Nässelsoppa med askbakad potatis, glödhoppor, färskost & vildplockade örter
4 portioner
Nässelsoppa
Ingredienser:
- 1 stor gul lök
- 5 dl vispgrädde
- 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
- 1 dl nässelkräm (se nedan)
- 1 citron
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
Nässelkräm
Ingredienser:
- 200 g nässlor
- 100 g spenat
- 100 g smör
Gör så här:
- Blanchera nässlorna i ca 3 minuter, lägg sedan i spenaten i 30 sekunder.
- Ta upp allt med en hålslev och låt lite vatten följa med.
- Mixa slätt med smör.
- Svetta hackad lök i olivolja i en kastrull.
- Tillsätt vispgrädden och reducera tills hälften återstår.
- Häll i buljongen och låt sjuda i 5 minuter till.
- Tillsätt nässelkrämen och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med salt, citronsaft och svartpeppar.
- Ta med i en termos.
Askbakad potatis
Ingredienser:
- 4 medelstora fasta potatisar
- Aluminiumfolie
- Salt
Glödhoppor
Ingredienser:
- 3–4 dl vetemjöl
- 1 dl rågsikt
- 2,5 dl filmjölk
- 1 msk honung
- 1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölk och honung och rör om till en deg. Tillsätt så mycket mjöl att den inte kletar fast i bunkens kant.
- Dela degen i 4–6 bitar. Lägg i en mjölad låda med lock.
I skogen:
- Vira in potatisarna i aluminiumfolie och lägg på glöden. Baka 40–60 minuter.
- Platta till bröden till 1 cm tjocka rundlar och nagga dem.
- Stek i en gjutjärnspanna, på medelvärme ett par minuter per sida tills brödet har rest sig och fått färg.
- Det går nästan lika bra att ta med tunnbröd hemifrån.
- Toppa med egengjord (eller köpt) färskost och vildplockade örter.
Färskost
Ingredienser:
- 1 liter mjölk
- 200 g grädde
- 1/2 dl vinäger
- Salt & svartpeppar
Gör så här:
- Koka upp mjölk och grädde.
- Tillsätt vinäger och låt sjuda på låg värme ca 5 minuter.
- Sila genom en kökshandduk eller kaffefilter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Förvara i en burk.