/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    VÅRDA DIN UTRUSTNING

    Här har vi samlat våra guider och tips på hur du bäst tar hand om din friluftsutrustning.
    Impregnera jackan
    Det är väldigt viktigt att du underhåller ditt membranplagg, annars kan porerna med tiden täppas igen av svett­ och smutspartiklar. Tvätta enligt tillverkarens instruktioner och torktumla eller stryk plagget varmt. Värmen återaktiverar yttertygets impregnering. Du kan även köpa särskild impregneringsspray och lagningskit för bland annat Gore-Tex plagg. Att ge plagget ökad livslängd är bra både för plånboken och miljön. 

    Se våra vårdmedel och reparationskit >>


    Fixa dragkedjan 
    Att dragkedjor går sönder är tyvärr inte ovanligt. Om dragkedjan inte håller ihop ordentligt är risken stor att släden har gått sönder. Använd en tång och knipsa bort dragkedjestoppet högst upp. Trä på en ny släde och kläm försiktigt fast ett nytt stopp med tången. Har dragkedjan tappat tänder behöver hela bytas ut. Den händige kan göra det själv genom att sprätta bort den gamla dragkedjan och sy dit en ny. Annars lämna in till exempelvis skräddare eller reparationstjänst.

    Lagningskit för dragkedja >>
    Ett multiverktyg kan rädda plagget på turen >>


    Rädda dunet
    Dunjackor och sovsäckar har ofta tunna, känsliga yttertyg. En glödloppa från elden eller en vass kvist kan lätt göra ett hål eller en reva där dunet riskerar att komma ut. Tillfälligt går det att laga med en bit silvertejp. Se till att peta in dun som sticker ut innan du tejpar. För en mer permanent lagning så finns det färdiga lagningslappar att köpa. Klipp till lappen så att den täcker hålet med lite marginal. Lägg jackan eller sovsäcken så platt som möjligt, ta av skyddsfilmen på lagningslappen och fäst den på tyget.

    Pronty lagningslapp >>
    Tear-aid lagningslapp >>
    Ta hand om skor och kängor
    När du köper ett par skor eller kängor hos oss så har du investerat i en kvalitetsprodukt. För att de ska motsvara dina förväntningar på livslängd samt tåla tuff användning, bör du vårda och ta hand om dem. Harald i filmen ger dig goda råd för hur du ska ta hand om dina kängor.
    Tänk på att aldrig snabbtorka dina kängor över värmeelement eller nära en öppen eld. Värmen kan torka ut lädret och i värsta fall få limningar att släppa.

    Se våra skotillbehör och vårdprodukter >>    Ta hand om dina Fjällrävenkläder
    Med Grönlandsvax kan du anpassa funktionen hos ditt G-1000-plagg efter väder och aktivitetsnivå. Mer vax ger ett tätare plagg som står emot regn och vind, och impregneringen ökar också slitstyrkan och livslängden. Med mindre vax får du ett svalare plagg med maximal ventilation. Du kan också ta bort vax genom att tvätta ditt plagg i 40 C°.
    Harald visar här hur du enkelt vaxar dina kläder. 

    Grönlandsvaxet hittar du här >>


    Skötselråd för handskar
    Läderhandskar tvättas enklast och bäst genom att du tar på dig den ena handsken och tvättar med den lediga handen, använd vanlig tvål och ljummet vatten. Torka i rumstemperatur och låt helst handsken hänga i upprätt läge, till exempel upphängd i fingerdelen med klädnypa i en tvättlina eller på en torkställning.
    Återfukta gärna handskarna med läderbalsam med jämna mellanrum, det vårdar och mjukgör lädret samt ger en vattenavstötande effekt. 
    Tänk på att ljust skinn kan bli lite mörkare när du fettar in det.

    Läderbalsam hittar du här >>
    Reparera tältbågen
    En knäckt tältbåge går att laga ute i fält. Böj tillbaka den skadade sektionen så att den blir så rak som möjligt. Tälttillverkare skickar ofta med en rörbit som passar över tältbågen. Trä röret över den skadade delen och fäst med silvertejp. Saknas reservrör går det att förstärka den skadade delen med en pinne och sedan vira den med silvertejp. För att byta ut hela den skadade sektionen, gör så här: Ta bort pluggen i ena änden på tältbågen så att du kan lossa den elastiska snodden. Dra ut snodden och byt ut den skadade sektionen. Trä tillbaka snodden genom alla sektionerna och fäst i ändpluggen.


    Ta hand om köket
    Gas- och spritkök är oftast relativt underhållsfria, men se till att ha med reservdelar om du ska ut på en längre tur. Multifuelkök är väldigt tåliga, men kan sota igen. Ute i fält är det enklast att rengöra brännaren med en nål. På hemmaplan fungerar det bra att rensa med tryckluft.
    Se även till att anpassa kökets munstycke efter avsett bränsle för att bästa effekt.

    Primus MULTIFUEL EX TOOL hittar du här >>


    Lappa stövlarna
    Svamppromenad i läckande gummistövlar är inte kul. Men gummi är ofta lätt att laga. Vilken metod som är bäst beror på vilken sorts gummi det är i stöveln. Riktigt gummi går att laga med cykellagningslappar. Se till att stöveln är rengjord runt hålet, rugga upp ytan med lite sandpapper innan du smetar på ett tunt lager solution. Låt torka något och fäst sedan lagningslappen noggrant. Om stöveln är tillverkad i något blandmaterial, så finns olika typer av gummi klister som Liquisole, Shoe Goo och Rubberfix.

    Rubberfix hittar du här >>
    Längre liv för ryggsäcken
    Plastspännen på ryggsäckar kan gå sönder efter en tid. Nya spännen finns att köpa i lösvikt och är ofta enkla att byta ut. Ibland krävs det lite sömnad för att fästa spännena. Om du inte har en tillräckligt kraftig symaskin själv går det ofta bra att lämna ryggsäcken till en skräddare eller skomakare för att få det fixat.

    Reservspännen att ta med på äventyret: 
    20mm >>
    25mm >>
    38mm >>

    Reparera liggunderlaget
    Ett läckande liggunderlag är en mardröm ute på tur. Ha alltid med dig ett lagningskit som passar ditt liggunderlag. Vilken typ av lagning du ska använda beror på liggunderlagets material. Till vissa finns självhäftande lagningslappar, till andra behövs klister. Om läckan är svår att hitta: blås upp liggunderlaget, vik det dubbelt för att öka trycket och sänk ned i vatten tills du ser var det bubblar. Rengör noga kring hålet. Ofta följer det med rengöringsmedel med lagningskitet. Klipp till en lagom stor bit av lagningslappen och fäst den noggrant enligt instruktionerna.

    Lagningskit för liggunderlag >>

    Skötselråd för ullkläder
    Ullens naturliga fetthalt är en viktig del av materialets goda egenskaper. Ett vanligt tvättmedel löser upp fett – vilket alltså påverkar ullen negativt. I dag kan många ullplagg tvättas i maskin, men var noga med att följa tvättråden. Och tvättar du för hand, så låt inte plaggen ligga i blöt för länge. Efteråt kramar du ur vattnet med en handduk, inte genom att vrida ur, och låter plagget plantorka.

    Tvättmedel för ull >>
    Skötselråd skalplagg
    Att tvätta dina plagg förlänger livslängden och dess funktion, exempelvis för att skydda limningar och plaggets funktion. Efter tvätt bör plaggen torktumlas på låg värme för att impregneringen ska återfå sin funktion.

    Tvättmedel för skalplagg hittar du här >>

    Ta hand om kängorna
    Läder är ett levande material som kräver omvårdnad. Har du till exempel ett par läderkängor är det värt att lägga lite tid och omsorg på dem för att förlänga livslängd och funktion. Ett par läderkängor ska till exempel aldrig snabbtorkas vid ett värmeelement, eller för nära elden. Den höga värmen riskerar att torka ut lädret och förstöra limningen mellan materialdelarna. Låt hellre kängorna torka i vanlig rumstemperatur, gärna med istoppat tidningspapper som tar upp mycket fukt.

    Se våra skotillbehör och vårdprodukter >>

    Håll vätan ute
    Skalbyxor och jackor som har fått en reva bör lagas snabbt så att inte hålet blir större. Temporärt fungerar silvertejp ofta bra, men sedan är det bra att göra en mer permanent reparation. För att säkra vattentätheten är det bra att laga skalplagg både från insidan och från utsidan. Börja med insidan och fäst en lagningslapp som håller ihop revan. Fäst sedan en lagningslapp även på utsidan. Rundade hörn på lappen gör att den sitter bättre.

    Lagningslappar för Gore-tex hittar du här >>
    Vårda och reparera 

    Nya äventyr för gamla kläder och skor

    Lämna in dina uttjänta friluftskläder och skor hos oss på Naturkompaniet. Vi samarbetar med I:CO som är ett av de ledande internationella företagen inom återvinning. De ser till att det du lämnar in på bästa möjliga sätt kommer till användning igen – antingen på andrahandsmarknaden eller i form av materialåtervinning. Jordens resurser är begränsade. Därför är det av största vikt att material i så stor utsträckning som möjligt kommer in i ett kretslopp istället för att hamna på soptippen. Om vi hjälps åt kan vi göra stor skillnad.


    Så återvinner vi kläder och skor
    Kläder och skor som lämnats i våra återvinningsboxar skickas till I:CO där de sorteras utifrån skick och material för att sedan återvinnas på ett så optimalt sätt som möjligt.

    Så här arbetar I:CO med återvinning:

    1. Återanvändning

    Skor och plagg som är i tillräckligt gott skick går direkt ut på second hand-marknaden. Att fortsätta att använda redan tillverkade produkter är den överlägset mest hållbara formen av återvinning. Det är också därför som vi vill uppmana dig att vårda och laga det du köpt hos oss i så stor utsträckning som möjligt. Låt inte heller saker du tröttnat på samla damm eller, ännu värre, åka i soporna. Sälj på loppis, ge bort till en vän, lämna till välgörande ändamål – eller lämna till återvinning hos oss på Naturkompaniet. På så sätt kan vi hjälpas åt att minska behovet av att producera nytt är det bästa sättet att skydda miljön.

    1. Sluten återvinning

    Vissa material kan användas som råvara för att skapa nya, liknande, kvalitetsmaterial. Så kallad sluten återvinning. Ofta går det inte att ha en helt sluten produktionscykel. Ofta krävs ett tillskott av energi och resurser för att först bryta ned materialet och sedan skapa ett nytt användbart material. Men fördelarna är ändå stora. Det krävs mycket mindre resurser i form av råmaterial, kemikalier, vatten och energi än för att producera materialet från grunden. Det förhindrar även att det ursprungliga materialet går till spillo som avfall.

    Här är några exempel hur det kan fungera i praktiken:

    Dun

    Dun är ett fantastiskt material med lång hållbarhet som är lätt att återanvända, även om till exempel jackan eller sovsäcken är utsliten i övrigt. Efter tvätt och utsortering av trasigt dun går det att återanvända, med bara ett litet kvalitetstapp, jämfört med nytt dun.

    Ull

    Även ull går att återanvända, även om kretsloppet här inte är helt slutet. Stickad ull kan revas upp och finfördelas så att det sedan går att spinna ny tråd av den. Här är Fjällrävens Re-Wool-kollektion ett bra exempel. Den finfördelade ullen har kortare fibrer än den ursprungliga, vilket gör att man ofta till sätter nylon för få bättre slitstyrka.

    Polyester

    Plagg i 100 procent polyester är mycket lämpliga för återvinning. Materialet bryts ned, ofta på mekanisk väg, till mycket små polyesterbitar som sedan värms upp och spinns till ny tråd. Återvunnen polyester tappar något i slitstyrka och elasticitet jämfört med nytillverkad. I vissa fall tillsätts därför lite nytillverkad polyester i processen. Fjällrävens eco shell är ett exempel där både yttermaterial, innermaterial och membran är tillverkade av 100 procent återvunnen polyester, som i sin tur kan återvinnas igen.

    Gummi

    Precis som med polyester kan gummisulorna i gamla skor återanvändas. Det utslitna sulorna mals ned till granulat som kan smältas och gjutas till nytt gummi. Även här blir kvaliteten på det återvinna material något lägre än för nytillverkat, men det fungerar bra till många tillämpningar, som exempelvis vardagsskor. Återvinningskretsen är inte helt sluten, eftersom det tillförs både energi och i många fall en viss del nytt material i processen. Därför är det bra att återanvända gummi i stor utsträckning som möjligt, även om återvinning är mer resurssnålt än att tillverka helt nytt material.

    Öppen återvinning
    Öppen återvinning innebär att materialet återvinns till något annat än det var ursprungligen. Många blandmaterial går exempelvis inte att bryta ned och skapa nya vävar av. Men det finns sätt att återanvända även dessa. Sådant material används bland annat som isoleringsmaterial inom fordonsindustrin.

    Energiåtervinning
    Det sista alternativet är att materialet skickas till förbränning och åtminstone får omvandlas till energi i form av el eller fjärrvärme. Det kan tyckas vara resursslöseri, men miljömässigt är soptippen ett mycket sämre alternativ. Cirka 5 procent av alla kläder och skor som kommer till I:CO skickas till förbränning.  

     

    Om I:CO

    I:CO står för I:Collect. Projektet startade 2009 med ambitionen att erbjuda konsumenter ett enkelt, effektivt och pålitligt sätt att återvinna gamla kläder och skor. Hittills har I:CO samlat in mer än 90 000 ton skor och kläder. Bara under 2017 samlades 61 miljoner plagg (22 000 ton) in. I:CO har i dag verksamhet i 60 länder. I:CO har tillgång till den senaste tekniken och forskningen inom återvinningsområdet, allt för att återvinningen ska ske så optimalt som möjligt. Cirka 60 procent av de insamlade produkterna skickas för direkt återvinning som begagnade varor. Cirka 35 procent återvinns till nya material, medan endast 5 procent av de insamlade plaggen och skorna bränns och blir till energi.

    Mer info: www.ico-spirit.com
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress