Huvudinnehåll

Julig trerätters på stekhäll

4-6 portioner

Hällbakat bröd med rödbetor och gravlax

Ingredienser:

  • 1 färdig pizzadeg (400 g)
  • 150 g gravad lax
  • 4 rödbetor, förkokta
  • 1 äpple
  • Lite citronsaft till äppelstavarna
  • Smör
  • Sötstark senap
  • Majonnäs (gärna på tub så den går att ringla över)
  • Dill
  • Salt & peppar

Förbered hemma:

Skiva rödbetorna tunt. Kärna ur och skär äpplet i tunna stavar, pressa lite citron över så de inte mörknar. Lägg i burkar.

Gör så här:

  • Dela pizzadegen på längden och dra ut till två långsmala bröd. Grädda båda sidor i torr panna till fin färg.
  • Bred på smör och låt smälta in i brödet. Lägg på rödbetor och lax, ringla över senap och majonnäs och garnera med äpple och dill. Krydda med salt och peppar.
  • Skär i munsbitar och servera.

Krämig pasta med julköttbullar och grönkål

Köttbullssmet

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 4 ansjovisfiléer
  • 2 msk grov senap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk svartpeppar + 1 tsk vitpeppar

Övriga ingredienser:

  • 600 g färsk pasta, t ex linguini
  • 1 stor gul lök
  • 200 g grönkål
  • 3 dl vitt vin
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör till stekning
  • 100 g cheddarost
  • 1,5 dl valnötter
  • 1 citron, zesten och ev. lite av saften
  • Några kvistar persilja
  • Nymalen svartpeppar

Förbered hemma:

Blanda färsen med hackad ansjovis, senap och kryddor. Ansa och hacka grönkålen. Finhacka löken. Riv cheddarost och hacka valnötter. Lägg i burkar.

Gör så här:

  • Hetta upp hällen till medelvärme och rosta valnötterna i torr panna. Lägg åt sidan. Stek löken i smör tills gyllene, lägg åt sidan. Stek grönkålen i smör tills den börjar få färg. Raka upp mot kanterna. Klicka i mer smör och bryn sedan färsen på ganska hög värme så den får lite stekyta. Lägg tillbaka löken.
  • Tillsätt vin, koka upp och låt puttra några minuter. Häll sedan i grädde, fond och vatten. Minska värmen och rör ner pastan tillsammans med grönkålen och färsen. Sjud försiktigt under omrörning tills den mesta vätskan kokat in.
  • Garnera med ost, valnötter och persilja. Riv över citronzest, dra några varv med pepparkvarnen och servera. Pressa över extra citron om du tycker det är gott.

Flamberad apelsin

Ingredienser:

  • 2 apelsiner
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt saffran
  • 100 g smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl konjak
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 nypa kanel
  • Ca 30 g mörk choklad
  • Ca 30 g pistagenötter

Förbered hemma:

Skala apelsinerna med vass kniv så att det vita följer med. Skär i 1 cm tjocka skivor. Blanda crème fraiche med saffran. Hacka choklad och nötter. Lägg i burkar.

Gör så här:

  • Hetta upp hällen, tillsätt smör och socker och koka ihop till simmig konsistens. Sjud apelsinskivorna i blandningen, vänd dem ett par gånger. Slå på konjak och antänd (akta hår och ansikte!).
  • Ta hällen från elden när flamberingen har slocknat och strö över flingsalt och kanel, nötter och choklad. Servera med saffran-crème fraichen.