/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    ANSÖK TILL NATURBONUSEN

    Varje år skänker vi en procent av det totala beloppet som våra medlemmar i kundklubben handlar för till ett natur- eller miljövårdsprojekt. Vi startade Naturbonusen 2011 och har sedan dess skänkt närmare 15 miljoner kronor till olika projekt som du kan läsa mer om nedan. 

    Vi väljer ut vinnarna med hjälp av våra medlemmar som röstar fram sina favoriter utifrån ett antal nominerade organisationer och projekt. Intresset för Naturbonusen växer för varje år, både sett till antalet ansökningar och medlemmarnas engagemang. Rekordmånga medlemmar, drygt sjutusen, röstade på sina Naturbonusfavoriter förra året. Vinnare av 2020 års Naturbonus var fyra naturnära organisationer som fick dela på 2,2 miljoner kronor.

    Så här går ansökan och urval till:

    • Projektet som ansöker måste vara ett natur-, miljö- eller friluftsprojekt.
    • När ansökan öppnar finns ett ansökningsformulär tillgängligt. Via det ansöker organisationen till Naturbonusen genom att beskriva sitt projekt och vad de önskar att göra för pengarna.
    • Sista ansökningsdag är 21/3 2020.
    • Naturkompaniet går igenom ansökningarna och väljer ut de bidrag som får vara med i omröstningen.
    • De nominerade presenteras för kundklubbsmedlemmarna och via vårt nyhetsbrev skickas ett omröstningsformulär till prenumeranterna av nyhetsbrevet. Där får de rösta på den organisation de anser ska få ta del av Naturbonusen.
    • När omröstningen avslutats väljs de som fått flest röster ut som Naturbonusvinnare.     Gå med i vår kundklubb 365 och rösta på dina favoriter.    SKYDDA SKOGEN
    Bevarandet av gammelskogar och skogar med höga naturvärden står högst upp på miljöorganisationen Skydda skogens agenda. Föreningen anordnar bland annat kurser om ekosystem och naturvärden, bedriver opinionsbildning och påverkar politiker. En annan del av arbetet är kartläggning av naturvärden i skog. Sverige har lång väg kvar för att leva upp till miljömålet ”levande skogar” och i sin ansökan skriver Skydda skogen bland annat: ”Sverige hyser en stor del av EU:s naturarv, i form av ovärderliga naturskogar som aldrig tidigare kalavverkats, så kallade kontinuitetsskogar, gammelskogar. Men dessa skogar är bara en spillra av vad som en gång fanns, och att denna spillra går förlorad i snabb takt. Om 10–15 år kommer i stort sett all oskyddad riktig skog i Sverige vara borta. Det tar 10–15 år att slutföra omvandlingen, men hundratals till tusentals år att restaurera fram nya gammelskogar. Naturliga gamla skogar är mycket viktiga att bevara för klimatet, den biologiska mångfalden och för rekreation, hållbar naturturism och folkhälsa. För pengarna ska Skydda Skogen bland annat sammanställa befintliga kartor och data över skyddsvärda skogar, sprida information och föreslå metoder för ytterligare kartläggning. Målet är en nätbaserad karttjänst där det insamlade materialet görs tillgängligt för allmänheten.

    SKYDDA SKOGEN, 550 000 kr    VÄSTKUSTSTIFTELSEN
    I fjol instiftade Västkuststiftelsen tillsammans med arkitektur utbildningen på Chalmers Tekniska högskola i Göteborg, ett pris för utmärkt friluftsdesign. De första pristagarna var studenterna Hugo Bauer och Nelly Elfvelin, som designat var sitt vindskydd. För prispengarna kan Västkuststiftelsen bygga minst två av dessa vindskydd i naturreservat, eller längs med någon av vandringslederna. Om möjligt vill man även bygga två friluftstoaletter. Västkuststiftelsen förvaltar bland annat 280 naturreservat i Västsverige och arbetar tillsammans med kommunerna i området för att samordna utvecklingen av Bohusleden, Gotaleden, Kuststigen och Ätradalsleden. Stiftelsen har även hand om strandstädning och ett åttiotal toaletter för paddlare och båtfolk ute i skärgården.

    VÄSTKUSTSTIFTELSEN, 550 000 kr    HÅLL SVERIGE RENT

    Håll Sverige Rents projekt ”Ren natur”, är en fortsättning på kampanjen ”Rena fjäll”. Fokus den här gången ligger på det mer stadsnära friluftslivet, där nedskräpning är ett växande problem i och med att allt fler människor hittar ut i naturen. I Naturvårdsverket stora undersökning "Friluftsliv 2018" framkommer att sextio procent upplever att naturen är nedskräpad. Projektet beskrivs som en återgång till Håll Sverige Rents ursprung. För pengarna kan Håll Sverige Rent bland annat dela ut återanvändbara skräppåsar, sätta upp påsholkar och skyltar samt bedriva kampanj i sociala medier. Håll Sverige Rent är en ideell stiftelse som grundades 1983 av Naturvårdsverket och återvinningsföretaget AB Svenska Returpack. Stiftelsens syfte är att förebygga och motverkanedskräpning.

    HÅLL SVERIGE RENT, 550 000 kr    SÖRMLANDSLEDEN
    Sörmlandsleden är en ideell förening som förvaltar totalt hundra mil vandringsled genom Södermanland. Naturbonusen är ett välbehövligt tillskott för underhåll av leden. Först och främst är det den handikappanpassade vandringsslingan ”Bruksdammen runt” i Hälleforsnäs som ska rustas upp. Efter 25 år är den i stort behov av renovering. Här finns bland annat skärmskydd, fiskebrygga, grillplats och handikappanpassad toalett. Förhoppningen är att pengarna även kommer att räcka till underhåll på andra delar av leden. Det växande intresset för vandring är en positiv bieffekt av coronapandemin, men har också lett till ökat slitage på populära delar av leden.

    SÖRMLANDSLEDEN, 550 000 kr    Här har vi samlat fler lyckliga vinnare av Naturbonusen.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress