Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    FÄRDLEDARE
    Marit Løvhaug

    VILDMARKSKOCK
    Svein Jæger Hansen
    FJÄLLVANDRING I NORDNORGE MED EGEN VILDMARKSKOCK
    Följ med till Nordnorge och de obeskrivligt vackra nationalparkerna Saltfjället och Svartisen. Här på västkusten, söder om Lofoten, möts vi av höga fjälltoppar, dramatiskt djupa fjordar och isiga glaciärer. Framför våra vandringskängor väntar mjuka ljunghedar, glittrande sjöar med smältvatten, steniga stigar och glesa skogar med fjällbjörk. Tillsammans upptäcker vi denna outforskade del av Nordnorge och till fots korsar vi Polcirkeln i midnattssolens och norrskenets fantastiska landskap. Vi bor i tält och på den här resan är maten vi lagar utomhus en av höjdpunkterna.
    Med på vandringen är vildmarkskocken Svein Jæger Hansen som också satt ihop menyn för resan. Vi kan förvänta oss matupplevelser utöver de vanliga, välllagade måltider utomhus kryddade med smaker, dofter och råvaror hämtade direkt från naturen. Vår fjällguide Marit leder oss tryggt längs vägen på en både utmanande och avkopplande vecka i norska fjällen. Självklart reser vi dit med tåg!
    Naturkompaniets vänpartners för resan är Hilleberg the Tentmaker, Fjällräven och Primus utekök och under vandringen ges vi möjlighet att testa deras utrustning under rätt förutsättningar.

    Lite om nationalparkerna Saltfjället och Svartisen
    Svartisen en av Norges största glaciärer och sträcker sig hela vägen från kalfjället ner till den blåglänsande fjorden. Svartisen bildar med Saltfjället nationalparken Svartisen-Saltfjället. Närheten till havet kombinerat med en varierande bergrund och jord, ger förutsättningar för artrik och säregen fjällflora. Här växer till exempel den exotiska lapprosen, Norges enda viltväxande rhododendronart. I den södra delen av nationalparken, har man funnit över 250 olika livskraftiga växtarter, däribland många örter, anpassade till kust- och fjällmiljön och årstidernas växlingar.
    Den rika floran ger också ett rikt djurliv och här möter man inte sällan både älg och järv. Har vi riktig tur kan vi också få en glimt av de skygga lodjuren som lever uppe på fjället tillsammans med rovfåglar som jaktfalk, fjällvråk och den mäktiga kungsörnen. De rena, klara bergsjöarna är hem för öringen och lockar många sportfiskare som gärna söker sig till de laxlekande vattendrag som rinner ut i nationalparkerna.
    Saltfjället och Svartisen är också en av Norge äldsta bosättningar för samer och här har vår nordiska urbefolkning levt i samklang med naturen under lång tid. Dagens renskötsel har rötter från 1500talet och i markerna på Saltfjället går det fortfarande att finna gamla tältplatser, samiska offerstenar, djurgravar och andra spännande kulturminnen. Saltfjället också är geologiskt intressant. Stora fyndigheter av marmor som bildar fantastiska grottor under mark och stenformationen som ovan fångar och reflekterar ljuset från himlen. En vacker plats där vi kan låta sinnena stilla sig och njuta av den friska luften från fjället!

    Egen kock med på vandringen
    Vildmarkskocken Svein Jæger Hansen brinner för att tillaga det naturen har att bjuda på, gärna av råvaror han själv plockat, jagat eller fiskat. Filmen när Svein fångar laxöring med händerna i Børgefjäll har över fem miljoner visningar i sociala medier. Även författare aktuell med kokböckerna Polar Circle Food och nu senast Jæger Hansens villmarkskokebok. Han har även egna viner, ett vildmarkskaffe och Helgelandsbrödet, varifrån en del av vinsten från försäljningen skänks till barn- och ungdomar som behöver stöd i det norska landskapet Helgeland, där han själv bor och är uppvuxen.

    Vår vandringsguide Marit är en riktigt friluftsmänniska uppvuxen i Nordnorge och trivs som allra bäst med vandringskängorna på eller i en kajak på havet. Men även skidåkning i alla dess former ligger henne nära om hjärtat. Marit driver ett eget företag inom kajakpaddling och har lång erfarenhet av att leda grupper. Certifierad kajakinstruktör genom Norges Padleforbund. Hon har vandrat kring Saltfjellet sedan hon var barn, såväl sommar som vinter.
    RESFAKTA
    • Reslängd: 7 dagar
    • Avreseort: Stockholm
    • Avresor: 16 - 22 aug 2021
    • Pris: Från 19 500 kr

    I priset ingår:
    Tåg till Mo i Rana på utresan och hem med tåg längst Nordlandsbanen längs norska västkusten, en av världens vackraste tågresor.
    Fyra dagars fjällvandring med frukost, lunch och middag utomhus.
    Meny komponerad av Svein Jæger Hansen, som lär oss laga vildmarksmåtider under hela vandringen.
    Tre nätter i tält och stuga i nationalparken.
    En nätter på hotell i Lønsdal.
    En natt i Trondheim.
    Avskedsmiddag i Lønsdal.
    Frukost på hotellet i Mo i Rana, Lønsdal och Trondheim.
    Picknicklunch och vandring i Åre.
    Reseledare från Naturkompaniet.
    Lokal guide under hela vandringen.

    I priset ingår ej:
    Måltider på tåget, middag i Trondheim (sen ankomst dit)

    Resplan:
    Dag 1.Tågresa från Stockholm mot Nordnorge
    Dag 2. Vandring till Tespvannet, tält (14 km)
    Dag 3. Vandring till Saltfjellstua, stuga/tält (13 km)
    Dag 4. Vandring till Bjellåvasstua, tält (16 km)
    Dag 5. Vandring till Russånes, tält (13 km)
    Dag 6. Tåg med Nordlandsbanen till Trondheim, hotell
    Dag 7.Tåg hem via Åre, åter i Stockholm på kvällen

    Boende
    Vi bor en natt på hotell i Lønsdal och tre nätter i tält/stuga ute i nationalparken samt en natt i Trondheim. I Lønsdal bor vi på Saltfjellet Hotell.

    Resesätt: Tågresa t/r

    Klimat: Tack vare Golfströmmen har Helgeland ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Sommaren i Norge är ungefär som i Sverige: långa dagar, korta nätter, och ofta behagliga temperaturer både på land och till havs.

    Resans karaktär:Vi har med oss en egen vildmarkskock under hela vandringen som lär deltagarna hur man ska tänka när man ska laga mat utomhus. Alla deltagare är välkomna att delta i matlagningen. Du bär själv ditt tält och vi delar upp maten emellan oss. Räkna med att du kommer att bära ca 20 kg så en ryggsäck på ca 80 L eller större borde vara rimligt.

    Deltagarantal Min. 10, max 18

    För medlemmar i Naturkompaniet 365
    Resorna är specifikt för dig som är medlem i Naturkompaniet 365. Läs om dina förmåner och bli medlem här.>>
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress