Göra upp eld
Hur gör man upp eld? Antagligen kommer du att få olika svar, tips och trix beroende på vem du frågar. Att kunna göra upp en eld är inte bara roligt, det ger också en tillfredsställande känsla av att klara sig själv. Det handlar också om säkerhet, att kunna göra upp eld ger möjlighet till både värme och att laga mat utomhus. Eld är mysigt, värmer och blir en samlingspunkt vid lägret. Men med eld kommer också ansvar. Se till att vara väl påläst kring vad som gäller där du är. Är det speciella bestämmelser som gäller, eller gäller allemansrätten på den plats du har valt? Kom ihåg att följa alla rådande regler, men viktigast av allt är att du tar ansvar för att du eldar säkert i naturen. Här delar Isabelle Norén, som till vardags jobbar på Naturkompaniet, med sig av sina bästa tips.
Du har precis slagit dig ned för kvällen och blir sugen att starta en eld. Hur går du till väga?
– När jag kommit fram till min boplats för natten och ska elda så finns det ett antal olika saker jag försöker ta in i ekvationen:
1. Eldningsbestämmelser
– Om jag befinner mig i ett naturreservat eller en nationalpark brukar särskilda bestämmelser för eldning gälla. Det bästa är att kika på en anslagstavla innan du ger dig ut på leden, där brukar det finnas information om eldning. I annat fall är mitt bästa tips att googla vad som gäller för det område du kommer befinna dig i, men gör det gärna hemma innan du ger dig i väg då mottagningen inte alltid är på topp i våra naturreservat och nationalparker.
2. Platsen
– Var finns det en lämplig plats att elda på? Givetvis behöver man hålla sig på gott avstånd från tält eller stuga så att inget riskerar att ta eld. Jag brukar också försöka hålla mig till en öppen plats och gärna så nära vatten som möjligt. Om det är blåsigt ute väljer jag med fördel en plats med lite lä, både för att det blir enklare att få i gång elden och för att minska risken för oönskad spridning.
3. Tänk på underlaget
– Vindriktningen är viktig att ta i beaktning. Se till att det blåser bort från eventuella föremål, bebyggelse och vegetation som riskerar att ta eld. Till sist är det också viktigt att tänka på underlaget – placera inte din eldstad direkt på en stenhäll då den riskerar att spricka. Jag brukar försöka hitta en plats med grus och om möjlighet finns bygga en eldstad av större stenar.
3. Eldvirke
– Om jag inte har med mig egen ved hemifrån gäller det att börja samla ihop material att elda innan mörkret faller – du vill ju ha din eld på plats både för värmen, ljuset och mysets skull när det börjar skymma. Kom ihåg att bara plocka pinnar och ved från marken – det är inte tillåtet att bryta eller såga från träd eller annan vegetation.
Torrt virke
– Det viktigaste är att det du plockar är torrt. Att elda med sur ved gör det dels svårt att få upp en ordentlig eld från första början, men det skapar också väldigt mycket rök som inte är så hälsosam att andas in. Försök att hitta virke i olika storlekar, alltifrån tändved och mindre grenar till större vedklabbar och grövre grenar.
4. Bygga elden
– När det kommer till att bygga upp en struktur för brasan finns flera olika modeller. Personligen brukar jag nästan uteslutande använda mig av pagod-modellen vilket innebär att man bygger som en fyrkant genom att lägga två vedklabbar parallellt med varandra, och sedan fortsätter lägga ytterligare två vedklabbar vinkelrätt ovanpå de två första – tänk timmerhus! Jag brukar börja med att bygga tre-fyra lager – du vill inte att det ska vara för högt så det riskerar att rasa. Slutligen brukar jag bygga en liten hög av tändved och kvistar i mitten av detta torn.
Tändved – tidning, tampong & näver
– Tanken är då att tändveden, som kan bestå av allt ifrån näver och vedstickor till bomull, tamponger eller tidningspapper som du tagit med hemifrån i kombination med de mindre grenarna ska få de större vedträna att ta eld. Fördelen med just pagodeld tycker jag är att den blir väldigt stabil och allround, oavsett om du ska laga mat eller bara vill ha lite extra värme.
5. Tända på & underhålla
– När det är dags att tända på, få i gång och underhålla elden är det egentligen tre ingredienser som behövs: brännbart material, syre och värme. Personligen föredrar jag att tända med tändstål då det är tillförlitligt, fungerar i ur och skur och är smidigt att alltid ha med sig. Om det är blåsigt brukar jag ha med mig stormtändstickor. I takt med att brasan tar fart och brinner ned matar jag på med större ved ovanifrån, samtidigt som jag brukar försöka peta in tändved underifrån.
Behåll grundstrukturen
– Så långt det är möjligt brukar jag försöka behålla den ursprungliga strukturen för att bibehålla stabiliteten. En eld behöver syre för att kunna leva, och om elden är på väg att slockna och du återigen vill få liv i den kan du behöva blåsa lite underifrån. Se då till att blunda samtidigt så du inte riskerar att få skräp och eldflugor i ögonen.
5. Tända på & underhålla
– När det är dags att tända på, få i gång och underhålla elden är det egentligen tre ingredienser som behövs: brännbart material, syre och värme. Personligen föredrar jag att tända med tändstål då det är tillförlitligt, fungerar i ur och skur och är smidigt att alltid ha med sig. Om det är blåsigt brukar jag ha med mig stormtändstickor. I takt med att brasan tar fart och brinner ned matar jag på med större ved ovanifrån, samtidigt som jag brukar försöka peta in tändved underifrån.
Behåll grundstrukturen
– Så långt det är möjligt brukar jag försöka behålla den ursprungliga strukturen för att bibehålla stabiliteten. En eld behöver syre för att kunna leva, och om elden är på väg att slockna och du återigen vill få liv i den kan du behöva blåsa lite underifrån. Se då till att blunda samtidigt så du inte riskerar att få skräp och eldflugor i ögonen.
Har du några tips på hur man gör den perfekta elden?
1. – Ha gott om material, både tände, tändved och ved. Det är en förutsättning för att hålla i gång en intensivt brinnande eld och oftast går det åt mycket mer än man tror.
2. – Elda med torrt material. Sur ved är en riktig glädjedödare när man ska elda och kan förstöra allt ifrån middagsplaner till mysstämning. Ett bra test för att se om veden är torr är att ta två vedträn och slå mot varandra – torr ved ger en hård klang medan blöt ved ger ett dovt och stumt ljud ifrån sig.
3. – Om din ved är fuktig, försök lägga det torraste längst ned i din eldkonstrukion och bygg på med de fuktiga komponenterna överst. På så sätt hinner den fuktiga veden torka upp lite och chanserna till en lyckad eld ökar. Du kan också klyva veden eftersom den kan vara torr inuti även om den är blöt utanpå, då blir det enklare att få fyr.
4. – Ha med ett eldkit med tände hemifrån. I mitt eldkit har jag dels sådant som jag vet är lätt att tända som till exempel bomullsrondeller, tamponger och torr näver, dels ett tändstål och stormtändstickor. När du har allt sådant samlat i ett kit är det enkelt att få med sig det man behöver ut. Glöm inte att förvara det i något som tål vatten, till exempel en liten plastpåse eller drybag.
5. – En vass kniv är ett måste, detta för att karva till stickor att tända med. Då blir förutsättningarna för en bra eld mycket bättre. Även en liten såg eller en yxa kan vara bra att ha med om du hittar en större stock i skogen som du behöver klyva.
Har du några varningar på hur man inte ska göra?
– Jag tycker något av det viktigaste att ha i åtanke är säkerheten kring elden. Ta reda på om du över huvud taget får elda på den tänkta platsen vid det tänkta tillfället. Ibland råder eldningsförbud på grund av långvarig torka och ibland kan det bero på andra anledningar. Ta reda på vad som gäller för att inte riskera att elden sprider sig eller förstör i naturen. Glöm inte att alltid ha en hink med vatten i nära anslutning till elden så att du enkelt kan släcka en eventuell spridning. Hinkar finns i hopvikbara format och är därför enkla att ta med sig på turen. Jag brukar också hälla en cirkel av vatten runt elden för att skapa extra säkerhet. När du eldat klart behöver du också komma ihåg att släcka elden ordentligt med mycket vatten.
– I övrigt tycker jag klassiska fallgropar är just fuktig ved, för lite ved eller en konstruktion som inte släpper in tillräckligt med syre. Tänk brandtriangeln – syre, värme och material. Om något av det saknas är det svårt att få till en framgångsrik eld.
Gör du på samma sätt om du är ute på fjället som om du hittar en eldplats vid ett vindskydd?
– På fjället tycker jag generellt att det är lite bökigare att elda. Det finns oftast inte så mycket material som brinner bra att plocka från marken och man är ju i regel inte så sugen på att bära den extra vikt det medför om man ska släpa med sig egen ved på fjällvandringen. Dessutom är det ofta ganska blåsigt. Vintertid är det lite enklare, då kan du lasta veden i pulkan som du också kan använda som vindskydd, eller så kan du bygga ett litet vindskydd av snö för att få lite lä. Glöm inte spaden! Under sommartid brukar det oftast bli lite mer improvisation.
Bra att vara nära trädgränsen
– Ett tips är att slå läger i närheten av trädgränsen, det underlättar när du ska hitta virke till din eld. Leta under buskar och träd för störst chans att hitta torra kvistar som brinner bra. I övrigt följer jag samma rutin som om jag eldar på andra ställen – packar med eldkitet, kollar upp eldningsbestämmelser, hittar en lämplig plats, har koll på säkerheten och släcker ordentligt. Mitt bästa tips är dock att inte ge sig ut på fjället utan en backup-plan – ta alltid med stormkök! Om vädret är för dåligt eller om du inte hittar något virke till din eld vill du inte stå där kall och tom i magen för att du förlitat dig på brasan. Om jag eldar på fjället ser jag det alltid som en bonus, det är en trygghet att veta att köket ligger i tryggt förvar i ryggsäcken om man inte har eldlyckan med sig.
Tips på 4 eldkonstruktioner
Det finns många sätt att stapla ved när man ska göra en eld i naturen. Vi tipsar om fyra olika metoder.
Pyramideld
Det här är ett av de vanligaste tillvägagångssätten. Den är perfekt om du vill tälja en pinne och grilla din korv, eller om du helt enkelt vill samlas runt elden och njuta av de dansande lågorna. Man får till en bra pyramideld genom att stapla vedträna i en pyramid så att topparna lutar mot varandra. Konstruktionen skapar ett perfekt utrymme för syretillförsel underifrån.
Jägareld
Även jägarelden är ett bra val för matlagning. Lägg två stockar längs med varandra, i vindriktningen för att undvika tjuvdrag. Det är även viktigt att ha tillräckligt med utrymme mellan stockarna för att kunna göra upp en liten pyramideld emellan. När elden tagit fart är det bara att sätta i gång med matlagningen. Tänk på att lämna platsen i samma skick som du fann den.
Nying
Vill du ha en eld som värmer länge rekommenderar vi en nying. Förr i tiden var den populär bland skogsarbetare och jägare som övernattade i naturen. Lägg två stora stockar på varandra med kilar av trä på båda sidor. Placera 4–5 cm breda färska pinnar längst ut mellan stockarna och fyll på med tändved. Glöm inte att kolla upp lokala bestämmelser kring eldning.
Pagoeld
En pagodeld är till formen inspirerad av det buddistiska byggnadsverket pagod. Elden består av vedträn som är staplade i en fyrkant med de största vedträna i botten. I mitten av pagoden kan man göra en liten pyramideld att tända med. Pagodelden passar som lägerbål men även att laga mat på. Ställ grytan direkt på elden eller häng den strax ovanför.