Vegansk rödbetsgryta med vita bönor
4 portioner
Ingredienser:
- 2 gula lökar
- 150 gram torra vita bönor
- 500 gram färska rödbetor
- 2 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 3–5 potatisar (gärna mjölig sort)
- 200 gram rotselleri
- 2 msk olja
- Ca 7 dl grönsaksbuljong
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1,5 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- ½ tsk hel kummin
- ½ tsk timjan
- 1 st lagerblad
- Färsk hackad persilja och riven pepparot till servering.
- Grovt bröd
Gör så här:
- Blötlägg vita bönor över natten och koka dem ca 30–40 minuter.
- Ansa och skala alla grönsaker. Skär rotsaker och lök i grova bitar. Hacka vitlöken.
- Värm en stor gryta, och tillsätt olja. Fräs lök och vitlök utan att det tar färg.
- Lägg i rotselleri, morot och rödbetor och fräs ihop med löken. Tillsätt alla kryddor och låt även de fräsa runt i grytan en stund.
- Häll på vinäger och buljongen så det täcker och låt det koka upp.
- Tillsätt potatisbitarna.
- Låt nu grytan sjuda tills rotsakerna börjar kännas mjuka. Det tar ca 20–30 minuter beroende på hur stora bitar du gjort. Potatisen får gärna koka sönder lite och reda grytan.
- Tillsätt de förkokta bönorna och låt koka någon minut till.
- Smaka av med salt och peppar, ev mer vinäger om du vill ha mer syra.
- Servera med färsk persilja, riven färsk pepparot och ett grovt bröd.
Matkreatör: Stefan Lundgren | Fotograf: Bastien Artigas