Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    KUNSKAP

    Vad är det som kallas klump på en fluglina? Vilket kök passar bäst för vinterturen? Och hur tillagar jag en rabarberpaj över öppen eld? Dessa frågor och många fler får du svar på här på vår kunskapssida. Vi har blandat guider i hur du väljer rätt utrustning och hur du vårdar och reparerar dina prylar, med säkerhetsinformation och fiffiga tips på hur du sätter guldkant på ditt äventyr. Lär dig hur du navigerar rätt, packar smart, hur du på bästa sätt roar barnen på vandringen och fira sedan med en vintercidercoctail.

    VÅRDA & REPARERA

    Förläng livslängden på kläder och utrustning genom att ta hand om prylarna. Mycket går att laga och ge nytt liv, det gäller bara att veta hur. Här har vi samlat våra tips och guider om hur du vårdar och reparerar din friluftsutrustning på bästa sätt. Se till att ge dina trotjänare lite extra omtanke så ni kan få uppleva fler äventyr tillsammans.

    Läs mer om:
    Laga dunjacka
    Tvätta dunjacka
    Tvätta Kånken
    Laga dragkedja
    Vaxa kläder i G-1000
    Tvätta & impregnera skalkläder

    MER OM VÅRDA & REPARERA »

    VANDRING

    En riktigt bra vandring börjar på hemmaplan, med planering och packning. Vi på Naturkompaniet är experter som hjälper dig att hitta rätt kläder och utrustning, så att vandringen blir ännu härligare. Runt om i Sverige finns tusentals mil med fina leder – perfekta för en ”svemester”. Allemansrätten ger en unik frihet att ta del av naturen. Det är en frihet under ansvar. Vi delar gärna med oss av vårt kunnande så att du kan vandra utan att lämna spår.

    Läs mer om:
    Tio svenska vandringsleder
    Tälta i Sverige
    Packa för fjällvandring
    Packa för stugvandring

    Vandra lätt
    Tekniktips för vandring
    Vandringstips
    Vandra med omsorg


    MER OM VANDRING »


    ATT VÄLJA UTRUSTNING

    Hur väljer man rätt utrustning bland alla modeller? Fundera över hur och när du kommer att använda den och vilka funktioner som är viktiga för dig. Här har vi samlat våra guider som kan hjälpa dig på vägen.

    Läs mer om:
    Välja vandringsbyxa
    Välja liggunderlag
    Hur stor vandringsryggsäck?
    Välja friluftskök
    Välja vandringskänga
    Lager på lager
    Packa vandringsryggsäck
    Välja tält
    Välja sovsäck
    Välja rätt bränsle

    MER OM UTRUSTNING »


    INFÖR ÄVENTYRET

    Du har bestämt dig för att äventyret blir av, härligt! Vi vet vilken fantastisk känsla det är att ta första stegen på vandringen man planerat och längtat till. På dessa sidor hittar du information om saker som är bra att tänka på innan du ger dig ut på turen. Planering av rutt, tid, mat och packning bland mycket annat. Sådant som skapar rätt förutsättningar för att din tur blir den minnesvärda upplevelse vi hoppas på.

    Läs mer om:
    Sova i vindskydd
    Torka mat

    Tälta
    Sova ute
    Humörhöjande turtips
    Vett och etikett - sommar

    MER OM INFÖR ÄVENTYRET »

    LAGA MAT UTE

    Känslan av att ha nått dagens mål, när milen känns i benen, tältet äntligen är rest och sovsäckarna funnit sin plats. Då är det dags för dagens stora belöning: Middag! Ingenting smakar så gott som efter en lång och krävande vandring, omgiven av fjälltoppar, dalar och porlande vatten.

    Läs mer om:
    Välja friluftskök
    Välja bränsle
    Laga varm mat utomhus
    Fiskknyte med potatis över eld
    Chokladefterrätt på stormkök
    Zucchini & svamppasta på stormkök

    MER OM LAGA MAT UTE »

    NAVIGERING

    Att kunna navigera efter karta och kompass är en av de viktigaste kunskaperna du kan ha med dig ut i naturen. Se till att vara ute och träna i skogar du känner till innan du ger dig av på okänd mark. Här finns grundläggande fakta som att ta kompassriktning, tips på hur du lokaliserar dig från en okänd punkt och hur du använder kompass utan karta.

    MER OM NAVIGERING »

    SÄKERHET

    Är du beredd om det oväntade inträffar? Att ha ett säkerhetstänk vid såväl små som stora äventyr kan göra en väldigt stor skillnad. Här kan du läsa mer om exempelvis första hjälpen, säkerhet i fjällmiljö och krisberedskap. Att hoppas på det bästa och vara beredd på det värsta kan rädda en ur de mest kniviga situationer.

    Läs mer om:
    Fjällräddningen
    Första hjälpen
    Elda säkert i naturen
    Krisberedskap
    Lavinsäkerhet
    Issäkerhet

    MER OM SÄKERHET »

    HÄLSA

    Det finns så många hälsofördelar med att vara ute i naturen, bland annat gör det dig både piggare, starkare och lugnare. Utöver det får du äventyret det innebär att komma ut, alltid finns något att upptäcka. Här kan du läsa mer om friluftslivets positiva effekter men också hur du kan ta hand om kroppen inför längre vandringar.

    Läs mer om:
    Ta hand om fötterna
    Fjällyoga
    Mat från naturen - Höstskörd
    Vandringens hälsoeffekter
    Rena vatten i naturen
    Naturliga myggmedel
    Kissa & bajsa ute i naturen
    Cykelpendling

    MER OM HÄLSOFÖRDELAR »

    SVAMP- & BÄRPLOCKNING

    På hösten är våra skogar fyllda med ätbara små skatter i form av svampar och bär. Packa en ryggsäck med varm dryck och gott fika, ta på dig gummistövlarna och ge dig ut på nära äventyr.

    MER OM SVAMP- & BÄRPLOCKNING »

    FLUGFISKE

    Flugfiske är ett härligt sätt att komma nära naturen och kombinera lugnet med spänning inför vad som kommer fastna på kroken. Valet av spö, rulle, fluga, vadare och tillbehör kan tyckas krångligt för den som är ovan men här finns guider som hjälper dig hitta rätt. Vi reder ut begreppen och ger tips som är bra att ha med sig inför flugfisket.

    Läs mer om:
    Att välja flugfiskeutrustning
    Flugfiskarens tillbehör
    Tips på bra flugor    MER OM FLUGFISKE »

    KLÄTTRING

    Oavsett om du klättrar för träningen, naturupplevelsen eller gemenskapen hoppas vi kunna inspirera dig till nya äventyr på klätterklippan. Runt om i Sverige finns många fina klätterområden, både för bouldering, sportklättring och tradklättring och här tipsar vi om våra tio favoriter. För dig som är nybörjare finns guider som förenklar begreppen inom sporten och hjälper dig hitta rätt utrustning.

    Läs mer om:
    Att börja klättra
    Utrustning för klättring
    Att välja klätterskor
    Tio svenska klätterområden
    Olika former av klättring


    MER OM KLÄTTRING »

    MATERIAL

    Lär dig om de material som finns i våra kläder för att kunna göra bättre val utifrån dina behov. Ull, syntet, dun och läder har alla olika egenskaper och behöver tas hand om på rätt sätt för att behålla sin funktion och ha en lång livslängd.

    Läs mer om:
    Ull
    Läder
    Syntetfyllning
    Membran
    Merinoull
    Återvinning
    Mikroplaster
    Fluorkarboner
    Återvunnen PET
    Dun

    VISA MER MATERIAL »

    MATERIAL, MÄRKNINGAR & MÅTTENHETER

    Mulesing-fri, fluorkarbon-fri, BPA-fri, Fyllnadsvikt och Fill power är bara några av orden som är bra att känna till när du vill ta bra köpbeslut. Här förklarar vi olika material, märkningar, måttenheter och ord som ofta förekommer när du läser om hållbara kläder och utrustning för friluftsliv.


    MER OM FRILUFTSLEXIKON »


    SVAR PÅ VANLIGA FRILUFTSFRÅGOR

    På Naturkompaniet får vi ofta frågor om friluftsliv och val av utrustning. Här samlar vi de vanligaste frågorna och ger svar på allt från hur man hittar en bra tältplats till hur man gör upp eld och kokar kokkaffe, i syfte att sprida nyttig kunskap och bidra till ett bättre friluftsliv för människa, djur och natur.

    MER OM Q&A »


    VINTERÄVENTYR

    Njut av vintern utomhus! Vi vet vad som krävs för att du ska hålla dig torr och varm även i riktigt kalla temperaturer. Med vår erfarenhet hjälper vi dig så att du är redo för vinterns äventyr, oavsett om det gäller att ta med barnen på utflykt eller en längre tur på skidor i fjällen.


    Läs mer om:
    Tio viktiga vinterprylar
    Redo för vinterfjället
    Vett & etikett på vinterturen
    Lavinsäkerhet

    Issäkerhet
    Klä barnen för vinterväder
    Tälta på vintern
    Vinteraktiviteter utan snö


    MER OM VINTERÄVENTYR »

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress