Huvudinnehåll

STEKT INLAGD STRÖMMING

4 personer

Att lägga in överbliven stekt strömming är verkligen en perfekt konservering och ett optimalt sätt att få njuta av strömmingen på ett nytt sätt någon dag senare. Passar dessutom väldigt bra som picknickmat.

INLÄGGNINGSLAG

4 dl vatten
2 dl strösocker
2 dl ättikssprit 12 %
2 tsk salt
ca 20 kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 rödlökar, skivade
1 morot, skivad

STRÖMMING

ca 12 strömmingfiléer
3 dl fint eller grovt rågmjöl
Rapsolja och smör till stekning
Salt

• Häll vatten, socker, ättika, salt, kryddor, lök och morot i en kastrull.
• Låt det få ett rejält uppkok och ta bort den från värmen samt låt den svalna.
• Klipp ryggfenan och vik ihop filéerna.
• Vänd strömmingen noggrant i rågmjöl.
• Sätt på en stekpanna på hög värme på spisen. Tillsätt olja och lägg i strömmingen.
• Tillsätt en bra klick smör och stek gyllenbruna på bägge sidor. Strömming gillar salt så salta rikligt på bägge sidor.
• Lyft strömmingen ur pannan och låt den svalna samt rinna av något av fettet på lite hushållspapper.
• Lägg sedan strömmingen i en lämplig konservburk eller annat bra kärl.
• Varva strömmingen med att slå över både lite av grönsaker och lag från inläggningskoket.
• Förvara i kyl och låt den ligga minst 12 timmar innan användning.
• Servera strömmingen på hårt bröd alternativt rågbröd eller kavring. Kokt skivad potatis och
gärna med lite smakrik ost t.ex. Västerbottenost och gärna också med lite pressgurka.

Recept: Mikael Einarsson