Snabb linsgryta på korallins
2 personer
Ingredienser:
- 2 dl korallinser (går att ersätta med andra linser)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk oregano
- 1 msk brynt schalottenlökfond
- 1 msk japansk soja
- 1 msk olja
- 1 morot
- 400 g krossade tomater
- 2 dl vatten
- 1⁄2 tsk salt
- 1 msk färsk ingefära
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök och stek tillsammans med tomatpuré, oregano, schalottenlökfond, soja och olja i en kastrull ett par minuter tills löken blivit mjuk.
- Riv och lägg i morot, stek tillsammans i ytterligare en minut.
- Tillsätt krossade tomater och vattnet, låt koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka av med salt.
- Skölj linserna noga och häll ner dem i kastrullen. Tillsätt ingefära och låt koka försiktigt i cirka 10 minuter.
- Korallinserna har ett visst tuggmotstånd, men är klara när de är mjuka rakt igenom.
TIPS! Vill du ha en hetare linsgryta kan du tillsätta 1 tsk sambal oelek eller gochujang.
Stekpannebröd
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1⁄2 tsk salt
- 1 1⁄2 dl naturell vegansk yoghurt
- 2 msk rapsolja
Gör så här:
- Häll de torra ingredienserna i en bunke och rör om.
- Tillsätt yoghurten och oljan och blanda till en jämn, mjuk och följsam deg.
- Dela i 4–6 delar beroende på hur stor stekpanna du har, tryck ut till cirka 0,5–1 centimeter tjocka bröd.
- Stek några minuter i torr, förvärmd stekpanna, tills brödet har fått fin färg på båda sidor