Plocka svamp för nybörjare
Svampar lever i symbios med träden, så om du lär dig vilka träd och svampar som trivs ihop, så vet du var du kan börja leta. Gammelskogar är bäst, men de blir ju tyvärr färre och färre. Ett annat bra tips är nordsluttningar, som ofta är fuktigare. Och håll koll på vädret! När det har regnat en längre period så brukar svamparna titta fram efter någon vecka. Tänk på att aldrig äta något du inte är helt säker på.
Svamptips för nybörjare:
- Köp en bra bok om svampar och ta med ut.
- Lär känna de farligaste arterna så du säkert kan undvika dem.
- Plocka upp hela svampen, då blir den lättare att identifiera.
- Plocka bara det du vill behålla och kan tillreda eller förvara.
- Undvik vita svampar helt.
- Plocka inte bruna svampar med bruna skivor på undersidan.
- Se upp för svampar som är röda eller rosa på undersidan.
- Var generellt mer försiktig med skivlingar än soppar.
- Fråga vänner och kolla flera källor om du ska äta, ät aldrig något du är osäker på!
- Förbered innan du går ut så att du kan ta vara på det du hittar.
- Rensa färdigt i skogen medan du fikar, då blir det mindre jobb hemma.
Kantarell
Växer: Den gulfärgade kantarellen växer i barr- och lövskog i nästan hela Sverige. Ofta dyker den upp redan i juni-juli och kan hittas ända fram till den första nattfrosten inpå senhösten.
Användning: Det finns otaliga recept på kantareller, men en given klassiker är smörstekt kantarell på toast.
Kännetecken: Kantarellen är säkert kort att plocka då den nästan inte går att förväxla med någon annan oätlig svamp. En liknande svamp är narrkantarellen, även kallad falsk kantarell, som är lite kraftigare i färgen och mjukare i kroppen. Narrkantarellen är inte giftig men det är ingen matsvamp.
Trattkantarell
Växer: Trattkantarell, även kallad höstkantarell, går att plocka långt in i november i södra och mellersta Sverige. Den trivs i mossig barr- och blandskog.
Användning: Matsvamp, god att smörsteka. Torka och spar till vinterns grytor, eller stek och lägg på smörgås direkt när du kommer hem från svampturen.
Kännetecken: Tunn, trattformad hatt med gula till gråa åsar på undersidan. Foten är ihålig och brungul till gul. Det finns inga giftiga svampar som liknar trattkantarell, men det har hänt att den av misstag förväxlats med toppig giftspindling som är dödligt giftig. Dessa är så pass olika att förväxling troligen skett genom oaktsamhet eller slarv.
Björksopp
Växer: Skördesäsongen för strävsoppar börjar ofta redan i juli och fortsätter till mitten av september. De lever i symbios med träd och får därefter olika namn, aspsopp, tallsopp, björksopp m.fl.
Användning: Som matsvamp är alla strävsoppar ätliga och lämpar sig som blandsvamp i bl.a. grytor tillsammans med förslagsvis karljohan och kantarell. Viktigt dock att svampen tillreds ordentligt, minst 15-20 minuter. Otillräckligt tillagade strävsoppar kan orsaka illamående och magbesvär.
Kännetecken: Svampen ingår i familjen strävsoppar med ett 30-tal närliggande arter. De kännetecknas av ett ljust (vitt till gulaktigt) kött och foten är klädd med mörknande fjäll. Den enda giftiga varianten är djävulssoppen med sin röda fot och vita kropp. Den är dock mycket sällsynt och förekommer i huvudsak på ett fåtal platser på Öland och Gotland.
”Jag försöker lära mig en ny art varje år”
Emelie Määttä är säljare på Naturkompaniet Uppsala.
På Instagram (@chipstillfrukost) inspirerar du till friluftsliv och svampmatlagning, varför?
– Det är roligt att det finns gratis mat i skogen som man bara kan plocka och äta. Många svampar har en rik smak och det är vanligt att använda svamp som köttsubstitut i vegetariska rätter. Det finns så mycket gott man kan göra, allt från stuvning till pasta, toast, pajer, crêpes med fyllning,gratäng och nudelsoppa med svampbuljong. Jag försöker lära mig en ny art varje år. Om jag inte har ätit en sort tidigare vill jag inte använda för mycket andra ingredienser som döljer svampen, eftersom jag vill lära mig hur den smakar.
Vilken är den senaste favoriten?
– Mandelriska, som smakar ungefär som skaldjur. Den är bra att ha i vegetariska rätter om man vill ha lite skaldjurskänsla. Jag har bland annat lagat en räkpasta på mandelriska med grädde, dill, fänkål och parmesan. Mandelriskan är orange till rödbrun i färgen och sammetslik i hatthuden. Det är en ganska bitig svamp när den är fullvuxen och den har en stor tjock fot som påminner om en kork. När svampen blir för stor får den en potent doft, det luktar som om någon har slängt ut gamla räkskal i skogen, man kan nästan nosa sig till den.
När känner du riktig svamplycka?
– När jag hittar en sort som jag letat efter hela säsongen. En gång hittade jag ett helt hav av svart trumpetsvamp, då blev jag jätteglad. Det är en god svamp som går att använda till många olika rätter. Det är även kul att hitta karljohan, den har en speciell smak som tillför ett djup i maten. /JA