Wraps med tång & strandens örter
Wraps
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 1–2 tsk torkade flingor av sockertång eller rörhinna
- 2 dl vatten
- Sesamolja
Gör så här:
- Blanda mjöl och tångflingor.
- Rör ner 2 dl kokande vatten.
- Knåda degen slät.
- Låt vila 30 min.
- Forma åtta puckar som penslas med sesamolja.
- Lägg ihop dem två och två.
- Kavla ut varje dubbelpuck tunt.
- Vändstek dem på medelhög värme.
- Dra försiktigt isär de två bröden från varandra.
- Förvara i lätt fuktad handduk.
Tång- & tomatsallad med strandens örter
Ingredienser:
- 2 dl blåstångs- och knöltångsskott (späda delar av tång längst ut på ruskan)
- 20 små tomater i halvor
- Blad av tex strandmålla, kärleksört, strandaster
- Smör/olja
- Salt
Gör så här:
- Koka tången 5 min i lättsaltat vatten.
- Stek den förkokta tången i smör/olja.
- Blanda i tomater och sist bladen.
- Låt allt bli ljummet.
- Smaka av med salt.
Stekost i rörhinna
Ingredienser:
- 250 g svensk eldost/halloumi
- 2 dl rörhinna
- 1⁄2 dl maizena
- 4 dl neutral olja
Gör så här:
- Skölj rörhinnan väl i minst tre omgångar saltat vatten för att få bort sand och små djur.
- Krama ur allt vatten.
- Blanda rörhinna och maizena.
- Skär eldost i 2 x 2 cm kuber.
- Linda rörhinna runt varje ostkub.
- Värm oljan till 160 grader. Fritera ostkuberna. Sänk värmen om tången bränns.
Strandkvannetzatziki
Ingredienser:
- 2,5 dl fast yoghurt
- 10 cm gurka
- Salt
- 1–2 msk späda strandkvanneblad
- Salt och peppar
Gör så här:
- Riv gurkan grovt.
- Strö över salt.
- Låt stå 15 min.
- Krama ur vätskan.
- Blanda yoghurt, gurka och finstrimlad strand- kvanne.
- Smaka av med salt och peppar.
- Allt serveras i tunnbröden. Strö över strimlade kronblad av vresros.
Matkreatör: Linnea Sjögren & Karolina Martinsson | Fotograf: Tim Kristensson