Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Återvinning

        Återvunna material

        Olika material passar olika bra att återvinna. Till exempel är hår-, pälsmaterial och bomull svåra att återvinna fler gånger, de slits för mycket i fibrerna och slås sönder i nedmalningsprocessen. Polyester är tacksamt att återanvända fler gånger, men behöver i regel en viss del nytt polyester för att uppnå samma hållbarhet. Petflaskor går relativt enkelt att återvinna. Fjällrävens Re-Kånken är till exempel tillverkad av 9–11 petflaskor (beroende på storlek). Även aluminium är tacksamt att återvinna, det har lång livslängd – även om det kräver stora mängder energi för att bearbetas första gången. Helst vill man ha så pass ”rena material” som möjligt, utan färgämnen och kemikalier.

        Design

        För företagen som har kommit längst i återvinningstänket är en av utmaningarna att redan vid ritbordet designa för att underlätta för återvinningsprocessen i ett senare led. Där sker mycket utvecklingsarbete i dag. I dagsläget är det få produkter som är till 100 procent tillverkade av återvunna material, men procentsatsen går i en positiv riktning och ett flertal produkter består upp till 80 procent av återvunna material. Blixtlås och knappar kan till exempel vara detaljer som är svåra att återvinna.

        Spill i produktionen

        Att få så lite spillmaterial i produktionsprocessen som möjligt är både en ekonomisk nödvändighet och en miljömässig fördel. Enkla rena linjer och färre extradetaljer, som många fickor på en jacka, kan vara en väg att gå. Naturkompaniets Left over project tillsammans med Tretorn har till exempel resulterat i en regnjacka av spillmaterial som består av så mycket som 95 procent restgummimaterial. Även Woolpowers filtsulor och sittunderlag tillverkas av restspill från produktionen, vilket gör att produkterna har olika färgnyanser beroende på spillmaterialets ursprungliga karaktär.

        I butiken

        I dag vill många kunder veta hur produkterna har framställts, vilket material de består av och om plagget innehåller kemikalier. Många företag har egna märkningar som garanterar en miljövänlig och etisk process, när det gäller till exempel framställningen av dun och garantier för att plagg inte innehåller skadliga kemikalier. Fråga gärna i butiken vad märkningarna står för. Naturkompaniet har tagit fram symbolen Ett grönare val för att lyfta fram de produkter som har producerats med ett extra stort ansvar för miljön.

        Prisbilden

        Återvunna produkter är i regel dyrare än vanliga, man kan undra varför när materialen redan finns. Svaret i dag ligger till stor del i att produktionsapparaten ännu inte lika effektivt kan hantera återvunna material som nya. Men ju fler produkter som kommer in i återvinningssnurren, desto mer kan även hanteringen effektiviseras och konsumentpriserna pressas.

        Reparera gärna

        Håller produkterna hög kvalitet från början går de ofta att vårda & reparera för att förlänga livslängden, till exempel har både Hanwag och Lundhags verkstadsservice för använda kängor. Numera finns även många reperationskit att köpa för till exempel GoreTex-produkter och liggunderlag.

        Flera användare

        Antalet Facebookgrupper för köpes/bytes/säljes/bortskänkes bara växer och Blocketbeteendet har redan funnits länge. Återigen, en vara som håller hög kvalitet och hållbarhet från början kan leva längre tid i återvinningssystemet. Är hållbarheten tillräcklig kan ett plagg bäras av fler användare, syskon, vänner, släktingar eller grannen.

        Insamling av uttjänta friluftskläder i butik

        Miljoner ton kläder och skor bränns eller hamnar på soptippar varje år trots att många av dessa produkter och dess material skulle kunna återanvändas eller återvinnas. Allt fler butiker har idag insamling av utslitna kläder och skor för att ta vara på materialen på bästa sätt. Hos alla Naturkompaniets butiker finns klädinsamlingsboxar där du kan lämna in dina uttjänta kläder och skor så att de kan få nytt liv genom återanvändning eller återvinning.

        Återvinning och återanvändning

        I samarbete med sorterings- och återvinningsföretaget I:Collect erbjuder Naturkompaniet dig möjligheten att lämna in dina utslitna kläder och skor så att de kan hanteras på ett så hållbart sätt som möjligt. Målet är att återvinna och återanvända produkterna i största möjliga mån. Tillsammans med I:Collect strävar vi efter att föra tillbaka produkterna till ett cirkulärt system genom återanvändning eller återvinning.

        I:Collect

        I:Collect är en global tjänsteleverantör som är specialiserade på insamling, återvinning, och återanvändning av textilier och skor. Produkterna samlas in och skickas sedan till I:CO:s sorteringsanläggning där de hanteras enligt avfallsheirarkin. Omkring 60 % av alla insamlade produkter är fullt funktionella och går direkt till återanvändning genom andrahandsförsäljning. Produkter som inte längre är brukbara, omkring 34%, återvinns och används som råmaterial och isoleringsmaterial inom byggindustrin, eller som stoppning i mjuka leksaker. En del av materialet återvinns också till nya fibrer och blir till nytt garn för textilindustrin. Omkring 6% av de insamlade produkterna kan varken återanvändas eller återvinnas. De används i stället som bränsle för energiproduktion.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress