Huvudinnehåll

Mustig skogssoppa med fältugnsbröd

4 personer

Soppa

Ingredienser:

  • 1 stor gul lök
  • 1 morot
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 buljongtärningar
  • Krydda efter smak med salt, peppar & chiliflakes
  • Smör för stekning av löken

Fyll på med råvaror från skogens skafferi. Vi hittade:

  • Kirskål
  • Nässlor
  • Kantareller
  • Trattkantareller
  • Ca 10 st enbär

Eller välj andra smaker som du hittar i naturen och som du tror passar bra.

Gör så här:

  • Fräs på lök, morot, kirskål och svamp i smör.
  • Häll på vatten, vitt vin och grädde.
  • Krydda efter smak med de kryddor du tagit med och det du hittat under dagen.
  • Låt puttra till det blir en mustig soppa.

Fältugnsbröd med oliver & vitlök

Ingredienser:

  • 1 påse torrjäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 skivade oliver
  • En nypa flingsalt
  • En nypa oregano

Gör så här:

  • Värm upp vatten så att det är fingervarmt.
  • Blanda i jäst och socker. Låt stå i 5 minuter (passa på att hacka vitlök och oliver).
  • Blanda i mjöl, vitlök, oliver, salt och oregano och knåda till en jämn deg.
  • Låt jäsa i 1 timme.
  • Olja din fältugn och lägg i degen.
  • Sätt fältugnen på glöden och lägg glöd på locket (så att brödet får över- och undervärme).
  • Vänd fältugnen mot elden med jämna mellanrum, håll koll på brödet och ta av när det ser klart/gyllenbrunt ut.
  • Avnjut vid en vacker plats.

Matkreatörer & fotografer: Forrest & Indiana D'Andreae