Huvudinnehåll

Brynt smör-våfflor med krämig potatis, kantareller & valnötter

4 portioner

Våffelsmet

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt

Krämig potatis

Ingredienser:

  • 300 g potatis
  • 2 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 liten burk kapris
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • Salt och svartpeppar

Tillbehör

Ingredienser:

  • 1/2 dl valnötter
  • 100 g kantareller
  • Smör till gräddning
  • Salt och svartpeppar

Förbered hemma

  • Värm ugnen till 175°C.
  • Blanda gräddfil, majonnäs, kapris och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
  • Rosta valnötterna i ugnen tills gyllene. Vill du hellre rosta dem i stekpanna över öppen eld går det lika bra.
  • Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme tills det slutat fräsa och fått en lätt gyllene ton. Ta bort från värmen och låt svalna.
  • Vispa ihop våffelsmeten och häll i en termos.

Gör ute

  • Gör upp eld. Skär potatisen i bitar, koka i vatten tills mjuka. Häll av och låt svalna. Blanda med såsen.
  • Fräs svampen i smör tills gyllene. Smaka av med salt och peppar.
  • Låt våffeljärnet bli ordentligt varmt över elden. Pensla våffeljärnet med smör, fyll med smet. Grädda över öppen eld på båda sidor tills våfflan är gyllene och krispig.
  • Toppa våfflan med den krämiga potatisen, svamp och valnötter.
  • Tips! Strö gärna över lite rårörda lingon på toppen.