Tortilla med bönor & mangosalsa
2 portioner. Tidsåtgång ca. 20 min
Bönor
- 3 dl svarta bönor, kokta
- 0,5 dl bönspad eller vatten
- 1 st lagerblad
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- ½ st grönsaksbuljongtärning
Salsa
- 1 tomat
- 2 dl fryst mango
- 1 msk fryst eller färsk koriander
- ½ rödlök
- 1 msk limesaft
Tortillabröd
- 2 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 0.5 msk raps- eller olivolja
- 2-3 msk vatten
Hemma:
Lägg alla kryddor i en burk. Blanda ihop de torra ingredienserna till bröden, och lägg i en burk eller påse.
Gör salsan:
- Hacka tomat, lök och lägg i en burk med fryst mango. Mangon behöver inte tinas men dela gärna bitarna så att de blir lite mindre.
- Blanda med lite hackad koriander och limesaft.
Ute:
- Tänd stormköket och ställ på ett av kärlen. Blanda ner bönor, vatten/bönspad, alla kryddor och låt koka ihop på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då så att det inte bränns fast.
- Blanda i olja och vatten i påsen eller burken med mjölblandningen i. Kavla eller tryck ut tortillabröden till runda bröd. T. ex. vattenflaskan fungerar fint som kavel.
- När bönröran kokat klart: ställ åt sidan och ställ på stekpannan istället. Stek bröden i torr stekpanna så att de får färg på båda sidor.
- Servera med bönröran, salsa och eventuellt någon fraiche om du vill ha med det.
Matkreatör: Hanna Olvenmark