HuvudinnehållTa del av medlemserbjudanden - logga in »

Rönnbärsgelé med calvados

Ingredienser:

  • 1 kg rönnbär (ca 2 liter), frostnupna eller från frysen
  • 5 dl vatten
  • ½ dl calvados eller konjak
  • Strösocker (lika mycket som uppmätt saft)

Gör så här:

  • Ansa, skölj och repa rönnbären lite slarvigt.
  • Lägg bären i en stor och vid kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
    Låt koka sakta under lock cirka 25 minuter tills bären är helt mjuka.
  • Pressa lätt mot kastrullkanten med en träslev.
    Sila saften och låt droppa ett par timmar.
  • Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme).
    Mät upp saften och lika mycket socker.
    Häll sockret i en ugnsfast form och värm 10 minuter.
  • Koka upp saften i en rendiskad kastrull.
    Ta av från värmen och rör ner sockret lite i taget tills det har lösts upp.
  • Höj värmen och låt koka så att det bubblar utan omrörning någon minut,
    tills gelén når cirka 105 grader och droppar sakta från träsleven.
  • Pensla kanterna på insidan av kastrullen med en bakpensel doppad i kallt vatten.
  • Skumma noga och smaka av med calvados.
  • Gör ett geléprov.
  • Häll upp på varma och väl rengjorda burkar och skruva på locken.
  • Vänd burkarna upp och ner 1 minut.
  • Ställ gelén på en handduk och låt stå minst 1 dygn i rumstemperatur för att stelna helt.