Just nu pågår underhåll på vår site – vissa funktioner kan påverkas – tack för din förståelse!
Skogspaj
Kocken Paul Svensson har i tjugo år propagerat för mindre matsvinn, råvaror i säsong och att äta hållbart. Nu har turen kommit till frukt- och bärriket.
Recept: Paul Svensson
4 portioner
Ingredienser:
- 500 g blåbär (går att blanda med andra bär)
- 1 msk potatismjöl
- 150 g vit choklad
- 50 g smör
- 50 g granolja alt. olivolja
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 msk mjölk
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl mjöl
- ½ tsk bakpulver
- 1 dl socker
- Servera med vaniljvisp eller havregrädde
Gör så här:
- Smält smör tillsammans med olja, mjölk och sirap.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smöret. Låt svalna.
- Blanda med hackad vit choklad. Lägg i en påse eller matlåda och ta med i packningen.
- Smula ut degen i stormkökets tillhörande stekpanna och rosta i några minuter. Rör runt tills blandningen börjar bli gyllenbrun och knaprig. Lägg blandningen åt sidan.
- Blanda blåbär och potatismjöl i samma stekpanna. Sätt tillbaka stekpannan på stormköket och värm under lock. Rör lite efterhand tills kompotten blir krämig.
- Fördela crumble över kompotten och servera gärna med rårörda bär och vaniljvisp.
- Ringla avslutningsvis på lite granolja/olivolja eller nyplockade granskott.
Pauls Svenssons tre blåbärstips
- Blandningen mellan sött och salt är något av det godaste jag vet. Lägg dem i 60 procent socker och 40 procent salt, rårör dem och lägg på burk. Sedan kan du använda dem i stället för kapris eller sardeller i sallader och såser till exempel.
- Torkade blåbär får en djupare smak. Jag brukar mixa dem och ha som smakförstärkare i till exempel pajskal, bröd och bullar. Att baka scones med torkade blåbär i brödet och sedan ha blåbärssylten på är en svårslagen kombination.
- Vill man jäsa blåbär så tycker jag verkligen att man ska testa att göra eget blåbärsvin. Det lyfter blåbäret ytterligare och är fantastiskt att dricka eller använda i stället för rödvin i en sås.