Huvudinnehåll

Plocka, konservera & förvara - 10 tips

Det finns många godsaker att ta vara på i naturen när hösten kommer. Men vad får man plocka och hur går man till väga? Vi hjälper dig från skörd till konservering och förvaring.

1. Födosamlande eller ”foraging”

Att samla och plocka vilda växter, bär och svampar har blivit alltmer populärt de senaste åren – både bland amatörmatlagare och stjärnkockar. ”Foraging” kallas det på engelska och handlar om födosamling, ett arv från tiden när vi människor var samlare. Även i dag går många längre än till att plocka blåbär och kantareller. Nu intresserar vi oss för örter, blommor, blad, skott och rötter. Trenden är även ett tecken på ökad medvetenhet och att vi använder och skyddar naturen.

2. Allemansrätten, vad gäller?

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen så länge vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och andra besökare. Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen. Granskott, nötter och ollon omfattas inte av allemansrätten. Du får inte heller gräva upp växter, lökar eller rötter. Det är inte tillåtet att bryta eller såga av kvistar och grenar eller ta bark och näver från träd. Fridlysta arter ska lämnas i fred. Vilka växter som är fridlysta kan skilja mellan olika län.

3. Bra tips på vägen

En bra första grundregel är att inte plocka för mycket av något du hittar. Det ska gärna räcka till andra besökare i naturen, insekter och djur. Gå in på artfakta.se och se så att den växt du tänker plocka är livskraftig. Plocka inte i närheten av hus där du riskerar att störa de boende. Undvik bär, svamp och växter som växer nära trafikerade vägar, industrier eller annan förorenad mark. Eller vid kohagen och bakom utedasset där höga halter av nitrit kan förekomma i marken.

4. När du plockar

Plocka helst när morgondaggen torkat upp, då är risken för mögel och dålig skörd som minst. Använd en luftig korg när du plockar svamp och en svampkniv för att putsa svampen. Plocka inte svampar i plastpåsar, det gör att skörden svettas och bakterier börjar frodas, vilket kan förstöra skörden. Däremot är plastpåsen bra när du plockar vilda örter eftersom de får behålla sin fukt. Vilda växter kan förvaras i skilda papperspåsar vid plockningen. Behandla skörden så snabbt som möjligt. Skölj, rensa och putsa direkt när du kommer hem.

5. Växter du kan äta

Det är väldigt få växter i Sverige som är giftiga. Odört, vildpersilja, sprängört och bolmört är några man helst ska hålla sig borta från. Det finns däremot uppskattningsvis 250 ätbara vilda växter som kan förgylla matlagningen. Kirskål, kamomill, lomme, röllika, våtarv och rötter och frön från maskros och groblad är några godingar som hösten erbjuder.

6. Plocka & rensa svamp

Regel nummer ett. Plocka aldrig svampar du är osäker på och plocka hela svampen så att du ser rotbasen och kan avgöra vilken sort du plockat. Plocka unga och friska svampar. Undvik mögliga exemplar, genom att lukta på svampen kommer du långt. De flesta soppar är bra matsvampar, bortsett från gallsopp och pepparsopp. Grovrensa svampen i skogen med en svampkniv och sortera dem i små lådor eller mindre papperspåsar. Kan du inte ta hand om svampen direkt när du kommit hem ska du förvara den svalt så att inte bakterier får fäste.

7. Klassiska & ovanligare bär

Det finns massor av goda bär som går att plocka i naturen, fulla med vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter. Rönnbär, berberis, tranbär och kråkbär är härliga bär som med fördel kan göra de mer klassiska blåbären, hjortronen och björnbären sällskap i korgen när du är ute i skogen.

8. Vid strandkanten

Om skogen är ett naturligt skafferi med svamp, bär och växter så finns det en hel del ätbart även vid vattenbrynet. På stranden kan man plocka strandglim och saltarv till en god sallad till exempel. Under ytan finns också många tångsorter med hög umamismak som passar väldigt bra i framför allt asiatisk matlagning, däribland fingertång, sockertång och blåstång. Skörda genom att klippa eller skära av tången. Och gör det helst på en så öppen plats som möjligt, med god genomströmning av färskt vatten och en bit ifrån mänsklig aktivitet.

9. Frysa, torka eller lägga in?

Vill du njuta av din skörd länge är det bra att förädla och konservera den för längre hållbarhet. Bär och frukt kan kokas till sylt, marmelad, gelé eller saft. Frysning, torkning och inläggning är annars de tre vanligaste konserveringsmetoderna. Förväll bladväxter innan du fryser in dem, samma sak gäller svamp. Stek svampen utan matfett och frys in när vätskan avdunstat. Vissa svampar, till exempel karljohan, kan även styckfrysas i två millimeter tunna skivor på längden. Att torka mat görs bäst i en mattork, i ugnen med luckan på glänt eller på ett bakplåtspapper i rumstemperatur. Alla bär går bra att frysa. Skölj ordentligt innan.

10. Förläng hållbarheten

Torkade örter, bär och svampar mår allra bäst av att förvaras torrt, mörkt och svalt, i en tätt försluten och väl rengjord glasburk. Sterilisera glasburken genom att koka den eller ställ in den tio minuter på hundra grader i ugnen. Sylt och marmelad ska också förvaras i varma glasburkar. Vänd dem upp och ned direkt efter att du fyllt på dem för att förbättra konserveringen ytterligare.

Tips: skogsskafferiet.se

Text: Andreas Björkman

Illustration: Jonna Fransson