Mustig skogssoppa med fältugnsbröd
4 personer
Soppa
Ingredienser:
- 1 stor gul lök
- 1 morot
- 3 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- 3 dl grädde
- 2 buljongtärningar
- Krydda efter smak med salt, peppar & chiliflakes
- Smör för stekning av löken
Fyll på med råvaror från skogens skafferi. Vi hittade:
- Kirskål
- Nässlor
- Kantareller
- Trattkantareller
- Ca 10 st enbär
Eller välj andra smaker som du hittar i naturen och som du tror passar bra.
Gör så här:
- Fräs på lök, morot, kirskål och svamp i smör.
- Häll på vatten, vitt vin och grädde.
- Krydda efter smak med de kryddor du tagit med och det du hittat under dagen.
- Låt puttra till det blir en mustig soppa.
Fältugnsbröd med oliver & vitlök
Ingredienser:
- 1 påse torrjäst
- 6 dl vetemjöl
- 2,5 dl vatten
- 1 msk socker
- 2 vitlöksklyftor
- 10 skivade oliver
- En nypa flingsalt
- En nypa oregano
Gör så här:
- Värm upp vatten så att det är fingervarmt.
- Blanda i jäst och socker. Låt stå i 5 minuter (passa på att hacka vitlök och oliver).
- Blanda i mjöl, vitlök, oliver, salt och oregano och knåda till en jämn deg.
- Låt jäsa i 1 timme.
- Olja din fältugn och lägg i degen.
- Sätt fältugnen på glöden och lägg glöd på locket (så att brödet får över- och undervärme).
- Vänd fältugnen mot elden med jämna mellanrum, håll koll på brödet och ta av när det ser klart/gyllenbrunt ut.
- Avnjut vid en vacker plats.
Matkreatörer & fotografer: Forrest & Indiana D'Andreae