HuvudinnehållTa del av medlemserbjudanden - logga in »

Björnbär- och äppelkaka med mandelmassa, kardemumma och citron

8 bitar

Ingredienser:

  • 100 g björnbär
  • 2–3 små äpplen
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 200 g mandelmassa, riven
  • 1 ½ dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 liten citron, finrivet skal och pressad saft
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form, cirka 20 centimeter i diameter.
  • Skölj och kärna ur äpplena. Skär äpplena i klyftor. Stöt kardemumman i en mortel. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa ihop mandelmassa, socker, smör, citronskal och -saft med elvispen. Tillsätt äggen, ett i taget.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål och vänd sedan ner i smeten.
  • Klicka ut smeten i den bröade formen. Fyll med björnbär och äpple. Grädda mitten i ugnen cirka 35 minuter tills kakan är klar. Känn med en provsticka den ska inte vara kladdig.
  • Låt svalna lite i formen. Stjälp upp kakan på ett fat och pudra eventuellt över lite florsocker. Servera med lättvispad kall grädde.