Vandring och friluftsliv ligger djupt rotat i den norska kulturen och många norrmän älskar att vara ute året runt oavsett väder, därför är buss- och tågnätet omfattande och det går relativt lätt att ta sig till avlägsna platser. Det spektakulära och varierande landskapet får de flesta friluftsälskare att tappa andan och många återkommer varje år. Här finns många möjligheter, allt från långa vandringar i fjällen till surfing på sandstränder vid polcirkeln. Resan börjar redan hemma med förberedelserna när du planerar rutten, lägger fram allt du behöver och packar vandringsryggsäcken. Det går bra att använda samma packlista för fjällvandring eller packlista för stugvandring som om du var på väg att vandra i Sverige, men det kan vara andra saker som är väl värda att tänka på. I den här artikeln hittar du massor av tips inför din vandring i Norge.
Den bästa tiden för vandring i Norge börjar när snösmältningen i bergen är över, det vill säga ungefär i mitten av juni. Vid denna tidpunkt är sommarbroarna över stora floder installerade på vandringslederna och Den Norske Toristforenings stugor öppna. Trots att det är juni bör du i början av säsongen vara beredd på snabbt skiftande väder och låga temperaturer, precis som i Sverige. Med den första nattfrosten som brukar äga rum i mitten eller i slutet av september minskar mängden mygg drastiskt och fjället är fantastiskt vackert på hösten. Vandringsturer är möjliga fram till dess med lämplig erfarenhet och utrustning, i södra Norge ofta ända in i oktober.
Tack vare allemansrätten kan du, precis som i Sverige, tälta nästan var som helst ute i naturen i Norge. Att leva ”vanlife” och ge sig ut med sin van eller husbil är också ett bra alternativ, men eftersom det har blivit så populärt har det blivit ganska mycket restriktioner kring det. Om du vill vandra kan en kombination av att sova i tält och stuga vara idealisk. Använd DNT:s eller Statskogs stugor, de finns över hela landet. Enklare hotell finns på många ställen och om du vill hyra en privat stuga i bergen eller vid en sjö hittar du över 1000 erbjudanden på Inatur.no.
Grundtanken med allemansrätten i Norge är, precis som i Sverige, att varje människa har rätt till fri tillgång till naturen. Allemansrätten är sedan 1957 en del av den norska grundlagen, men har sedan ännu längre varit en naturlig del av den norska kulturen.
Huvudstad: Oslo
Valuta: Norska kronor (NOK)
Invånarantal: Ca 5,5 miljoner
Styrelseskick: Konstitutionell monarki
Nationaldag: 17 maj (firas ordentligt)
Total yta (utan Svalbard & Jan Mayen): 323 781 km²
Högsta punkt: Galdhøpiggen 2 469 m
Istäcke & glaciärer: 2 790 km²
Skog: 125 301 km²
Största insjö:Mjøsa 365 km²
Kustlinje, fastlandet:28 953 km
Insjöar & vattendrag: 18 351 km²
Landareal: 305 420 km²
Jordbruksmark & trädgårdar: 8 103 km²
Narvikfjellet ligger långt norrut och kan kombineras med vandring på Kungsleden. Det är lätt att komma hit med både tåg, buss och bil. Narvikfjellet är särskilt vackert på hösten med alla färger.
Øvre Dividal Nationalpark är en omtyckt klassiker ovanför polcirkeln. Den som gillar vida, spektakulära landskap har kommit precis rätt.
Rondane lämpar sig bra för nybörjare som vill testa på flerdagarsturer för första gången. Testa ta dig upp för några enklare 2000 meterstoppar när du är i området.
Den som söker Norges högsta berg ska ta sikte på Jotunheimen. Här i jättarnas hem hittar du bland annat Besseggen och Knutshøe. Det är populära turer och det är ofta mycket folk längs lederna under högsäsong.
Nära gränsen till Sverige ligger natursköna Femundsmarka, här vandrar du i vackra skogar och små sjöar. Ett bra val för den som vill paddla kanot eller fiska.
Hardangervidda är klassikernas klassiker. Landskapet är varierat och det finns vandring som passar såväl nybörjare som vana vandrare.
Dovrefjell imponerar med sina vidsträckta, öppna fjällandskap med riktig vildmarkskänsla. Här ligger Snøhetta som är ett av Norges mest kända berg och är relativt lätt att bestiga.
I sydvästra Norge ligger Ryfylke som bjuder på vild och varierad terräng. Att vandra här kan vara krävande eftersom det nästan hela tiden går uppför eller nedför. Vädret varierar men är överraskande milt tack vare närheten till havet och fjordarna.
Den Norske Turistforening DNT sköter om ett nätverk av 550 stugor utspridda över hela landet. Här är våra topp 5:
En välkänd utsiktspunkt i utkanten av Hardangervidda.
Vandringen till denna utsikt är en klassiker och inte Mission Impossible, till och med Tom Cruise har lyckats med den.
En lång, krävande sträcka som är en utmaning vid dåligt väder. Men utsikten över de två bergssjöarna till vänster och höger om Grates är spektakulär och värt besväret.
Detta spektakulära vattenfall i utkanten av Hardangervidda ligger i vackra omgivningar. Det finns en utsiktspunkt där du kommer mycket nära vattenfallet.
En omtyckt, och otroligt vacker, sträcka som du antagligen får dela med många andra, bland annat turister från kryssningsbåtar, Den som gillar att cykla mountainbike kan hitta alternativa vägar som är mer öde.
Havet och bergen hör till när man varandrar i Norge, och ibland även en glaciär. Bøjabreen-glaciärtungan i utkanten av Jostedalsbreen är Norges största glaciär.
Det bästa sättet att närma sig denna höjdpunkt är med kajak från vattnet. Generellt sett är hela området runt Fjorden en höjdpunkt.
Högt upp i norr, strax innan Alta, hittar du den spektakulära Reisadalen som slingrar sig genom landskapet som en canyon. En riktig höjdpunkt på vägen till Norra Kapp.
Husberget i Tromsø är värt en vandring när som helst på året. Utsikten är fantastisk.
Text: Anna-Maria Wilhelm & Simon Michalowicz för Globetrotter
Omarbetad av Naturkompaniet