Laga varm mat utomhus
Att laga varm mat utomhus kan göras på många olika sätt. Du kan laga mat ute över öppen eld, med ett stormkök eller så tar du med dig färdiglagad mat hemifrån i en mattermos. Det finns inget mysigare och mer stärkande än varm mat på utflykten, speciellt på vintern. Men det behöver inte bli ett stort projekt att laga varm mat utomhus. När du har bestämt dig för om du ska laga mat över öppen eld, med stormkök eller ta med varm mat hemifrån behöver du tänka igenom vilken annan utrustning som ska med i packningen. Du behöver någoting att äta ur och äta med. Och packa alltid ner ett par extra plastpåsar så att du får med skräpet och den smutsiga disken hem igen. Varm mat ute – vedeldat eller stormkök? Värmande mat lyfter energin på utflykten.
Eld skapar mysfaktor
Mysfaktorn och värmen stiger rejält när man får fyr på brasan ute på utflykten. Den ger både möjlighet att värma sig – och att laga riktigt god mat. Du kanske bara vill värma vatten för en god kopp kaffe eller te? Eller så vill du grilla pinnbröd och varmkorv med barnen? Med en stekhäll, kastrull eller stekpanna över de dansande lågorna tar du matlagningen till nästa nivå och kan laga till i princip vad du vill. Ta med dig ved hemifrån eller så söker du dig till ett vindskydd med en eldplats där det ofta finns ved att tillgå.
Vilket bränsle ska jag välja?
Stormköket tar liten plats i packningen och är ett enkelt och smidigt alternativ på äventyret. Inte minst om du inte kan ta med egen ved eller kan stanna till vid ett vedutrustat vindskydd. Med stormköket kan du koka eller steka maten i en kastrull eller stekpanna. Det finns stormkök för gas, sprit, bensin eller ”multifuel”. Om du väljer gas är det viktigt med en fyrsäsongsgas som klarar lägre temperaturer under riktigt kalla vinterdagar.
Det enklaste alternativet
Det finns också dagar när planeringen eller orken tryter. Då är det ganska skönt att plocka fram en mattermos och värma maten hemma innan du ger dig ut på utflykten. En riktigt bra termos funkar alldeles utmärkt och fyller många funktioner. Den ser både till att den tillagade maten är varm men håller också kylan bra om du får för dig att till exempel packa ner lite glass som belöning efter dagens strapatser.
Guide till stekning över öppen eld
Kolbullepanna, smörgåsjärn eller stekhäll. Alternativen är oändliga när maten ska stekas över lågorna.
1. Magiska lågor
Att steka mat över öppen eld i naturen är något alldeles speciellt och bara fantasin sätter gränser. Använd gärna de eldstäder som finns utplacerade i området. Vid många eldstäder lägger kommuner ut ved, annars kan du ta med några klabbar hemifrån. Kom ihåg att du aldrig får bryta av grenar eller kvistar från träd utan bara får använda det du hittar på marken.
2. Kom i gång snabbt
Många känner säkert igen sig i det tålmodiga väntandet på att glöden ska bli perfekt när man grillar. Det behöver du inte tänka på när du steker över öppen eld. Då kan du komma i gång direkt och låta flammorna göra jobbet när du satt pannan eller hällen över eldstaden. Ett tips är att göra elden mindre än stekytan. Då kan maten flyttas mellan direkt och indirekt värme.
3. Allt går att steka
Det är lika enkelt att steka mat över öppen eld som hemma vid spisen. Och valmöjligheterna är obegränsade om du tar med en eller flera stekpannor eller en stekhäll ut i naturen. Du kan i praktiken steka vad du vill, från omeletter och stuvningar till kött, fisk, paella eller falukorv. Nygräddade pannbröd eller stompabröd i en torr panna ger ytterligare guldkant på utflykten.
4. Mat till hela familjen
Runt elden kan hela familjen njuta av vällagad mat som fyller på energidepåerna under skogsäventyren. Våffeljärn och smörgåsjärn är fantastiska tillbehör som håller humöret uppe. Eller varför inte testa den klassiska kolbullen i en kolbullepanna? Ta med rimmat fläsk, mjöl, vatten och lite salt och laga till en riktig vildmarksklassiker. Toppa gärna med lite lingonsylt.
Recept: Våfflor över öppen eld
”Viktigt att snabbt få upp en bra eld”
Maria Johansson Delin är säljare i butiken i Kristianstad.
Du lagar ofta mat över öppen eld i naturen. Varför har du fastnat för det?
– Jag har varit med i scouterna sedan jag var liten och där det har varit ett naturligt inslag. Jag har alltid tyckt att laga mat ute är trevligt att göra tillsammans med andra. Man kan ju laga precis samma mat som inomhus, men med hur mycket utrymme som helst. I dag finns det många nya produkter med lägre vikt som gör det enklare att laga mat på det sättet. Dessutom blir allt extra gott!
Vad är viktigt att tänka på när man lagar mat på en stekhäll?
– Det är viktigt att snabbt få upp en bra eld. Jag brukar vara förberedd med småstickor så att jag kan göra en bra pagodeld, och ha ved att fylla på med. Skär också upp allt som ska stekas innan du börjar tända elden. När du väl fått i gång den blir pannan snabbt varm och då går maten fort att tillaga. Mata elden hela tiden och använd rikligt med fett när du steker så att det inte bränner fast. Se även till att ha med värmetåliga handskar och en längre stekspade så att du inte bränner dig.
Om du får bestämma – vad hamnar i pannan?
– Jag tycker om att göra en hel rätt i stekhällen, som en fin middag hemma – fast i naturen. Jag ste- ker ofta på en köttbit tillsammans med potatisar och rotfrukter, och en god sås och sallad på sidan.
Sedan är det gott att lägga på lite äpplen och en havregrynsblandning i pannan till efterrätt, som en äppelpaj, med vaniljsås till. Det är inte kompli- cerat, och det finns så många olika möjligheter när man väl kommit i gång!
Marias tre favoriter
1. Dalum Jälda Carry Kit 40
Ett komplett kit med en lätt stekhäll och ben och en väska att bära allt i. Det är supersmidigt att ta med ut tack vare väskan. Dessutom är hällen enkel att steka på.
2. ”Laga mat på stekhäll” av Elle Nikishkova
I den här boken finns många bra tips på hur man gör upp en bra eld och massor av jättegoda recept för dagens alla måltider!
3. Hällmark Sandwich Grill Bear
Jag tycker om att använda glöden på något sätt. En favorit är att lägga ett mackjärn på den. Det här är jättebra och bränner in ett fint björnmotiv på bröden.
Foto: Lars Jansson