Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter


    Val av flugfiskeutrustning
    Att för första gången välja utrustning som spö, rulle och lina kan vara en utmaning då det idag finns en uppsjö av både varumärken
    och modeller på marknaden.
       I det här avsnittet hjälper vi dig att förstå skillnaderna på spön, rullar och linor.
    Vad som är bra att tänka på i ditt val av utrustning och vi reder också ut en del fiskerelaterade begrepp som inte alltid är de enklaste att förstå.

    SPÖT

    Spöt - eller klingan som är en vanlig term inom fiske - tillverkas i kolfiber eller glasfiber och kolfiber är idag det absolut vanligaste materialvalet i flugspön. Den största skillnaden mellan materialen, och som oftast är den lättaste att känna, är mjukheten i klingan. Glasfiber är mjukare än kolfiber och fiskar man med ett spö tillverkat i glasfiber kan man känna att det böjer sig nästan enda ner i handtaget medan ett kolfiberspö oftast är styvare.

    Att välja rätt spö kan kännas svårt då det finns otroligt många olika varianter på marknaden och dessutom är alla spön uppdelade i olika klasser som passar olika typer av fiske. En god idé är att gå till din lokala butik och be om att få provkasta några olika modeller, det gör det enklare att känna vad som passar just dig och din kastteknik. 

    Vad betyder klasserna och vilken klass ska man välja?

    Klasserna för enhandsspön tillverkas i klass(#)2 – klass(#)10 och för att få en uppfattning om vilka klasser som passar för respektive typ av fiske kan man kategorisera in klasserna i olika fack:

    • #2 - #4 – lämpliga klasser för mindre strömmande vattendrag med generellt mindre storlek på fisk.
    • #4 - #6 – lämpliga klasser för fiske i strömmande vatten och sjöar.
    • #7 - #8 – Lämpliga klasser för kustfiske efter havsöring och gädda där man generellt använder större flugor och ofta är mer exponerad för vind.
    • #9 - #10 – Även dessa klasser är lämpliga för gäddfiske och saltvattenfiske med voluminösa flugor.

    Tvåhandspön används för laxfiske och den största skillnaden är att tvåhandspön har en förlängd del bakom rullen. Kasttekniken skiljer sig och här talar namnen för sig själva – för enhandsspön använder man en hand och för tvåhandsspön två händer.

    Vad menas med långsam – medium – och snabb aktion?

    Aktionen talar för hur ”snabbt” eller ”långsamt” spöt är. Om ett spö har långsam aktion kräver spöt mer av dig som användare och tiden mellan bak –och framåtkast är längre än om du fiskar med ett spö med snabb aktion, vilket gör det mer känsligt vid hårdare vind. Ett spö med snabbare aktion är mer förlåtande för användaren och är oftast lättare att kasta med som nybörjare – dessutom är det lättare att hantera även om det blåser.

    RULLEN

    Rullen fungerar till stor del som förvaring av linan under tiden den inte används. Ska du använda rullen till gäddfiske, havsöringsfiske eller saltvattenfiske är det en god idé att välja en rulle med ett bra bromssystem som är mjukt men som också ger högt motstånd vilket gör det enklare att trötta ut fisken. Ett slutet bromssystem är också att föredra för att undvika att det kommer in grus och smuts i bromsen.

    Rullen finns oftast att välja i flera olika storlekar och klassas generellt enligt nedan:

    3/4, 5/6, 7/8 osv. – siffran talar för klassen på linan vilket ger dig en fingervisning om vilken storlek du bör välja på rullen.

    Det finns två olika storlekar på rullens spole idag, stor och liten. Storspoliga rullar är det vanligaste och fördelarna är flera. En storspolig rulle rymmer mycket backing – en extra tunn lina som spolas på först och som sedan sätts ihop med fluglinan och fungerar som extra lina om det är så att drömfisken nappar och drar ut all fluglina.

    LINAN

    Att linan och spöt du fiskar med passar bra ihop är en förutsättning för att göra fisket roligt. Det finaste spöet tillsammans med en dyr lina betyder inte att de passar perfekt ihop. Det viktigaste är att vikten på linans klump – den del av linan som gör det möjligt att mata ut lina – passar bra ihop med spöets klass. Om du har möjlighet är det alltid bra att provkasta några olika linor tillsammans med det spö du har eller det spö du har tänkt köpa så att du själv kan avgöra om det känns bra ihop eller inte.

    Fluglinor finns i flera olika utföranden för olika typer av fiske. Dom tre vanligaste varianterna är:

    • Flyt – som namnet antyder så flyter linan på vattenytan. Det självklara valet för fiske med torrflugor.
    • Intermediate/hoover – linan ligger strax under vattenytan. Lämpligt val för fiske med fiskimitationer för kust –och sjöfiske.
    • Sjunk – hela linan alternativt linans klump sjunker. Här finns också flera olika sjunkgrader beroende på hur snabbt du vill att den ska sjunka, de vanligaste är Sjunk3 och sjunk5. Lämpligt val för fiske med nymfer och fiskimitationer.

    Linor delas också upp i två olika kategorier - WF och DT:

    • WF = weight forward. Linans klump – den tjockare del på linan som gör det möjligt att kasta – sitter längst ut på linans ena spets.
    • DT = double tapered. Linan är jämntjock, klumpen är centrerad till linans mitt och ändarna är avsmalnande.

    AFTM – vad är det och hur fungerar det?

    AFTM, som har sitt ursprung i Association of Fishing Tackle Manufacturers, är ett system för att klassa fluglinor i syfte att göra det enklare för dig som konsument att välja lina. De flesta tillverkare av fluglinor klassar sina linor efter systemet idag. AFTM-klassen anger vikten på fluglinans första 30ft och alla  flugspön är klassade efter samma system för att på så sätt tala om vilken klass som passar till just det spöet.

    Kom ihåg att klassningen är mer av en fingervisning för att visa dig åt rätt håll – men i slutändan är det din egen upplevelse med spöet och linan som är avgörande.

    Klumpen – vad är det och vad ska man välja?

    Klumpen är den tjockare delen av fluglinan som gör den möjlig att kasta. Klumparna brukar delas upp i två längder – kort (ca 6,5m – 9m) och lång klump (ca 13,5m – 18,5m).

    I fisketermer används ofta andra begrepp för kort och lång klump och ibland kan det vara svårt att veta vad som är vad, därför har vi översatt begreppen här:

    • LB(Long belly) och LT (long taper) är linor med lång klump.
    • SB(short belly) och ST (short taper) är linor med kort klump.

    När bör man välja en lina med en kort respektive en lång klump?

    En kort klump är generellt lättare att kasta med som nybörjare då man inte behöver ha många meter lina utanför spötoppen för att ”ladda” spöet och skjuta iväg linan. Den är också fördelaktig om man ofta vadar djupt eller fiskar från flytring eller pontonbåt. Ytterligare en fördel är att den är lättare att underhandskasta – eller ”roll-kasta”- med och kan då vara ett bra alternativ om man fiskar i vatten med tät vegetation runt omkring och möjligheterna till överhandskast är begränsade.

    En lång klump är ett bra val för den som gärna lägger långa kast mot vakande fisk i sjöar eller strömmande vatten. En lång klump är lite mer krävande än en kort klump då man inte känner ”draget” i bakkastet lika tydligt och det är större risk att linan dippar i bakkant vilket gör att man då får börja om.

    Klumplängder mellan 10m – 13m är en kompromiss där man har samlat de bästa egenskaperna från både kort och lång klump. Man kan kalla det för en allround-klump och är den typ av klump som lämpar sig bäst för den som vill ha en lina som klarar det mesta.

    Vilken lina ska man välja då?

    Generellt är en WF-lina – eller weight forward – lättare att hantera i vind. Linan har en förmåga att skjuta bättre i varje luftkast vilket betyder att du behöver göra färre kast för att kasta lika långt jämfört med om du fiskar med en DT-lina. WF-linor, med en kortare klump, är också lättare för nybörjaren att fiska med då de generellt är lättare att kasta med.

    DT-linan – eller double tapered – lämpar sig bäst i mindre strömmande vattendrag där du inte behöver kasta så långt men vill ha fina presentationer när du fiskar med torrflugor.
    En annan fördel med linan är att när den ena änden börjar bli sliten kan du vända på linan eftersom att den är lika tunn både framtill och baktill.

    Tafsen – vad ska jag ha?

    Inom flugfisket kallar man den sista del som knyts ihop med fluglinans ände för tafs. Tafsen gör att det finns en transparent del mellan fluglinan och flugan, så att fisken inte ska bli skrämd av fluglinan. Det är också på tafsen du knyter på flugan. Till skillnad från spinnfisket – där man vanligtvis har ett beteslås för snabbare byten av bete – är det vanligast att du knyter på flugan direkt på tafsen.

    Tafsen är tillverkad i nylon och sätts ihop tillsammans med fluglinan genom antingen en ögla på fluglinans spets och tafsens spets. Saknar fluglinan en ögla i änden kan man också knyta fast tafsen direkt på linan eller köpa färdiga öglor som trär på linänden. Taperade tafsar och tafsspetsar kommer i flera olika dimensioner. Översättningstabellen nedan motsvarar dimensionen på den taperade tafsens tunnaste del, spetsen.

    0x = 0,28mm
    1x = 0,25mm
    2x = 0,23mm
    3x = 0,20mm
    4x = 0,18mm
    5x = 0,16mm
    6x = 0,14mm
    7x = 0,12mm

    Taperad tafs

    Den taperade tafsen kommer i färdiga längder och de vanligaste är 9ft (270cm) och 12ft (360cm).
    De är som tjockast i ena änden och som tunnast i andra änden. Den tjockare änden ska sättas fast mot fluglinan och på den tunnare änden skarvar man på ytterligare en bit nylon som är jämntunn.

    Tafsspets

    Tafsspetsen skarvas på den tunnaste änden på den taperade tafsen och är den bit nylon du använder när man byter fluga. Spetsen kommer att bli kortare ju fler gången man byter fluga och tillslut så kort att man kapar av den bit som är kvar och skarvar på en ny spets på den taperade tafsen. Alltså behöver du byta tafsspetsen oftare än vad du behöver byta den taperade tafsen.

    Längden på spetsen bestämmer du själv – men kom ihåg att ju längre tafsen är, desto svårare blir det att kasta.

    Har du en taperad tafs i dimension 1x väljer du en tafsspets i samma dimension. tafsspetsen ska alltså aldrig vara tjockare än änden på den taperade tafsen.

    Vi rekommenderar 
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress