Björnbär- och äppelkaka med mandelmassa, kardemumma och citron
8 bitar
Ingredienser:
- 100 g björnbär
- 2–3 små äpplen
- 1 tsk hel kardemumma
- 200 g mandelmassa, riven
- 1 ½ dl strösocker
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 liten citron, finrivet skal och pressad saft
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form, cirka 20 centimeter i diameter.
- Skölj och kärna ur äpplena. Skär äpplena i klyftor. Stöt kardemumman i en mortel. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa ihop mandelmassa, socker, smör, citronskal och -saft med elvispen. Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål och vänd sedan ner i smeten.
- Klicka ut smeten i den bröade formen. Fyll med björnbär och äpple. Grädda mitten i ugnen cirka 35 minuter tills kakan är klar. Känn med en provsticka den ska inte vara kladdig.
- Låt svalna lite i formen. Stjälp upp kakan på ett fat och pudra eventuellt över lite florsocker. Servera med lättvispad kall grädde.