/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    PACKNING – ALLT DU BEHÖVER

    Det är en konst att packa rätt och lagom mycket. Vi ger dig tips på hur du packar väskan, olika typer av ryggsäckar för olika aktiviteter och hur du ser till att ryggsäcken sitter bra!

    SE ALLA VÅRA RYGGSÄCKAR »

    TÄNK IGENOM DINA BEHOV

    Ta en funderare innan du bestämmer dig för vilken väska du ska köpa. Vilka miljöer och aktiviteter ska din ryggsäck passa till? Hur länge brukar du vara ute och hur mycket packning vill du kunna bära med dig? Det är stor skillnad på en tälttur i Sarek och helg med dagsturer runt fjällstationen. Och kom ihåg: den perfekta allroundryggsäcken existerar inte. Väljer du en modell som ska passa många olika situationer måste du vara beredd på kompromisser.

    En större ryggsäck ska vara försedd med ett justerbart bärsystem, som fördelar tyngden så att du orkar mer. Bärsystemet ska kunna anpassas efter din rygglängd. Säcken bör även vara utrustad med ett vadderat midjebälte. Andra viktiga detaljer är anatomiskt utformade bärremmar, toppstramare, bröstrem, kompressionsremmar och ventilerande ryggplatta. Vår öppet-köpgaranti gör att du kan testa bärsystemet hemma och byta modell om så behövs.

    PACKA RYGGSÄCKEN

    Försök förutse när du kommer att använda olika delar av din packning och testa olika lösningar hemma. Du vill kunna hitta saker enkelt i ryggsäcken och ha bra ordning i tältet, på fjällstationen eller ute på fjället. Tunga saker som tält, kök och mat packar du nära ryggen och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Tyngdpunkten bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen.

    Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga. Om du förvarar hela tältet i tältpåsen kan du linda tältduken som en rulltårta med tältstängerna i mitten.
    Dina sovtillbehör bör vara enkla att hitta när du har slagit upp tältet – till exempel i ett fack längst ner på ryggsäcken. Sidofickor på ryggsäcken eller en frontficka kan vara bra för regnplagg, termosen och vattenflaskan. Resterande packning, såsom dina kläder, kan du packa runt och under tältet, för att hålla tältet på plats. Packa kläderna i packpåsar, med olika färger för olika plagg. Smutstvätt i en påse, värmeplagg i en annan etc. 

    SE VÅR PACKNINGSGUIDE »    JUSTERA RYGGSÄCKEN

    Innan du ger dig ut på vandring, prova hemma först. Packa din ryggsäck och ge dig ut i skogen för att testa både utrustning och den egna kroppen och se vad som fungerar bra och vad som behöver justeras. Gå så långt som en vanlig dagsetapp kommer att vara. Ska du gå i fjällen är det bra att också hitta någon backe att träna i. 

    Att tidigt rätta till vad som kan kännas som småsaker minskar risken för att de växer till större problem. Att tidigt under en vandring drabbas av skav från ryggsäcksremmar, kläder eller skor, kan lätt förstöra en hel fjällvecka.

    En ryggsäck som sitter bra på just din rygg är en trevlig vandringskompis som kan göra dig sällskap under många år. En ryggsäck som är lite för stor i volym, men som går att dra åt med kompressionsremmar, fungerar bra på en dagstur och räcker då också till på den lite längre vandringen.

    LÄS MER »

    Vildmarksexperten Peter Perssons bästa packtips

    Bästa tipset när man packar ryggsäcken?
    Det bästa tipset när man ska packa för en vandring är så klart att packa i en ryggsäck som är bekväm att bära. Ta inte med mer prylar än vad som får plats i ryggsäcken. Du vill inte bära saker i händerna eller ha saker dinglandes utanpå ryggsäcken. Gå igenom din packning med kritiska ögon och fundera på om prylen du har packat med verkligen är nödvändig.

    Hur kan jag få ner vikten på min packning?
    Det snabbaste sättet att lätta packningen är att titta på de största posterna i din grundutrustning: Ryggsäcken, tältet, sovsäcken, liggunderlaget och köket. Genom att byta dem mot lättare modeller kan grundvikten direkt minskas med flera kilon! Lättare prylar innebär även att de tar mindre plats, vilket gör att du kan använda en mindre och lättare ryggsäck. Att byta ut hela packningen på en gång är dock en dyr historia, så börja med att se över en sak i taget.

    Vanligaste misstaget när man packar?
    Många gör felet att ta med för mycket, både proviant och utrustning. Då är man snart uppe i en ryggsäcksvikt på 25-30 kg och därmed är en stor del av glädjen med vandring borta. Du behöver t.ex. inte en sovsäck som klarar -10 C° på sommaren, du behöver heller inte ett fyrsäsongstält om du bara vandrar på sommaren. Inte heller är det nödvändigt att kånka på en stor ryggsäck utformad för att bära 30 kilo i om du bara ska vandra mellan stugor.

    Utvärdera din traditionella ”måste-ha”-lista. Vad kan lämnas hemma? Vad kan bytas ut för ett lättare alternativ? Tänk på prylar som du har medfört på tidigare resor men som du aldrig använde. Så småningom kommer grammen du sparar bli till en betydande vikt.

    VANLIGA FRÅGOR OM PACKNING

    Hur mycket man orkar bära beror helt på hur tränad man är, hur långt man ska ta sig och hur terrängen ser ut. Ett bra riktmärke för en vuxen person i normal fysisk form, med en bra vandringsryggsäck och vana att vandra kan sikta på 15-20 kg. 25-30kg kan man bära om man är i mycket god form eller om man ska ta sig en kort och lätt sträcka.

    Mer om att välja rätt utrustning »

    En välutrustad ryggsäck, ett par stadiga skor eller kängor och en vattenflaska är en bra start inför alla vandringar. Ett friluftskök och, mat samt energibars eller frukt som mellanmål är också bra för att fylla på din energi under dagen. För att turen ska bli så nöjsam som möjligt är det bra att välja kläder som är anpassade för vandring i olika väder. Ett par vandringsbyxor, en tröja i merinoull och en skaljacka som skyddar mot regn kommer man långt på. Karta, kompass, första hjälpen kit och en mobiltelefon med laddat batteri är bra om du ska vandra utanför bebyggelse där du inte känner till miljön.

    Mer om att klä dig rätt »
    Utrustning för dagstur »

    Tunga saker som tält, kök och mat packar du nära ryggen, högt upp och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Din tyngdpunkt bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen. Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga eftersom vädret snabbt kan skifta i fjällen och man snabbt kan behöva få upp ett skydd eller enkelt kunna laga mat för att fylla på med energi. Man kan också dela på vikten och låta olika personer bära tältduk och tältpinnar.

    Läs mer om att packa smart på fjällvandring »


    FLER FRÅGOR & SVAR »
    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.

    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress