Laga varm mat utomhus
Att laga varm mat utomhus kan göras på många olika sätt. Du kan laga mat ute över öppen eld, med ett stormkök eller så tar du med dig färdiglagad mat hemifrån i en mattermos. Det finns inget mysigare och mer stärkande än varm mat på utflykten, speciellt på vintern. Men det behöver inte bli ett stort projekt att laga varm mat utomhus. När du har bestämt dig för om du ska laga mat över öppen eld, med stormkök eller ta med varm mat hemifrån behöver du tänka igenom vilken annan utrustning som ska med i packningen. Du behöver någoting att äta ur och äta med. Och packa alltid ner ett par extra plastpåsar så att du får med skräpet och den smutsiga disken hem igen. Varm mat ute – vedeldat eller stormkök? Värmande mat lyfter energin på utflykten.
Eld skapar mysfaktor
Mysfaktorn och värmen stiger rejält när man får fyr på brasan ute på utflykten. Den ger både möjlighet att värma sig – och att laga riktigt god mat. Du kanske bara vill värma vatten för en god kopp kaffe eller te? Eller så vill du grilla pinnbröd och varmkorv med barnen? Med en stekhäll, kastrull eller stekpanna över de dansande lågorna tar du matlagningen till nästa nivå och kan laga till i princip vad du vill. Ta med dig ved hemifrån eller så söker du dig till ett vindskydd med en eldplats där det ofta finns ved att tillgå.
Vilket bränsle ska jag välja?
Stormköket tar liten plats i packningen och är ett enkelt och smidigt alternativ på äventyret. Inte minst om du inte kan ta med egen ved eller kan stanna till vid ett vedutrustat vindskydd. Med stormköket kan du koka eller steka maten i en kastrull eller stekpanna. Det finns stormkök för gas, sprit, bensin eller ”multifuel”. Om du väljer gas är det viktigt med en fyrsäsongsgas som klarar lägre temperaturer under riktigt kalla vinterdagar.
Det enklaste alternativet
Det finns också dagar när planeringen eller orken tryter. Då är det ganska skönt att plocka fram en mattermos och värma maten hemma innan du ger dig ut på utflykten. En riktigt bra termos funkar alldeles utmärkt och fyller många funktioner. Den ser både till att den tillagade maten är varm men håller också kylan bra om du får för dig att till exempel packa ner lite glass som belöning efter dagens strapatser.
Guide till stekning över öppen eld
Kolbullepanna, smörgåsjärn eller stekhäll. Alternativen är oändliga när maten ska stekas över lågorna.
1. Magiska lågor
Att steka mat över öppen eld i naturen är något alldeles speciellt och bara fantasin sätter gränser. Använd gärna de eldstäder som finns utplacerade i området. Vid många eldstäder lägger kommuner ut ved, annars kan du ta med några klabbar hemifrån. Kom ihåg att du aldrig får bryta av grenar eller kvistar från träd utan bara får använda det du hittar på marken.
2. Kom i gång snabbt
Många känner säkert igen sig i det tålmodiga väntandet på att glöden ska bli perfekt när man grillar. Det behöver du inte tänka på när du steker över öppen eld. Då kan du komma i gång direkt och låta flammorna göra jobbet när du satt pannan eller hällen över eldstaden. Ett tips är att göra elden mindre än stekytan. Då kan maten flyttas mellan direkt och indirekt värme.
3. Allt går att steka
Det är lika enkelt att steka mat över öppen eld som hemma vid spisen. Och valmöjligheterna är obegränsade om du tar med en eller flera stekpannor eller en stekhäll ut i naturen. Du kan i praktiken steka vad du vill, från omeletter och stuvningar till kött, fisk, paella eller falukorv. Nygräddade pannbröd eller stompabröd i en torr panna ger ytterligare guldkant på utflykten.
4. Mat till hela familjen
Runt elden kan hela familjen njuta av vällagad mat som fyller på energidepåerna under skogsäventyren. Våffeljärn och smörgåsjärn är fantastiska tillbehör som håller humöret uppe. Eller varför inte testa den klassiska kolbullen i en kolbullepanna? Ta med rimmat fläsk, mjöl, vatten och lite salt och laga till en riktig vildmarksklassiker. Toppa gärna med lite lingonsylt.
Recept: Våfflor över öppen eld