Rönnbärsgelé med calvados
Ingredienser:
- 1 kg rönnbär (ca 2 liter), frostnupna eller från frysen
- 5 dl vatten
- ½ dl calvados eller konjak
- Strösocker (lika mycket som uppmätt saft)
Gör så här:
- Ansa, skölj och repa rönnbären lite slarvigt.
- Lägg bären i en stor och vid kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Låt koka sakta under lock cirka 25 minuter tills bären är helt mjuka. - Pressa lätt mot kastrullkanten med en träslev.
Sila saften och låt droppa ett par timmar. - Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme).
Mät upp saften och lika mycket socker.
Häll sockret i en ugnsfast form och värm 10 minuter. - Koka upp saften i en rendiskad kastrull.
Ta av från värmen och rör ner sockret lite i taget tills det har lösts upp. - Höj värmen och låt koka så att det bubblar utan omrörning någon minut,
tills gelén når cirka 105 grader och droppar sakta från träsleven. - Pensla kanterna på insidan av kastrullen med en bakpensel doppad i kallt vatten.
- Skumma noga och smaka av med calvados.
- Gör ett geléprov.
- Häll upp på varma och väl rengjorda burkar och skruva på locken.
- Vänd burkarna upp och ner 1 minut.
- Ställ gelén på en handduk och låt stå minst 1 dygn i rumstemperatur för att stelna helt.