Brynt smör-våfflor med krämig potatis, kantareller & valnötter
4 portioner
Våffelsmet
Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 ägg
- 4 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
Krämig potatis
Ingredienser:
- 300 g potatis
- 2 1/2 dl gräddfil
- 1/2 dl majonnäs
- 1 liten burk kapris
- 1/2 dl hackad gräslök
- Salt och svartpeppar
Tillbehör
Ingredienser:
- 1/2 dl valnötter
- 100 g kantareller
- Smör till gräddning
- Salt och svartpeppar
Förbered hemma
- Värm ugnen till 175°C.
- Blanda gräddfil, majonnäs, kapris och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
- Rosta valnötterna i ugnen tills gyllene. Vill du hellre rosta dem i stekpanna över öppen eld går det lika bra.
- Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme tills det slutat fräsa och fått en lätt gyllene ton. Ta bort från värmen och låt svalna.
- Vispa ihop våffelsmeten och häll i en termos.
Gör ute
- Gör upp eld. Skär potatisen i bitar, koka i vatten tills mjuka. Häll av och låt svalna. Blanda med såsen.
- Fräs svampen i smör tills gyllene. Smaka av med salt och peppar.
- Låt våffeljärnet bli ordentligt varmt över elden. Pensla våffeljärnet med smör, fyll med smet. Grädda över öppen eld på båda sidor tills våfflan är gyllene och krispig.
- Toppa våfflan med den krämiga potatisen, svamp och valnötter.
- Tips! Strö gärna över lite rårörda lingon på toppen.