen hand. Ofta finns den mest nödvändiga utrustningen du behöver för att klättra inomhus att hyra.

        Vill du testa att klättra på höjden, med rep, så kan kanske de som jobbar i hallen hjälpa dig. Annars ordnar de säkert olika former av prova på-klättring med jämna mellanrum. Att gå en kurs för att få ”grönt kort” och säkra inomhus är ett bra steg. Då blir du mer självständig och kan ta med dig kompisar som kan prova på att klättra när du säkrar.

        Prova utomhusklättring

        Att bouldra utomhus kan vara ett bra sätt att låta kroppen vänja sig vid klättring – ungefär såsom du säkert tog dig uppför stenbumlingar som barn. Men tänk på risken för markfall. En ”crash pad” och en parerande kompis på marken behövs.

        Häng gärna med några erfarna kompisar ut till klippan för att testa klättring med topprep på riktig sten. En grundkurs med certifierad instruktör är sedan att rekommendera, så är du säker på att inte missa någon viktig kunskap. Klättring är en risksport och kan vara livsfarligt om du gör fel. Och glöm för all del inte att ta pauser – fikastunden kan vara en stor del av njutningen ute vid klippan.

        Svårighetsgrader

        Ledernas svårighetsgrader klassificeras enligt ett siffersystem, inom- och utomhus. Systemen är lite olika i olika delar av världen, men i Sverige kör vi siffror följt av a, b och c. Plus- och minustecken förekommer också för att visa om det är en enklare eller svårare led i det segmentet (till exempel 6a- och 6a+).

        • 3 = Riktigt stora grepp. Kan du klättra upp för en stege, kommer du upp här.
        • 4 = Nu blir det lite klurigare, men greppen är fortfarande snälla.
        • 5 = Här behöver du ta i för att klara lederna. Greppen blir svårare.
        • 6 = Nu räcker inte bara muskelstyrka, du behöver bra teknik också.
        • 7 = Här blir det nästintill omöjligt för de flesta…
        • 8 = Eliten får jobba hårt.
        • 9 = Högsta världsklass, mycket ovanligt! Tänk ”Zlatan”, fast klättring.

        Klätterteknik

        Tips nummer ett: Använd benen! De flesta som provar klättring för första gången drar sig uppför med armarna och håller sig in mot väggen med böjda armar. Det är förståeligt, men då kommer mjölksyran fort. Försök i stället att ha armarna raka så ofta som möjligt och böj benen mer. Vips så kommer du märka att du nästan kan vila tills du listat ut hur du ska fortsätta.

        Förare

        Guideböcker över klätterställen utomhus kallas ”förare”. Här beskrivs områdena och lederna är inritade på en skiss av klippan. Förare finns både digitalt och i bokform.

        Accessdatabasen

        Ibland händer det att man av olika anledningar inte får klättra på en viss klippa. Det kan till exempel vara sällsynta rovfåglar som häckar där just då. Vad som gäller för din tänkta klippa hittar du i Svenska Klätterförbundets Accessdatabas.

        Vett & etikett

        Klättrar du ute: Tänk på att ta med dig allt skräp hem och vråla inte ut din frustration om det inte går bra – ljud hörs ofta väldigt långt uppifrån en klippa. Kolla upp innan var du kan parkera om du kör bil. De allra flesta klätterklipporna ligger på privat mark, så visa hänsyn till både markägaren och andra som är ute och njuter av naturen.

        Och finns det ingen toalett, men du måste göra 2:an? Gå bort en rejäl bit från stigarna, gräv en grop, sikta, bränn upp pappret (om det inte är eldningsförbud), täck över högen ordentligt med jord och lägg gärna en stor sten ovanpå.

        Lycka till med klättringen – både i klätterhallen och vid klippan!

        Foto: Linus Meyer

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress