Huvudinnehåll

Wraps med tång & strandens örter 

Wraps

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1–2 tsk torkade flingor av sockertång eller rörhinna
  • 2 dl vatten
  • Sesamolja

Gör så här:

  • Blanda mjöl och tångflingor.
  • Rör ner 2 dl kokande vatten.
  • Knåda degen slät.
  • Låt vila 30 min.
  • Forma åtta puckar som penslas med sesamolja.
  • Lägg ihop dem två och två.
  • Kavla ut varje dubbelpuck tunt.
  • Vändstek dem på medelhög värme.
  • Dra försiktigt isär de två bröden från varandra.
  • Förvara i lätt fuktad handduk.

Tång- & tomatsallad med strandens örter

Ingredienser:

  • 2 dl blåstångs- och knöltångsskott (späda delar av tång längst ut på ruskan)
  • 20 små tomater i halvor
  • Blad av tex strandmålla, kärleksört, strandaster
  • Smör/olja
  • Salt

Gör så här:

  • Koka tången 5 min i lättsaltat vatten.
  • Stek den förkokta tången i smör/olja.
  • Blanda i tomater och sist bladen.
  • Låt allt bli ljummet.
  • Smaka av med salt.

Stekost i rörhinna

Ingredienser:

  • 250 g svensk eldost/halloumi
  • 2 dl rörhinna
  • 1⁄2 dl maizena
  • 4 dl neutral olja

Gör så här:

  • Skölj rörhinnan väl i minst tre omgångar saltat vatten för att få bort sand och små djur.
  • Krama ur allt vatten.
  • Blanda rörhinna och maizena.
  • Skär eldost i 2 x 2 cm kuber.
  • Linda rörhinna runt varje ostkub.
  • Värm oljan till 160 grader. Fritera ostkuberna. Sänk värmen om tången bränns.

Strandkvannetzatziki

Ingredienser:

  • 2,5 dl fast yoghurt
  • 10 cm gurka
  • Salt
  • 1–2 msk späda strandkvanneblad
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Riv gurkan grovt.
  • Strö över salt.
  • Låt stå 15 min.
  • Krama ur vätskan.
  • Blanda yoghurt, gurka och finstrimlad strand- kvanne.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Allt serveras i tunnbröden. Strö över strimlade kronblad av vresros.

Matkreatör: Linnea Sjögren & Karolina Martinsson | Fotograf: Tim Kristensson