Grilled cheese sandwich (2st)
Sandhäxan i Stockholm ägs och drivs av vännerna Mattias Svensson, Fredrik Sundberg, Jerka Johansson och William Thorén. Hösten 2023 släppte de boken ”Sandhäxans magiska mackor”.
Ingredienser:
- 6 skivor formbröd
- 100 g smör för stekning
Cheeseblend:
- 6 skivor emmentaler
- 6 skivor amerikansk cheddar
- 2 dl riven cheddar
- 1/2 riven mozzarella
Till servering:
- Hotsauce, gärna Häxans egen
- En rejäl näve lättsaltade lite grövre chips
- Ketchup, gärna Häxans egen
- En liten bit parmesan
- Salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
• Tänd elden, invänta en jämn låga och förvärm järnet. Bred smör på ena sidan av brödskivorna och lägg på stekhällen.
• Toppa varje brödskiva med 1 skiva emmentaler, 1 skiva cheddar och hotsauce efter smak. Fördela cheddar och mozzarella på 4 av 6 skivor.
• Stek cirka 3 minuter, eller tills bröden är krispiga och osten smält och blivit gyllene.
• Lyft från hällen och montera ihop genom att första krossa en näve chips i handen och sprid ut över samtliga bröd. Ta ett formbröd med den rivna osten uppåt. Lägg ett bröd med enbart skivad ost med osten nedåt mot det första skivan. Lägg ytterligare ett bröd med riven ost nedåt över de två andra. Mackan ska bestå av tre skivor bröd med all ost inuti mackan. Tryck ihop mackan, bred lite mer smör på yttersidorna och stek lite till på varje sida.
• Lyft av, lägg mackorna på en skärbräda och gör en ”double round” genom att skära brödet diagonalt. Placera trianglarna på varandra och toppa generöst med chips och riven parmesan. Servera med ketchup eller valfri dipp. Njut av maten, utsikten och friheten!
Foto: Martin Stenmark