Huvudinnehåll

Saffransbullar med smörfyllning

20–30 stycken
Baktid: 30–45 minuter
Jästid/vilotid: 3–5 timmar

Bulldeg

  • 375 g ekomjölk
  • 700–900 g stenmalet ekovetemjöl
  • 120 g ekosocker
  • 1 paket malen saffran
  • 15 g ekojäst
  • 8 g oraffinerat havssalt
  • 1 ekoägg
  • 120 g ekosmör i bitar

Smörfyllning

  • 150 g tempererat ekosmör
  • 50 g råsocker
  • 50 g ekoflorsocker
  • En knivsudd äkta vaniljpulver

Topping

  • 100 g ekoströsocker

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser utom smöret i fem minuter i en köksmaskin på låg hastighet. Degen har rätt konsistens när den lossnar från kanterna.
  • Tillsätt smöret och kör i maskinen några minuter till.
  • Låt degen vila i femton minuter. Under tiden, blanda smör, råsocker, florsocker och vanilj jämnt, gärna med en elvisp.
  • Kavla degen till en 0,5 cm tjock rektangel. Bred på smörfyllning, vik och skär i strimlor.
  • Forma bullar och låt jäsa i ca tre timmar i en matlåda med bakpapper.

Steka eller fritera:

  • Lägg smör i stekjärnet och stek på båda sidorna tills de fått gyllene färg.
  • Häll 3–4 dl olja i stormkökets kastrull och hetta upp till 140 grader. Fritera på båda sidorna i 2–4 minuter tills de fått gyllene färg.

Vänd bullarna i socker och ät direkt! Bullarna ska kännas som munkar – frasiga utanpå och mjuka inuti.

Matkreatör: Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri
Fotograf: Louise Andersson