Huvudinnehåll
Just nu pågår underhåll på vår site – vissa funktioner kan påverkas – tack för din förståelse!

Skogspaj

Kocken Paul Svensson har i tjugo år propagerat för mindre matsvinn, råvaror i säsong och att äta hållbart. Nu har turen kommit till frukt- och bärriket.

Recept: Paul Svensson
4 portioner

Ingredienser:

  • 500 g blåbär (går att blanda med andra bär)
  • 1 msk potatismjöl
  • 150 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 50 g granolja alt. olivolja
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 msk mjölk
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl mjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • Servera med vaniljvisp eller havregrädde

Gör så här:

  • Smält smör tillsammans med olja, mjölk och sirap.
  • Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smöret. Låt svalna.
  • Blanda med hackad vit choklad. Lägg i en påse eller matlåda och ta med i packningen.
  • Smula ut degen i stormkökets tillhörande stekpanna och rosta i några minuter. Rör runt tills blandningen börjar bli gyllenbrun och knaprig. Lägg blandningen åt sidan.
  • Blanda blåbär och potatismjöl i samma stekpanna. Sätt tillbaka stekpannan på stormköket och värm under lock. Rör lite efterhand tills kompotten blir krämig.
  • Fördela crumble över kompotten och servera gärna med rårörda bär och vaniljvisp.
  • Ringla avslutningsvis på lite granolja/olivolja eller nyplockade granskott.

Pauls Svenssons tre blåbärstips

  • Blandningen mellan sött och salt är något av det godaste jag vet. Lägg dem i 60 procent socker och 40 procent salt, rårör dem och lägg på burk. Sedan kan du använda dem i stället för kapris eller sardeller i sallader och såser till exempel.
  • Torkade blåbär får en djupare smak. Jag brukar mixa dem och ha som smakförstärkare i till exempel pajskal, bröd och bullar. Att baka scones med torkade blåbär i brödet och sedan ha blåbärssylten på är en svårslagen kombination.
  • Vill man jäsa blåbär så tycker jag verkligen att man ska testa att göra eget blåbärsvin. Det lyfter blåbäret ytterligare och är fantastiskt att dricka eller använda i stället för rödvin i en sås.