HuvudinnehållTa del av sommarerbjudanden - logga in »

Säkerhet på fjällvandring

Är du på väg upp på fjället för en sommarvandring eller höstvandring? Det är mycket att tänka på innan man ger sig ut på en längre fjällvandring och ju bättre du förbereder dig desto roligare och tryggare kommer din upplevelse att bli. Här kommer några tips och råd kring säkerhet och planering inför ditt nästa fjälläventyr.

Färdmeddelande

Meddela en närstående vilken väg ska du gå, när ni ska lämna och när du kommer hem. Det är bra att berätta att det kan ta en dag extra om man stöter på problem. Går du förbi en stuga kan du passa på att presentera dig för stugvärdarna och berätta vart du ska. En nödsändare är bra att ha med sig, med den kan man skicka en signal när det går. Det är bra att meddela sina närstående att man kanske inte alltid hittar täckning och därför inte kan höra av sig lika ofta som man har kommit överens om. Nödsändare går att köpa eller hyra vid behov.

Passera vattendrag

Många överskattar sin förmåga vid vadning. Ta med vandringsstavar och någon typ av vadarskor, till exempel badskor eller sandaler som tål vatten. Vadarskor minskar risken för att halka och reducerar risken att skada sina fötter när man tappar känseln i det kalla vattnet. Vada snett uppströms, undvik att vada i vatten som är högre än knähöjd och ha ryggsäcken uppknäppt så att den enkelt går att ta av om det skulle behövas.

Det är vanligt att leta efter platsen där vattendraget är som smalast, men där är vattnet ofta strömt. Leta efter ett ställe där vattnet är brett och stenskravligt, där är det ofta mindre strömt. Det är alltid värt att gå en bit extra för att hitta ett bättre ställe att passera, alternativt gå runt om det är möjligt. Tänk på att det är höga vattenflöden tidigt på säsongen, eller när det har regnat mycket. Då får man räkna med att vissa vattendrag kan vara svåra att passera. Ha alltid en plan b. Det är också bra att ringa till närmaste fjällstuga och fråga hur det ser ut med flödena just nu, är det mycket vatten?

Att använda ett rep. Om ni är två eller fler som är ute tillsammans kan ni ta hjälp av ett rep. Fäst repet om det går eller hjälp till att hala in den andra som går över. Om ni är många kan det vara lättast att fästa repet i två punkter, den sista personen tar med sig repet.

Mat & vatten

”Den sista biten mat äter man på trappan när man kommer hem”. Ta med dig mat och energi så att du kan klara av en oföruttsedd händelse. Ett vattenfilter är också bra att ha med sig, risken att bli sjuk är mindre när du använder ett vattenfilter för att rena vatten. Hoppa inte över måltider, även om du är väldigt trött när du kommer fram. Det är viktigt att få i sig energi.

Planering

Innan du börjar planera ditt nästa fjälläventyr är det bra att svara på några frågor. Vad är jag ute efter med turen? Är det något speciellt jag vill se? Vill jag testa hur långt jag orkar gå? Är målet med min vandring mest att njuta och ha kul? Tänk och känn efter noggrant innan du svarar. 

När du har funderat igenom vad du har för mål med din vandring är det dags att planera dagsetapper. Se till att ha luft i din planering, vädret kan slå om fort i fjällen och du kan behöva stanna i tältet mycket längre än vad du har planerat. Håll även koll på höjdmetrarna: är terrängen platt eller kommer du att behöva vandra många höjdmeter? Det vanligaste är att man tror att man kan gå mycket längre än vad man klarar av. Två mil per dag i svår terräng och många höjdmeter är något helt annat än två mil per dag på asfalt.

Navigering

Det viktiga med navigering är att du vet var du är och var du ska så att du kan undvika eventuella terrängfällor. Du ska kunna se var det kan finnas vatten eller skydd. Om olyckan är framme så måste du veta var du är så att du kan få hjälp. Var ska de söka efter dig? Om du måste hämta hjälp, var finns närmaste nödtelefon eller stuga? Hur långt är det? Måste jag passera vad eller svår terräng för att ta mig dit?

Stanna hemma?

Innan avfärd måste du kolla upp vädret och om det finns några varningar i området du ska till. Det kan handla om varningar för exempelvis höga vattenflöden, vind eller nederbörd. Om det ska regna jättemycket blir det ingen rolig vandring och det är lättare att halka och skada sig. Ring gärna till närmaste fjällstuga och kolla väderläget med personalen. Kanske går det att ändra rutt? Och hur tråkigt det än låter – ibland kan det tyvärr vara bäst att stanna hemma.

Tips på prylar:

  • Ett första hjälpen-kit hör hemma i alla vandringsryggsäckar. Självklart även kunskap i hur du använder det.
  • Vandringsstavar – bra om du stukar foten och användbara när du vadar.
  • Vadarskor – Salomons vattentåliga sandaler Techamfibian, badskor eller Foppatofflor.
  • Tält – tält är inte bara ett skydd över natten. Ett tips om det är ruskigt väder när det är dags för lunch är att slå upp tältet, ta ur innertältet och äta i skydd för regn och vind.
  • Skalkläder och ombyte.
  • Du ska veta att vandringskängorna fungerar att gå långt i.
  • Flera par ullstrumpor så att du kan byta ofta och därmed hålla fötterna torra, vilket minskar risken för skavsår.