Huvudinnehåll

Vegansk rödbetsgryta med vita bönor

4 portioner
Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 150 gram torra vita bönor
  • 500 gram färska rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3–5 potatisar (gärna mjölig sort)
  • 200 gram rotselleri
  • 2 msk olja
  • Ca 7 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk hel kummin
  • ½ tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • Färsk hackad persilja och riven pepparot till servering.
  • Grovt bröd

Gör så här:

  • Blötlägg vita bönor över natten och koka dem ca 30–40 minuter.
  • Ansa och skala alla grönsaker. Skär rotsaker och lök i grova bitar. Hacka vitlöken.
  • Värm en stor gryta, och tillsätt olja. Fräs lök och vitlök utan att det tar färg.
  • Lägg i rotselleri, morot och rödbetor och fräs ihop med löken. Tillsätt alla kryddor och låt även de fräsa runt i grytan en stund.
  • Häll på vinäger och buljongen så det täcker och låt det koka upp.
  • Tillsätt potatisbitarna.
  • Låt nu grytan sjuda tills rotsakerna börjar kännas mjuka. Det tar ca 20–30 minuter beroende på hur stora bitar du gjort. Potatisen får gärna koka sönder lite och reda grytan.
  • Tillsätt de förkokta bönorna och låt koka någon minut till.
  • Smaka av med salt och peppar, ev mer vinäger om du vill ha mer syra.
  • Servera med färsk persilja, riven färsk pepparot och ett grovt bröd.

Matkreatör: Stefan Lundgren | Fotograf: Bastien Artigas