Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Det är så mycket av våra liv som handlar om drömmar. Drömmen om att kunna laga god mat, drömmen om att göra det där äventyret man alltid velat, drömmen om långresan till fjärran land. Men drömmar behöver inte vara så avancerade, eller ens särskilt dyra att förverkliga. Kanske är drömmen precis där du är just nu, nära familj och vänner. Så ta vara på tillfället och ge er ut i naturen. Packa ryggsäcken med en termos varm dryck, varma kläder och något gott att tillaga. Drömmar och äventyr finns närmare än du tror!

        Varma ting för utomhusaktiviteter 
        TIPS PÅ ÄVENTYR

        VINTRIGT SMÖRGÅSBORD
        Julgröten, glöggen, korvgrillningen, eller varför inte hela julbordet? Det mesta smakar bättre utomhus, så passa på. Gå till någon favoritplats, tänd en brasa (om möjligheten finns). Kläder efter väder och ta med något att sitta på så ni inte blir kalla. Duka upp, hugg in och glöm inte bort att sjunga några julsånger för skogens alla djur.

        DANSA RUNT GRANEN
        Trotsa vintern och släpp ut alla små grodor och rävar i det fria. Hitta en lagom stor och dansvänlig gran (eller annat lämpligt träd). Hjälps åt att pynta grenarna fint (glöm inte att ta med pyntet hem efteråt) och kör alla de klassiska jullekarna utomhus. Om det har funkat på midsommar under alla år så borde det funka minst lika bra på julafton.

        GÅ PÅ KLAPPJAKT
        Låt tomten gömma några av julklapparna ute i hemmaskogen eller i trädgården och fixa en skattjakt i stället för den vanliga julklappsutdelningen. Tomten får följa med som skattjaktsledare så behöver hen inte känna sig utanför. Ta med pepparkakor och termosar med något varmt att dricka om letandet efter klapparna drar ut på tiden.

        TA ETT JULBAD
        Passa på att bli riktigt julfräsch med bastubad och vinterdopp. För de flesta av oss som inte har en egen sjönära bastu så finns det gott om allmänna bastur med badmöjligheter runt om i Sverige. Bjud med familj och vänner och svettas in julen tillsammans. Att sitta i bastun är också ett perfekt tillfälle att prata om gamla äventyr och planera nya.

        Gör julen till ett äventyr 

        Det behöver inte vara så avancerat

        Vi har frågat Jocke i Norrköpingsbutiken om några av hans favoriter.

        Du gör gärna små turer i naturen till vardags. Varför är det viktigt?
        – Det är ett bra sätt att återhämta sig och varva ner, glömma all stress och alla måsten inne i staden. Det är njutbart att komma ut i naturen, titta på en eld som sprakar och lyssna till fåglar som kvittrar. Då rensar jag både själen och skallen. Många är stressade och tänker att de måste planera och förbereda, men det behöver inte vara så avancerat, det är bättre att sticka ut ett par timmar än inte alls.

        Hur gör du för att det ska vara enkelt?
        – Jag har lite olika färdigpackade kit hemma, däribland ett dagsturskit. Det är en ryggsäck med såg, kniv, yxa och tändstål, som bara är att greppa. I Norrköping är det nära till naturen, det går bussar och om du åker bil kan du vara ute på tio femton minuter. Jag brukar laga mat ute eller tälja en smörkniv, då måste jag vara fokuserad och det skingrar tankarna.

        Vart åker du?
        – Kring Norrköping finns många sjöar och vandringsleder med vindskydd och färdiga eldstäder. Jag brukar åka till något av dem och vara där i fyra fem timmar. Jag kommer dit, ger mig in i skogen en bit, samlar ved och gör upp eld. Jag tycker om att göra allting från grunden. Ibland blandar jag och min sambo pannkakssmet hemma på helgen och åker sedan ut med vår fyraåriga dotter och steker pannkakorna i skogen.

        JOAKIMS TRE FAVORITER
        1. Hestra Fält Guide Glows
        Varma, snygga och slitstarka handskar. De har ett underbart ullfoder som är uttagbart, vilket gör att de torkar fort.

        2. Gränsfors Yxasken
        Suveränt kit med liten skogsyxa och slipsten. Yxan får plats i ryggsäcken, men är tillräckligt stor för att hugga rejälare grejer.

        3. Woolpower Full Zip Jacket 400
        Tröja i merinoull som håller mig lagom varm och är av fin kvalitet. Min är inne på sjunde året och håller fortfarande.

        Läs mer
        Gör julen till ett äventyr 



        MATLAGNING UTOMHUS

        Det är något som gör att mat som tillagas och äts utomhus är lite godare. Kombinationen eld, mat och natur skapar ett lugn och en känsla av att vara i nuet. Det är så lite som behövs för att skapa matmagi. Ett friluftskök, några enkla ingredienser, en vacker plats. Sedan är det något som händer med ens sinnen när en äter ute i det vilda. Så packa en ryggsäck med godsaker och upplev naturen nära dig!

        LYXIG LUNCH I DET FRIA

        SOBANUDLAR MED KANTARELLER I MISOBULJONG

        125 g sobanudlar
        100 g bladspenat eller babyspenat
        100 g blandad svamp
        2 stjälkar salladslök
        2 ekologiska ägg (koka i 6 minuter innan eller sojapickla, se recept nedan)
        Matolja (1 tsk hackad chili eller chilipulver)

        Buljong:
        8 dl vatten
        Ca 3 msk vit miso
        2 st svampbuljongtärningar
        2 msk rostade sesamfrön
        Japansk soja

        Gör så här:
        • Koka upp vatten och blanchera spenaten, ta upp spenaten och tillsätt nudlarna och koka enligt instruktioner på paketet (brukar vara 4–6 minuter).
        • Häll av vattnet och tillsätt lite olja så nudlarna inte klibbar ihop och lägg direkt upp i skålar.
        • Rensa och stek svampen i matolja, när svampen är gyllenbrun lägg den åt sidan på en tallrik. Koka upp vatten i samma kastrull och tillsätt svampbuljongtärningarna och dra ner temperaturen när det kokar. Smaksätt buljongen med miso och soja (eventuellt lite chili), viktigt att inte buljongen kokar när man tillsatt miso. Skär salladslöken tunt.
        • Lägg på den blancherade spenaten, stekt svamp, ägg, lök och rostade sesamfrön på nudlarna i skålen och tillsätt den varma misosvampbuljongen.

        Sojapicklade ägg:
        2 medelstora ägg
        1 dl japansk soja
        1 dl vatten
        1 nypa chilipulver eller 1 bit färsk chili
        1 hackad vitlöksklyfta 1 msk riven ingefära

        Koka äggen i 6 minuter, spola under kallt vatten och skala dem. Blanda soja, vatten, chilipulver, vitlöken och ingefäran, lägg i äggen. Låt dem marinera i 10–12 timmar, packa äggen i en liten burk med cirka 4 msk av marinaden.

        FLER RECEPT HITTAR DU HÄR >>

        Läs mer



        Registrera dig för nyhetsbrevet

        Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
        Registrera dig för nyhetsbrevet

        Ange en giltig e-postadress