Förutom svamp, blåbär och lingon, finns många andra ätbara växter i naturen. Nypon innehåller rikligt med C-vitamin och antioxidanter och skördas gärna på hösten, men går även att plocka under hela vintern när de blivit svarta. Tillaga antingen direkt efter plockningen eller så kan du torka nyponen på låg temperatur i ugnen, med luckan lite på glänt. I en lufttät burk har torkade nypon riktigt lång hållbarhet.
Slånbär har en mycket kärv smak, men till saft, gelé och vin, eller för att smaksätta brännvin, passar de alldeles utmärkt. Slånbär plockas med fördel efter den första frostnatten eftersom de då blir något sötare. Slånbär tillhör rosfamiljen och buskarna är mycket taggiga och svårgenomträngliga. Tidigare på säsongen går det att göra te av bladen och blommorna.
Våtarv är ett mycket vanligt ogräs som är supernyttigt och faktiskt går att skörda och använda i matlagning under hela barmarkssäsongen. Ett tydligt kännetecken är den tunna sträng av små hår på ena sidan av stjälken. Våtarv innehåller både mycket C-vitamin och är en bra proteinkälla.
Niki Sjölund har skrivit böckerna Vildplockad svamp och Vildplockat. Han har tidigare arbetat som kock, men ägnar sig nu bland annat åt att plocka vilda, ätbara växter i skog, på äng och till fjälls.
– Känner du att du gick miste om sommarens vildplockade godsaker? Misströsta inte. Det finns fortfarande skatter i naturen, berättar Niki Sjölund.
– Jag älskar de olika årstiderna i Sverige och allt de har att erbjuda med sin mångfald. Hösten är den period då många övergår från att plocka ätbara växter, blommor och bär, till att börja plocka svamp. I mitt fall även annat. Jag tycker att det är en underbar period, inte minst i gränslandet mellan sensommarens godsaker som blåbär, lingon, fläderbär och de små fruktkropparna av kantarell och karljohanssvamp. Även om torkan och hettan förstört en del av skörden finns mycket kvar att hämta. Att bara plocka svamp på hösten tycker jag känns lite tråkigt, eftersom det finns så otroligt mycket mer att plocka och spara inför vinterns mörka månader.
– När det varit en riktigt varm sommar är hjortronen tyvärr bara att glömma, de kommer betydligt tidigare då. Men ett annat bär som många glömmer bort att vi har i Sverige och som växer sida vid sida med hjortronet är det supernyttiga tranbäret.
Tranbäret växer ute på myrmark, en lågväxt planta som ger stora och ofta mycket bär även vid väldigt varma somrar. Bären är mogna när de är helt mörkröda och ska helst plockas efter att den första frosten har kommit. Orkar du inte vänta så länge går det bra att plocka röda bär och lägga dem i frysen. Att det är bättre att plocka bär som blivit frostnupna beror på att de är väldigt sura innan. Frosten gör att de blir sötare i smaken. Det gäller även det underskattade rönnbäret som också är perfekt att plocka på hösten.
– Jag plockar och använder gärna brännässlor även på hösten. Jag tycker till och med att det är godare att plocka de stora bladen så här års och göra soppa på dem i stället för att plocka de riktigt späda bladen på vårkanten. Jag brukar också plocka brännässlornas frön och torka eller rosta dem och använda på gröten tillsammans med torkade tranbär – en galet bra kick av vitaminer! Och framför allt oerhört gott.
Våra toppmärken