Huvudinnehåll

Nässelsoppa med askbakad potatis, glödhoppor, färskost & vildplockade örter

4 portioner

Nässelsoppa

Ingredienser:

  • 1 stor gul lök
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 1 dl nässelkräm (se nedan)
  • 1 citron
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar

Nässelkräm

Ingredienser:

  • 200 g nässlor
  • 100 g spenat
  • 100 g smör

Gör så här:

  • Blanchera nässlorna i ca 3 minuter, lägg sedan i spenaten i 30 sekunder.
  • Ta upp allt med en hålslev och låt lite vatten följa med.
  • Mixa slätt med smör.
  • Svetta hackad lök i olivolja i en kastrull.
  • Tillsätt vispgrädden och reducera tills hälften återstår.
  • Häll i buljongen och låt sjuda i 5 minuter till.
  • Tillsätt nässelkrämen och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av med salt, citronsaft och svartpeppar.
  • Ta med i en termos.

Askbakad potatis

Ingredienser:

  • 4 medelstora fasta potatisar
  • Aluminiumfolie
  • Salt

Glödhoppor

Ingredienser:

  • 3–4 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här:

  • Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölk och honung och rör om till en deg. Tillsätt så mycket mjöl att den inte kletar fast i bunkens kant.
  • Dela degen i 4–6 bitar. Lägg i en mjölad låda med lock.

I skogen:

  • Vira in potatisarna i aluminiumfolie och lägg på glöden. Baka 40–60 minuter.
  • Platta till bröden till 1 cm tjocka rundlar och nagga dem.
  • Stek i en gjutjärnspanna, på medelvärme ett par minuter per sida tills brödet har rest sig och fått färg.
  • Det går nästan lika bra att ta med tunnbröd hemifrån.
  • Toppa med egengjord (eller köpt) färskost och vildplockade örter.

Färskost

Ingredienser:

  • 1 liter mjölk
  • 200 g grädde
  • 1/2 dl vinäger
  • Salt & svartpeppar

Gör så här:

  • Koka upp mjölk och grädde.
  • Tillsätt vinäger och låt sjuda på låg värme ca 5 minuter.
  • Sila genom en kökshandduk eller kaffefilter.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Förvara i en burk.