Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Membran i friluftskläder

        Membrans unika egenskaper

        Membran kan användas i många olika sammanhang. I kläder används membranet i form av en tunn plasthinna som består av många små porer. Materialet innehåller i regel en fluorplast som har många funktionella egenskaper. Den tål bland annat stora temperaturvariationer, den går lätt att limma ihop med andra material, absorberar inte vatten och bryts inte ned av UV-ljus.

        Olika varianter av membran

        Olika tillverkare har sina egna varianter. Den mest kända är troligen GORE-TEX som när det kom innebar en smärre revolution för friluftsprodukter. GORE-TEX-membranet är extremt tunt och innehåller mer än 1,4 miljarder porer per kvadratcentimeter. Membranet lamineras, punktlimmas, i regel som ett lager mellan ett högfunktionellt foder och ett yttertyg. Det används i skalbyxor, skaljackor, handskar, skor & kängor. Andra varianter av membran av hög kvalitet är Gore Windstopper, Fjällräven Eco-Shell och eVENT.

        2- eller 3-lagers membran?

        Skalkläder består ofta av två eller tre lager. I modellerna med tre lager ligger ett inre lager närmast kroppen, ett membran i mitten och ett yttertyg med en finish längst ut. I ett tvålagersplagg är backingen (lagret närmast kroppen) inte fastlaminerad utan hänger löst. Backingen kan bestå av olika material och kan även vara fodrat. Båda varianterna, två och trelagersplaggen, hanterar väta lika bra. Trelagers är dock mer slitstarkt medan tvålagers ofta uppfattas som lite smidigare.

        Membran transporterar fukt

        Ett vanligt begrepp är att till exempel ett skalplagg ”andas”, men det gör det inte. Däremot kan ett membranplagg transportera molekyler. Små molekyler som svettdroppar släpps ut och stora molekyler som vatten hålls utanför. Ju högre nivå på den fukttransporterande förmågan, desto bättre för den som vill kunna vara väldigt aktiv i sitt plagg. Om aktivitetsnivån är mycket hög kan inte plagget släpa ut all fukt, då blir användaren fuktig även om hen bara har en T-shirt på sig. Men betydligt mindre fuktig än om man använder till exempel en vanlig regnjacka utan membran.

        Bra för aktivt friluftsliv

        Skaljackor för alpinskidåkning är oftast utrustade med membran. En skaljacka är kallare än en vadderad jacka i dun eller syntet. Men skaljackan med membran passar bra för skidåkaren som är aktiv längre eller kortare stunder. För att hjälpa fukten på traven kan det vara bra med tvåvägsdragkedjor och extra dragkedjor under ärmarna på en jacka eller längs benen på en byxa, för att själv kunna reglera ventilationen. Är det mycket kallt (under minus 20) finns risk att fukten blir till is som täpper igen membranets porer.

        Vad är PFOA?

        PFOA, perfluoroktansyra, är en term som förekommer ofta i diskussioner om skalmaterialens miljöpåverkan. Det är ett miljöfarligt ämne som kan ingå i det som kallas fluorkarboner som används för att göra yttertygen vatten, smuts, och oljeavvisande. PFOA är förbjudet i Norge och återfinns i dag främst i lågpriskedjornas kollektioner. Tillverkare som Gore har ersatt PFOA med kortkedjiga fluorkarboner, som har mindre miljöpåverkan. Fjällräven och flera andra varumärken har helt fasat ut fluorkarbonerna ur sina processer och material.

        Skötsel & underhåll av membran

        Det är väldigt viktigt att tvätta & impregnera skalkläder med membran, annars kan porerna med tiden täppas igen av svett och smutspartiklar. Tvätta enligt tillverkarens instruktioner och torktumla eller stryk plagget varmt. Värmen återaktiverar yttertygets impregnering. Det finns även impregneringsmedel och särskilda lagningslappar för att reparera kläder med membran. Även handskar och skor bör underhållas. Att ge plagget ökad livslängd är bra både ur ekonomi och miljösynpunkt.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress