Huvudinnehåll

Nyponsoppa med mandelbiskvier

Ingredienser:

  • 1 liter nypon
  • 2 liter vatten
  • 1–2 dl rörsocker eller honung Ev 1 msk potatismjöl + 2 msk vatten

Gör så här:

  • Rensa nyponen genom att ta bort skaft och blomfästen.
  • Koka nyponen hela i vattnet i en kastrull cirka 20 minuter tills de är mjuka.
  • Mixa med stavmixer och låt saften rinna av genom en silduk. Häll saften i en rendiskad kastrull och smaka av med socker.
  • Red eventuellt med potatismjöl, utrört i lite vatten.
  • Tillsätt redningen under omrörning och koka upp till första bubblan. Häll upp på varma och väl rengjorda flaskor.
  • Skruva på locken direkt och lägg flaskorna ner i 1 minut.

Små mandelbiskvier

ca 50 biskvier

Så enkla att baka. Bäst blir biskvierna om du har en spritspåse, men de kan även klickas ut på plåten med hjälp av två teskedar.

Ingredienser:

  • 200 g mandelmassa
  • riven 2 äggvitor
  • ½ citron, finrivet skal

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
  • Vispa ihop mandelmassa och äggvitor med elvisp till en tjock jämn smet.
  • Tillsätt citronskalet. Lägg smeten i en spritspåse med tyll och spritsa små biskvier på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 6–8 minuter tills de fått vacker färg.

Variation:

Doppa botten av biskvierna i lite smält choklad, ställ på en bit smörpapper tills chokladen har stelnat och servera till kaffet.