Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Fjället till för alla

    1. Tälta fritt, men på lämplig plats

    Det går fint att slå upp ett tält på allmän plats i fjällvärlden. Ytorna är enorma, så du riskerar sällan att störa någon annan. Däremot bör du tänka på att inte skada marken. Ljung och lav är känslig vegetation. Att välja rätt tältplats kan även handla om praktiska saker som att inte tälta i en svacka vid ihållande regnväder, att söka skydd för hård vind eller att förankra tältpinnarna med stenar. Bekanta dig med tältet före avfärd. Håll gärna lite koll på vart solen går upp och ner. Att ha tältet placerat i stark morgonsol kan lätt förvandla boendet till en bastu.

    2. Allemansrätten gäller

    De svenska fjällen är öppna för alla. Du får i princip vandra överallt, även utanför lederna. Du får även plocka bär och växter, så länge de inte är fridlysta. Naturen i den karga miljön växer i regel sakta och är skör, så behandla den med både respekt och förstånd. På vissa ställen får man som besökare även ta hänsyn till renskötseln. Till exempel genom att alltid, oavsett årstid, hålla hunden kopplad i renbetesområde.

    3. Särskilda regler i nationalparker

    I fjällen ligger många områden i nationalparker. Reglerna kan variera mellan parkerna. I vissa är allemansrätten utökad medan den i andra är begränsad. I vissa får du inte göra upp eld eller ens tälta, men på andra ställen är det helt okej med längre tältvistelser. Det kan vara bra att läsa på lite innan besöket. Annars brukar närmaste stugvärd veta exakt vad som gäller i det aktuella området.

    4. Följ de röda kryssen

    Det statliga ledsystemet i fjällen är markerat med röda kryss. Totalt rör det sig om 550 mil genom Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. De fungerar både som vägvisare och navigationshjälpmedel. Kryssen sitter 40 meter ifrån varandra och på ungefär 150 centimeters höjd. Sommarleder kan även markeras med röd eller orange färg. Håll dig till sommarleden, vinterleden kan ibland korsa sommarleden men är anpassad för skotertrafik och slutar ofta i en våtmark eller rakt ut i en sjö. Rapportera gärna om du ser brister i ledsystemet till närmaste stugvärd eller till länsstyrelsen. Kryssmarkeringarna är viktiga för alla fjällvandrare.

    5. Lämna inga spår

    Nedskräpning i naturen är ett ökande problem. Pappersrester kan du lätt elda upp, men burkar och hårdplast bör du bära med dig tillbaka. Ta gärna med dig en skräppåse i packningen. Skala bort onödiga förpackningar redan på hemmaplan så kommer du ner både i vikt och skräpvolym. Organiskt material som fiskrens och matrester kan grävas ner, men helst en bit från lägerplatsen. Om inga andra spår syns än lite tillplattat gräs när du lämnar tältplatsen så har du gjort ett bra jobb.

    6. Svårt att elda på fjället

    Kommer du ovanför trädgränsen finns i regel väldigt lite ved. Under långa värmeböljor kan ljung och buskvegetation vara så torr att det heller inte är lämpligt att elda. Det bästa är att ta med ett stormkök, som till exempel Primus eller Trangia, för att koka vatten och laga mat. Ha lite extra uppsikt på kök och låga om det blåser hårt, så inget runt omkring fattar eld. Livsmedel går i regel bra att förvara i drybags nedsänkta i närmaste bäck eller i en påse eller hink i en snödriva.

    7. Bo i stuga

    Livet i fjällstuga har många fördelar. Du slipper bära med dig tält och kök. Längs lednätet i fjällen finns ett otal fina STF-stugor att övernatta i eller boka före avresan. Tänk på att det är skillnad på fjällstugor med bokningsbart boende och nödstugor, som man inte får bo i annat än vid akuta situationer med extremväder. Bor du i stuga så bär gärna in ny ved före avresan och en hink med vatten till nästa gäst. En stuga kan vara en nästintill nödvändig tillflyktsort om du är ute med småbarn. Låt barnen ligga i den nedre slafen i våningssängen. Mysfaktorn är ofta hög, med möjlighet att elda i kamin och spela kort i skenet av stearinljus eller lykta.

    8. Vandra med små barn

    Med en barnbärstol kan du få med dig även riktigt små barn på dagsturer, redan från 1–2 års ålder. Tänk bara på att barnet snabbt blir kallare än du själv, som är i rörelse. Ungefär från 5–6 års ålder kan barnen börja gå själva, men helst utan packning eller med bara en liten, lätt ryggsäck. Räkna då med cirka en mil per dag. Men bunkra upp med snacks som russin, nötter, choklad, kex. Brustabletter med olika smaker kan snabbt piffa upp dricksvattnet i kåsan.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress