
KUNSKAP
Vad är det som kallas klump på en fluglina? Vilket kök passar bäst för vinterturen? Och hur tillagar jag en rabarberpaj över öppen eld? Dessa frågor och många fler får du svar på här på vår kunskapssida. Vi har blandat guider i hur du väljer rätt utrustning och hur du vårdar och reparerar dina prylar, med säkerhetsinformation och fiffiga tips på hur du sätter guldkant på ditt äventyr. Lär dig hur du navigerar rätt, packar smart, hur du på bästa sätt roar barnen på vandringen och fira sedan med en vintercidercoctail.
VANDRING
En riktigt bra vandring börjar på hemmaplan, med planering och packning. Vi på Naturkompaniet är experter som hjälper dig att hitta rätt kläder och utrustning, så att vandringen blir ännu härligare. Runt om i Sverige finns tusentals mil med fina leder – perfekta för en ”svemester”. Allemansrätten ger en unik frihet att ta del av naturen. Det är en frihet under ansvar. Vi delar gärna med oss av vårt kunnande så att du kan vandra utan att lämna spår.
Läs mer om:
Läs mer om:
Tio svenska vandringsleder Tälta i Sverige Packa för fjällvandring |
Packa för stugvandring Höstvandring |
ATT VÄLJA UTRUSTNING
Hur väljer man rätt utrustning bland alla modeller? Fundera över hur och när du kommer att använda den och vilka funktioner som är viktiga för dig. Här har vi samlat våra guider som kan hjälpa dig på vägen.
Läs mer om:
Läs mer om:
Friluftsbyxor Liggunderlag Ryggsäckar Kök Kängor |
Klä dig rätt Packa rätt Tält Sovsäckar Bränsle |
INFÖR ÄVENTYRET
Du har bestämt dig för att äventyret blir av, härligt! Vi vet vilken fantastisk känsla det är att ta första stegen på vandringen man planerat och längtat till. På dessa sidor hittar du information om saker som är bra att tänka på innan du ger dig ut på turen. Planering av rutt, tid, mat och packning bland mycket annat. Sådant som skapar rätt förutsättningar för att din tur blir den minnesvärda upplevelse vi hoppas på.
Läs mer om:
Läs mer om:
Humörhöjande turtips Redo för vinterfjället Vett och etikett -sommar Vett och etikett -vinter |
Tips inför vandringen Tips inför vandringen, del 2 Tältnätter |
LAGA MAT UTE
Känslan av att ha nått dagens mål, när milen känns i benen, tältet äntligen är rest och sovsäckarna funnit sin plats. Då är det dags för dagens stora belöning: Middag! Ingenting smakar så gott som efter en lång och krävande vandring, omgiven av fjälltoppar, dalar och porlande vatten.
Se våra recept:
VISA MER »
Se våra recept:
Våfflor med hjortronsylt Vintercidercoctail Bakad purjolök med saltrostad sparris Sobanudlar och kantarell i misobuljong Risotto med hjärtmusslor |
VISA MER »
NAVIGERING
Att kunna navigera efter karta och kompass är en av de viktigaste kunskaperna du kan ha med dig ut i naturen. Se till att vara ute och träna i skogar du känner till innan du ger dig av på okänd mark. Här finns grundläggande fakta som att ta kompassriktning, tips på hur du lokaliserar dig från en okänd punkt och hur du använder kompass utan karta.
VISA MER »
VISA MER »
SÄKERHET
Är du beredd om det oväntade inträffar? Att ha ett säkerhetstänk vid såväl små som stora äventyr kan göra en väldigt stor skillnad. Här kan du läsa mer om exempelvis första hjälpen, säkerhet i fjällmiljö och krisberedskap. Att hoppas på det bästa och vara beredd på det värsta kan rädda en ur de mest kniviga situationer.
Läs mer om:
VISA MER »
Läs mer om:
Krisberedskap Lavinsäkerhet Issäkerhet |
Tio viktiga saker för friluftsliv Första hjälpen Elda säkert |
VISA MER »
HÄLSA
Det finns så många hälsofördelar med att vara ute i naturen, bland annat gör det dig både piggare, starkare och lugnare. Utöver det får du äventyret det innebär att komma ut, alltid finns något att upptäcka. Här kan du läsa mer om friluftslivets positiva effekter men också hur du kan ta hand om kroppen inför längre vandringar.
Läs mer om:
VISA MER »
Läs mer om:
Ta hand om fötterna Fjällyoga Höstskörd Vandringens hälsoeffekter |
Släcka törsten Naturliga myggmedel Toatips i naturen Vinteraktiviteter utan snö |
VISA MER »
SKÖTSELRÅD
Förläng livslängden på kläder och utrustning genom att ta hand om prylarna. Mycket går att laga och ge nytt liv, det gäller bara att veta hur. Här har vi samlat våra tips och guider om hur du vårdar och reparerar din friluftsutrustning på bästa sätt. Se till att ge dina trotjänare lite extra omtanke så ni kan få uppleva fler äventyr tillsammans.
VISA MER »
VISA MER »
FLUGFISKE
Flugfiske är ett härligt sätt att komma nära naturen och kombinera lugnet med spänning inför vad som kommer fastna på kroken. Valet av spö, rulle, fluga, vadare och tillbehör kan tyckas krångligt för den som är ovan men här finns guider som hjälper dig hitta rätt. Vi reder ut begreppen och ger tips som är bra att ha med sig inför flugfisket.
Läs mer om:
VISA MER »
Läs mer om:
Att välja flugfiskeutrustning Flugfiskarens tillbehör Tips på bra flugor |
VISA MER »
MATERIAL
Lär dig om de material som finns i våra kläder för att kunna göra bättre val utifrån dina behov. Ull, syntet, dun och läder har alla olika egenskaper och behöver tas hand om på rätt sätt för att behålla sin funktion och ha en lång livslängd.
Läs mer om:
VISA MER »
Läs mer om:
Ull Läder Syntetfyllning Membran Merinoull |
Återvinning Mikroplaster Fluorkarboner Återvunnen PET Dun |
VISA MER »
SVAR PÅ VANLIGA FRILUFTSFRÅGOR
På Naturkompaniet får vi ofta frågor om friluftsliv och val av utrustning. Här samlar vi de vanligaste frågorna och ger svar på allt från hur man hittar en bra tältplats till hur man gör upp eld och kokar kokkaffe, i syfte att sprida nyttig kunskap och bidra till ett bättre friluftsliv för människa, djur och natur.
VISA MER »
VISA MER »

Våra toppmärken