/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Att övernatta i naturen är svårslaget, även under den vita årstiden. Det är ett äventyr i sig att få krypa ner i sovsäcken och lyssna på naturens alla ljud. Snöflingor som faller mot tältduken, ett djur som rasslar i buskarna, eller så har du turen att få uppleva en stjärnklar himmel med dansande norrsken. Att sova ute på vintern är inte så komplicerat som det kanske låter, det ställer bara lite större krav på din utrustning för att du inte ska behöva frysa. Här följer lite olika tips som gör att du kan njuta av din övernattning fullt ut, även när temperaturen sjunker en bra bit under nollan.
    Utvalda produkter 
    Utvalda produkter 


    Tältnätter på vintern

    Kyla, lavinrisk och pudersnö. Mitt i smällkalla vintern gav sig Jonas Gunnmo ut på äventyr i vildmarken på fjället för att tälta utomhus.

    Jonas vaknar och öppnar tältduken. Det är tjugofem grader kallt och solen strålar på en klarblå himmel över Sareks nationalpark. Han tänder köket och känner att suget att ge sig ut börjar rinna till i kroppen. Det känns samtidigt nästan overkligt att det ens går att sova i tält i det här klimatet. Utsikten från öppningen är milsvid och de snöklädda fjälltopparna visar upp sig på rad. – Som snowboardåkare kändes det som att vara i världens största lekpark, vi kunde åka vart som helst, hur som helst, säger Jonas Gunnmo. Tillsammans med några vänner är han ute på en tio dagar lång topptur. I Sareks trånga dalgångar finns det alltid risk för laviner och gruppen måste vara uppmärksam på omgivningen när de ska slå läger för natten. Det gäller att hitta ett bra läge och gräva ner sig en bit. När blåsten tar i låter det som om en flagga som slår i vinden precis ovanför ansiktet. Ibland hittar gruppen bra blocksnö som de bygger en skyddande mur av. Marginalerna är mindre på vintern än på sommaren. På vintern är det viktigt att vara riktigt bra förberedd.

    Hur får man tältet att stå stadigt? – Det finns speciella snöpinnar som du gräver ner, stampar på och som fryser fast, de sitter bra. Du kan också använda skidorna eller pulkan som  extrapinnar, men då kan du inte använda dem om du skulle behöva komma i väg snabbt.

    Är snön till hjälp eller är ett hinder för tältning? – Jag tältar hellre med än utan snö när det är minus tjugofem grader. Du kan till exempel gräva ut en grop i absiden på tältet, på så sätt får du ett större utrymme. Det är också bra att bygga upp lite snö på sidan av tältet som isolering.

    Hur håller man värmen på natten? – Ett trick är att jogga en liten bit  innan du lägger dig, så att du bygger upp värme men inte svett. Gå gärna och lägg dig med en varmvattenflaska. Använd en ordentlig dunsäck som klarar kalla temperaturer eller sov i två sovsäckar, en i dun som står för merparten av värmen och en syntetsäck som tar hand om fukten.

    Läs mer


    Varma plagg för vinternätter 
    Produkter i bild 


    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress