Julig trerätters på stekhäll
4-6 portioner
Hällbakat bröd med rödbetor och gravlax
Ingredienser:
- 1 färdig pizzadeg (400 g)
- 150 g gravad lax
- 4 rödbetor, förkokta
- 1 äpple
- Lite citronsaft till äppelstavarna
- Smör
- Sötstark senap
- Majonnäs (gärna på tub så den går att ringla över)
- Dill
- Salt & peppar
Förbered hemma:
Skiva rödbetorna tunt. Kärna ur och skär äpplet i tunna stavar, pressa lite citron över så de inte mörknar. Lägg i burkar.
Gör så här:
- Dela pizzadegen på längden och dra ut till två långsmala bröd. Grädda båda sidor i torr panna till fin färg.
- Bred på smör och låt smälta in i brödet. Lägg på rödbetor och lax, ringla över senap och majonnäs och garnera med äpple och dill. Krydda med salt och peppar.
- Skär i munsbitar och servera.
Krämig pasta med julköttbullar och grönkål
Köttbullssmet
Ingredienser:
- 500 g blandfärs
- 4 ansjovisfiléer
- 2 msk grov senap
- 2 tsk salt
- 2 tsk kryddpeppar
- 1 tsk svartpeppar + 1 tsk vitpeppar
Övriga ingredienser:
- 600 g färsk pasta, t ex linguini
- 1 stor gul lök
- 200 g grönkål
- 3 dl vitt vin
- 6 dl vispgrädde
- 2 msk kalvfond
- 3 dl vatten
- 100 g smör till stekning
- 100 g cheddarost
- 1,5 dl valnötter
- 1 citron, zesten och ev. lite av saften
- Några kvistar persilja
- Nymalen svartpeppar
Förbered hemma:
Blanda färsen med hackad ansjovis, senap och kryddor. Ansa och hacka grönkålen. Finhacka löken. Riv cheddarost och hacka valnötter. Lägg i burkar.
Gör så här:
- Hetta upp hällen till medelvärme och rosta valnötterna i torr panna. Lägg åt sidan. Stek löken i smör tills gyllene, lägg åt sidan. Stek grönkålen i smör tills den börjar få färg. Raka upp mot kanterna. Klicka i mer smör och bryn sedan färsen på ganska hög värme så den får lite stekyta. Lägg tillbaka löken.
- Tillsätt vin, koka upp och låt puttra några minuter. Häll sedan i grädde, fond och vatten. Minska värmen och rör ner pastan tillsammans med grönkålen och färsen. Sjud försiktigt under omrörning tills den mesta vätskan kokat in.
- Garnera med ost, valnötter och persilja. Riv över citronzest, dra några varv med pepparkvarnen och servera. Pressa över extra citron om du tycker det är gott.
Flamberad apelsin
Ingredienser:
- 2 apelsiner
- 2 dl crème fraiche
- 1 pkt saffran
- 100 g smör
- 1 dl råsocker
- 1 dl konjak
- 1 tsk flingsalt
- 1 nypa kanel
- Ca 30 g mörk choklad
- Ca 30 g pistagenötter
Förbered hemma:
Skala apelsinerna med vass kniv så att det vita följer med. Skär i 1 cm tjocka skivor. Blanda crème fraiche med saffran. Hacka choklad och nötter. Lägg i burkar.
Gör så här:
- Hetta upp hällen, tillsätt smör och socker och koka ihop till simmig konsistens. Sjud apelsinskivorna i blandningen, vänd dem ett par gånger. Slå på konjak och antänd (akta hår och ansikte!).
- Ta hällen från elden när flamberingen har slocknat och strö över flingsalt och kanel, nötter och choklad. Servera med saffran-crème fraichen.