Snabb linsgryta på korallins
2 personer
2 dl korallinser (går att ersätta
med andra linser)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
1 msk brynt schalottenlökfond
1 msk japansk soja
1 msk olja
1 morot
400 g krossade tomater
2 dl vatten
1⁄2 tsk salt
1 msk färsk ingefära
- Hacka lök och vitlök ochstek tillsammans med tomatpuré, oregano, schalottenlökfond, soja och olja i en kastrull ett par minuter tills löken blivit mjuk.
- Riv och lägg i morot, stek tillsammans i ytterligare en minut.
- Tillsätt krossade tomater och vattnet, låt koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka av med salt.
- Skölj linserna noga och häll ner dem i kastrullen. Tillsätt ingefära och låt koka försiktigt i cirka 10 minuter.
Korallinserna har ett visst tuggmotstånd, men är klara när de är mjuka rakt igenom.
TIPS!
Vill du ha en hetare linsgryta kan du tillsätta 1 tsk sambal oelek eller gochujang.
STEKPANNEBRÖD
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 dl naturell vegansk yoghurt
2 msk rapsolja
- Häll de torra ingredienserna i en bunke och rör om.
- Tillsätt yoghurten och oljan och blanda till en jämn, mjuk och följsam deg.
- Dela i 4–6 delar beroende på hur stor stekpanna du har, tryck ut till cirka 0,5–1 centimeter tjocka bröd.
- Stek några minuter i torr, förvärmd stekpanna, tills brödet har fått fin färg på båda sidor