
Varje år skänker vi en procent av det totala beloppet som våra medlemmar i kundklubben handlar för till ett natur- eller miljövårdsprojekt. Vi startade Naturbonusen 2011 och har sedan dess skänkt 12,7 miljoner kronor till olika projekt som du kan läsa mer om nedan.
Vi väljer ut vinnarna med hjälp av våra medlemmar som röstar fram sina favoriter utifrån ett antal nominerade organisationer och projekt. Intresset för Naturbonusen växer för varje år, både sett till antalet ansökningar och medlemmarnas engagemang. Rekordmånga medlemmar, drygt sjutusen, röstade på sina Naturbonusfavoriter förra året. 2019 års prisutdelning för Naturbonusvinnarna hölls på Utefest i början av september, där tre naturnära organisationer fick dela på 2,2 miljoner kronor.
- Projektet som ansöker måste vara ett natur-, miljö- eller friluftsprojekt.
- Sista ansökningsdag är måndagen den 13 april.
- Naturkompaniet går igenom ansökningarna och väljer ut de bidrag som får vara med i omröstningen.
- Nominerade projekt presenteras i juninumret av magasin 365.
- Omröstningen kommer skickas ut via nyhetsbrev till våra medlemmar i sommar.
Ansökan för Naturbonusen 2020 är nu stängd.

Gå med i vår kundklubb 365 och rösta på dina favoriter.



HÅLL SVERIGE RENT

En viktig del är också att anordna så kallade ”clean ups” där människor samlas och hjälps att städa ett område. – Det är ett otroligt effektivt sätt att skapa engagemang, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent. Hennes erfarenhet är att människor vill ha verktyg för att enklare kunna engagera sig och förhoppningen är att Naturbonusen även ska räcka till en nationell kampanj för att väcka mer uppmärksamhet kring nedskräpningen i fjällen.
Ingen gillar nedskräpning och ingen erkänner heller att de skräpar ned, men ändå hamnar skräpet där. Det finns mycket att göra.
LÄS MER ►
FÅGELCENTRALEN / ANIMALS HOPE
Fick 700 000 kronor av 2019 års Naturbonus

– Det här är ett fantastiskt fint tillskott. Just nu arbetar vi med en minimi-budget som precis räcker för att hålla verksamheten i gång, säger Jan Westin, ordförande i Animals Hope, zoolog och tidigare vetenskaplig ledare vid Universeum i Göteborg.
Varje år tar Fågelcentralen emot cirka 1 500 skadade fåglar och cirka sjuttio procent av dem lyckas man också rehabilitera så att de kan släppas ut i det vilda igen.
Vill rädda fler djur
Under högsäsongen mellan maj och juli utökas den fasta personalstyrkan på åtta personer med cirka tjugo volontärer.
– Det är viktigt att poängtera att vi tar emot och hjälper alla typer av fåglar, inte bara sådana som är utrotningshotade. Alla behövs för den biologiska mångfalden och hjälper man inte de som är vanliga i dag så finns risken att de är borta i morgon, säger Jan Westin.
Utöver Naturbonusen hoppas han även kunna locka både fler månadsgivare och få företag som vill göra en miljöinsats att skänka pengar. Mål-sättningen är att utvidga verksamheten så att de i framtiden även kan ta hand om andra typer av djur.
LÄS MER ►
FRILUFTSFRÄMJANDET
Fick 500 000 kronor av 2019 års Naturbonus.

– Det som är fantastiskt med Friluftsfrämjandet är att vi utöver den ideella verksamheten och våra egna I ur och skur-förskolor även arbetar ute i skolor runt om i landet. Det gör att vi når många barn som kanske inte har en naturlig ingång till friluftslivet, säger Adam Bergsveen, kommunikationschef på Friluftsfrämjandet. Att valet föll på Skogsmulle tycker han är naturligt. Friluftsfrämjandets troll har varit med sedan 1957 och varit en ingång till natur och friluftsliv för mängder med barn genom åren.
– Skogsmulle är så inarbetat och funkar jättebra i kommunikationen med barn. De som lär sig att respektera att ta hand om naturen och miljön i tidig ålder fortsätter oftast med det hela livet, säger han och tillägger. – Jag hoppas att vi kan hjälpa till att fostra fler Gretor, de behövs.
LÄS MER ►


Våra toppmärken