Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Naturkompaniets svar på vanliga friluftsfrågor (Q&A)

        På Naturkompaniet får vi ofta frågor om friluftsliv och val av utrustning. Här samlar vi de vanligaste frågorna och ger svar på allt från hur man hittar en bra tältplats till hur man gör upp eld och kokar kokkaffe. Vårt syfte är att sprida nyttig kunskap och bidra till ett bättre friluftsliv för människa, djur och natur.

        Har du många frågor om utrustning finns möjlighet att boka tid med utrustningsrådgivare i någon av våra butiker genom att ringa eller gå till butikens hemsida.


        Laga mat utomhus – vanliga frågor & svar

        • Vilket friluftskök är bäst för matlagning?

          De flesta friluftskök fyller basbehovet för matlagning: stekning och kokning. Däremot kan det vara bra att välja friluftskök beroende på just dina behov. Hur många personer ska äta? Vilken aktivitet ska köket användas till? Vilken typ av bränsle kommer du ha tillgång till?

          Mer kunskap om att välja friluftskök »
          Gå till friluftskök och redskap »

        • Hur lagar man mat över öppen eld?

          En grillpinne, ett smörgåsjärn eller våffeljärn är kanske enklaste vägen till en njutbar måltid över öppen eld som kräver minsta möjliga förberedelse. Vill man ge sig på något lite mer avancerat är det lämpligt att börja med en jägarstekpanna och ett kokkärl, eller varför inte ett stekfat om du vill laga för flera personer samtidigt. Glöm inte att ta med en stekspade i metall. I böckerna ”Elda” och ”Eldmat” kan du lära dig mer om att styra elden som en riktig utekock och imponera på vännerna nästa gång ni ska ut på tur.

          Våra inspirerande online-recept »
          Utrustning för matlagning över öppen eld »
          Hitta böcker om matlagning utomhus »

        • Hur gör man eld?

          För att starta eld behövs tre saker: bränsle, syre och värme. Du kan till exempel använda torr ved (bränsle), eldstartare och eldstål (värme). Genom att klyva veden med yxa eller kniv till tunna stickor och stapla dessa luftigt tillåter du syre att ta sig in. Placera en eldstartare (fnöske) i mitten och stapla tunna trästickor omkring den. Tänd eldstartaren och mata elden försiktigt med grövre och grövre stickor tills du har en fin eld. Bra eldstartare kan till exempel vara tunna fibrer av torrt trä, björknäver från veden, fnöske av fnöskticka, en tuss bomull med vaselin på, tidningspapper eller en uppfluffad tampong. Var alltid försiktig med eld och se till att du kan elda säkert!

          Läs mer om att elda säkert »
          Hitta böcker om att elda »

        • Hur fungerar tändstål?

          Ett modernare tändstål eller eldstål är ett stavformat redskap med vilket man kan skapa gnistor. Gnistorna kan antända en eldstartare (fnöske) av lättantändligt material så som tunna fibrer av torrt trä, björknäver från veden, fnöske av fnöskticka, en tuss bomull med vaselin på, tidningspapper eller en uppfluffad tampong. Tändstålet är ofta gjort av en magnesiumlegering som ger säkrare och kraftigare gnistor än traditionella elddon när det skrapas mot exempelvis kanten på knivens baksida. De ger också en möjlighet att skrapa av magnesium på fnösket för att ge en ännu kraftigare antändning. Tändstål fungerar även när det har blivit blött, till skillnad från tändstickor.

          Läs mer om att elda säkert »
          Tändare och tändstål »

        • Hur diskar man i naturen?

          Köp en disksvamp utan rengöringsmedel samt ett biologiskt nedbrytbart diskmedel med minimal påverkan på känsliga miljöer så kan du diska i sjö eller vattendrag. Du kan också använda en packbar diskho och fylla med vatten som du värmer på ditt kök eller på elden om du vill diska i ditt läger. Använd så lite diskmedel som möjligt för att skona naturen.

        • Vilken mat kan man laga på stormkök?

          När man skaffat tillräckligt med kunskap och fått kläm på hur friluftskök och eldning fungerar kan man laga det mesta. Något som är bra att tänka på är att anpassa sin köksutrustning efter hur många som ska äta. Ett campingkök med två plattor är enklare att laga fler portioner på, eller maträtter som kräver både stekning och kokning samtidigt. Man kan såklart också kombinera friluftskök eller campingkök med en eld för att kunna koka samtidigt som man grillar, baka kladdkaka medan man kokar kaffet eller woka grönsakerna medan man värmer barnmaten. Med bra utrustning är det bara fantasin som sätter gränserna!

          Friluftskök och redskap »
          Hitta inspirerande kokböcker »
          Våra härliga online-recept »

        • Kan man ta med färsk mat ut i naturen?

          Ett kylskåp brukar hålla omkring 5-8 plusgrader och om utetermometern inte visar varmare temperatur än det så blir det ingen skillnad på hållbarheten. Olja håller i regel bättre än smör i varmare temperaturer och bäst håller sig kanske Ghee, även kallat klarifierat smör, som är rent smörfett med lång hållbarhet även i rumstemperatur vilket passar utmärkt att ta med ut.

          Gå till recept och matinspiration »

        • Hur fungerar frystorkad mat?

          Frystorkad mat framställs på olika sätt. Ett sätt är genom en process där man fryser ner maten och sedan ändrar atmosfärtrycket så att isen som har bildats av matens vatteninnehåll direkt förångas och kan avlägsnas. På så sett får man ner vatteninnehållet till bara några få procent. Fördelarna med frystorkad mat är framför allt mycket låg vikt, att den går snabbt att tillaga samt ger minimalt med disk. Detta är speciellt passande för långa vandringar där man bär tungt och förflyttar sig under större delen av dagen.

          På påsen finns tydliga instruktioner om tillagning som oftast innebär att koka upp några deciliter vatten och hälla direkt i påsen, röra om, återförsluta påsen och vänta omkring 10 minuter tills maten är färdig att ätas. Påsen plattar man sedan till och stoppar i sin soppåse. Tips! Testa att ta med lite kryddor, salami, parmesan eller rostad lök som gör din frystorkade mat ännu mer smakrik. Med en skvätt olja i höjer du också kaloriinnehållet på tunga vandringar.

          Frystorkad mat »

        • Hur gör man kokkaffe?

          På frågan hur man gör kokkaffe finns nog lika många svar som träd i skogen. Det handlar mest om tycke och smak där man själv kan prova sig fram. För att börja behövs en kaffepanna, vatten, grovmalet kaffe, en kopp eller kåsa samt så klart en eld eller annan värmekälla. Använd gärna en pinne för att undvika att bränna dig när du ska hantera den heta kaffepannan.

          1. Häll vatten i kaffepannan, lite mer än mängden färdigt kaffe du vill dricka.

          2. Häll kaffe i vattnet tills det börjar bildas en torr ö av kaffe med en liten topp på.

          3. Sätt på locket på kaffepannan och placera den på glödande vedträn.

          4. Koka upp och låt koka lätt i någon minut.

          5. Lyft kaffepannan från elden för att vila ca 5 minuter, kaffet sjunker nu till botten.

          6. Häll ut en liten första skvätt innan du serverar, den innehåller ofta lite kaffesump.

          Utrustning för kokkaffe »

        • Var får man elda i naturen?

          Allemansrätten ger ingen självklar rätt att elda eller laga mat. Man får ofta göra det om man är försiktig och det sker utan risk för att starta brand eller skada mark, djur och växter. Fasta eldplatser som är speciellt utformade för att elda och förhindra spridning av brand är bäst att hålla sig till om man känner sig osäker. Speciella regler gäller vanligen i nationalparker och naturreservat samt att lokala regler kan förekomma. Ta alltid först reda på vad som gäller i området du kommer befinna dig.

          Läs mer om att elda säkert »

        • Hur minimerar man påverkan på naturen vid matlagning utomhus?

          • Välj eldplatsen väl. Välj en plats där du kan elda säkert och täcka över dina spår.

          • Ta endast löst liggande kvistar och ris som ved. Plocka inte från levande eller nedfallna träd.

          • Ta med allt skräp hem.

          • Elda inte på eller nära stora stenar och bergshällar då de kan spricka och få fula märken som aldrig kommer läka.

          • Använd diskmedel som är anpassat för miljön och ta så lite som möjligt.

          • Tänk på att särskilda regler vanligen gäller i nationalparker och naturreservat.

          Gå till friluftskök och redskap »

        • Får man använda friluftskök vid eldningsförbud?

          Det kan trots eldförbud vara okej om du använder ett friluftskök med bränsle av gas eller vätska om du använder det på ett sätt som inte riskerar brand i omkringliggande miljö. Ta alltid först reda på vad som gäller i området du kommer befinna dig. Mer information finns oftast på din kommun, länsstyrelse eller räddningstjänsts webbplats. Du hittar även information och riskprognoser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats.

          Gå till friluftskök och redskap »

        Vandring med ryggsäck – vanliga frågor & svar

        • Vad behövs på en dagsvandring?

          En välutrustad ryggsäck, ett par stadiga skor eller kängor och en vattenflaska är en bra start inför alla vandringar. Ett friluftskök och mat samt energibars eller frukt som mellanmål är också bra för att fylla på din energi under dagen. För att turen ska bli så nöjsam som möjligt är det bra att välja kläder som är anpassade för vandring i olika väder. Ett par vandringsbyxor, en tröja i merinoull och en skaljacka som skyddar mot regn kommer man långt med. Karta, kompass, första hjälpen kit och en mobiltelefon med laddat batteri är bra om du ska vandra utanför bebyggelse där du inte känner till miljön.

          Mer om att klä sig rätt »
          Utrustning för dagstur »

        • Hur lång sträcka kan man vandra på en dag?

          Flera faktorer spelar in i hur långt man kan vandra på en dag, till exempel terräng, väder, lutning och packvikt. Det spelar också stor roll hur tränad man är, hur mycket energi man får i sig, hur många pauser man tar och framför allt hur många timmar man orkar gå på en dag.

          Ett bra riktmärke för en vuxen person i normal fysisk form med bra utrustning och inte allt för svår terräng är mellan 2-5 km/h och en total dagsträcka på 20 km. Med tyngre packning runt 2-3km/h, med lättare packning kan man nå 5km/h. Planera snällt och njut ordentligt av turen är ett bra tips.

          Läs mer om vandring »
          Hitta utrustning för vandring »

        • Behöver jag gå in mina nya vandringskängor?

          Det är alltid en bra idé att gå in sina vandringskängor eller vandringsskor ordentligt innan man tar dem på längre turer. Dels får du chans att lära känna din utrustning ordentligt, dels kommer kängorna att formas efter dina fötter med tiden. Detta kan minska risken för skavsår men framför allt göra dem skönare att gå i. Att ge sig ut på en flera dagar lång vandring utan att först gå in sina vandringskängor är inte att rekommendera.

          Läs hur du väljer rätt vandringskängor »

        • Hur tung ryggsäck kan man bära?

          Hur mycket man orkar bära beror helt på hur tränad man är, hur långt man ska ta sig och hur terrängen ser ut. En vuxen person i genomsnittlig fysisk form med en bra vandringsryggsäck och vana att vandra kan sikta på 15-20 kg. 25-30kg kan man bära om man är i mycket god form eller om man ska ta sig en kort och lätt sträcka.

          Hitta bra vandringsryggsäckar »
          Läs mer om vandring »

        • Behöver man tänka på säkerhet innan vandring?

          Det är viktigt att veta vad man ger sig in på och att vara väl förberedd. Ska man vandra långt bort från civilisationen bör man som nybörjare läsa på och prata med erfarna personer inom vandring. Även som erfaren kan det vara bra att prata med personer som har bra lokalkännedom, de kan dessutom ha bra tips på fina ”smultronställen”. De vanligaste misstagen, speciellt på fjällvandringar, är att man underskattar väder och mobiltäckning samt överskattar sin egen kondition. Även om det bara gäller en dagsvandring, se till att meddela någon när och vart du ska gå samt se till att ha koll på navigation med karta och kompass. Packa gärna ett första hjälpen kit och lite extra mat så är du förberedd om olyckan är framme.

          Läs mer om säkerhet »
          Hitta kartor och kompasser »
          Hitta första hjälpen kit »

        • Hur går man på toa i naturen?

          Ett tips är att göra ett eget toa-kit. Packa en toarulle, våtservetter, en förslutningsbar skräppåse samt handsprit i en liten färgglad torrsäck (drybag) med en karbinhake på. Det gör det enkelt att hantera de flesta nödiga situationer. OBS! Släng aldrig våtservetter i naturen. Välj en bra plats, lämna inga synliga spår och håll rent längs vägar, stigar och leder.

          Läs vår toaguide »
          Hitta torrsäck »

        • Var är det bra att vandra i Sverige?

          Äventyr behöver inte  vara långt borta. Ofta hittar du spännande upplevelser närmare än du tror. Ta med dig en vän, hunden, kikaren eller ett fiskespö och ge dig ut på en dagsutflykt i naturen nära dig. Kanske finns det en vandringsled i närheten som du inte har besökt tidigare, eller en svamprik skog? För dig som vill göra större vandringar har vi listat tio svenska vandringsleder som definitivt är värda en närmare titt.

          Tio Svenska vandringsleder »

        • Var hittar man kartor för vandring?

          Hos Naturkompaniet hittar du ett brett sortiment av kartor från bland annat Calazo och Sveriges Bästa Utflykter. Våra detaljrika kartor i vattentåliga material kommer att vara goda vänner på dina äventyr. Vi har kartor som täcker i princip hela Sverige, både land och vatten.

          Hitta vandringskartor »

        • Vilka kläder är bra för vandring?

          Välj kläder som är slitstarka och bekväma att gå i. Att klä sig enligt lager-på-lager-principen, alltså kläder i flera lager där varje lager har ett eget funktionellt syfte, gör det enklare att anpassa sig efter väder och intensitetsnivå. Försök att hålla dig sval när du går, och ta på dig något varmt när du stannar så kan du minska svett och därmed nedkylning. Kläder speciellt designade för vandring har ofta funktionella materialval och anpassade funktioner som ventilationsöppningar, kartfickor, strategiskt placerade sömmar för att minska skav samt en bra passform vilket gör vandringen mer bekväm och rolig.

          Läs mer om olika material »
          Hitta kläder för vandring »

        • Varför är ull bra på vandring?

          Ull är ett material med flera praktiska egenskaper som passar bra för vandring och andra aktiviteter. Det värmer även om det är blött samt att det andas väldigt bra under varmare dagar. Ull hjälper till att minska dålig lukt, håller sig fräsch längre än till exempel bomull och det räcker ofta med att vädra plagget för att det ska hålla sig fräscht. Väljer man merinoull av bra kvalitet med långa och tunna fibrer så kliar det heller inte om man bär det direkt mot huden vilket har gjort merinoull väldigt populär i hudnära plagg som underställ, underkläder och t-shirts.

          Mer om ull »
          Läs om fler material »
          Hitta bra kläder för vandring »

        • Vad är en skaljacka & när behöver man en skaljacka?

          En skaljacka kan man säga liknar en klassisk ofodrad regnjacka. Den används för att skydda övrig klädsel som ett skal mot väder och vind. Den stora skillnaden är att en skaljacka ofta är tillverkad av funktionsmaterial i flera lager som gör att den andas, transporterar bort fukt och bättre tål slitage under aktiviteter i naturen. Skaljackor brukar också kunna ha fler funktioner och funktioner anpassade för specifika aktiviteter som till exempel liftkortsficka på ärmen eller ventilationsöppningar som fungerar även när man bär ryggsäck.

          Hitta en bra skaljacka »

        • Varför är vandringsstavar bra & hur långa ska de vara?

          Vandringsstavar är ett mycket bra redskap på vandring eftersom det hjälper till att hålla balansen, speciellt med tung packning, när man vadar, rör sig över stenig terräng eller på smala stigar. De ger också benen lite avlastning då överkroppen kan hjälpa till att skjuta på. Hur långa stavarna ska vara varierar beroende på terräng och därför har många vandringsstavar justerbar längd. En bra utgångspunkt är att staven ska sluta strax under armhålan utan att toppen är nedsjunken i underlaget.

          Hitta vandringsstavar »

        • Vad är vandringsbyxor?

          Vandringsbyxor kallar vi byxor som är speciellt framtagna för vandring. De är oftast gjorda av ett eller flera funktionsmaterial med förstärkningar på utsatta ställen som rumpa och knän. De kan ha funktioner som till exempel ventilationsöppningar med dragkedja, kartficka, justerbara benavslut, benbredd anpassade för vandringskängor med högt skaft och kängkrokar som fästs i skosnörena för att hindra byxbenen från att åka upp i svår terräng. Friluftsbyxor är ett annat namn där man också kan inkludera byxor för flera aktiviteter inom friluftslivet.

          Se vår guide om att välja rätt friluftsbyxor »
          Hitta vandringsbyxor för herr »
          Hitta vandringsbyxor för dam »

        • Vad är bra mellanmål eller snacks på vandring?

          Vi vill rekommendera energibars. Bra energibars har bra ingredienser, näringsvärden och högt energiinnehåll, ett mycket bra mellanmål för vandring och andra aktiviteter som även kan ätas gående. Ett annat tips är jägarsnus. Jägarsnus kan man blanda till själv med nötter, hackad choklad och russin men det går såklart att variera efter tycke och smak. Ett mycket gott snack som genast höjer humöret på vandringen!

          Hitta bra mellanmål »

        • Kan man dricka vatten i naturen?

          I fjällen är det i regel helt säkert att dricka i de forsande bäckarna. Så länge vattnet är porlande och klart är det att betrakta som drickbart. Undvik stillastående höljor, där kan vattnet vara dåligt samt se dig om så att inga döda djur ligger uppströms som kan kontaminera vattnet. Är du osäker på vattenkvaliteten kan du alltid låta vattnet koka i ett par minuter eller filtrera vattnet med en vattenrenare.

          Läs vår guiden hur du släcker törsten »
          Hitta vattenrenare »

        Sova utomhus – vanliga frågor & svar

        • Tillgång till vatten & toalett i naturen?

          För att gå på toaletten när du är ute i naturen bör du gräva en grop som är 20–30 centimeter djup och uträtta behoven i den. Fyll sedan igen ordentligt med jord så att djur inte kan komma åt och förmultningen går snabbt. Toapapper går bra att gräva ned, men våtservetter innehåller kemikalier som absolut inte har i naturen att göra.

          Läs mer i vår toaguide »

          Vatten kan i vissa fall drickas direkt, säkrast är att rena vattnet med vattenrenare eller att koka det ordentligt. Undvik grumligt stillastående vatten.

          Läs mer om dricksvatten i vår guide »

        • Hur hittar man en bra tältplats?

          • Plan och torr mark utan vassa rötter och stenar är att föredra, gärna på en höjd.

          • I sänkor samlas kyla och vatten om det börjar regna.

          • Högt gräs kan betyda många fästingar.

          • Lä är bra om det blåser.

          • Sök skydd från direkt morgonsol.

          • Se upp för gamla träd och stora grenar som kan falla när det blåser.

          • Nära stora vatten kan det bli fuktigt och svalt.

          • På sommaren är det mindre myggigt där det fläktar lite.

          • Vatten och eldplats i närheten underlättar.

          • Tänk på ljudnivån, strömmande vatten är mysigt men kan störa nattsömnen.

          • Undvik att tälta där du är allra högsta punkten om det börjar åska.

          Mer tältkunskap »
          Hitta tält »

        • Var får man övernatta?

          Att tälta på tålig mark i naturen under ett–två dygn ingår i allemansrätten men du får inte slå upp ditt tält och använda som läger i en vecka utan lov från markägaren. I naturreservat och nationalparker gäller ofta särskilda regler. Det kan råda tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad tältplats. När du tältar bör du alltid tänka på att inte skada vegetationen, till exempel är växter som ljung och lav känsliga. Se till att du tältar på tålig mark och läs alltid reglerna som gäller för det område du tänker besöka.

          Läs mer om att tälta i Sverige »
          Hitta tält »

        • Vad kan man tänka på vid tältning på våren?

          På våren kan temperaturen sjunka till under nollan även om det är varmt och skönt på dagen. Det kan också vara blött i markerna vilket kan försvåra valet av tältplats. När du ordnar din sovplats är det viktigt att du isolerar dig mot markkylan. Med en tjock luftmadrass måste den stora luftvolymen värmas upp med din kroppsvärme, vilket kan bidra till att det blir kallare. Kombinationen av luft och isoleringsmaterial en bättre lösning. Man kan också använda två liggunderlag, vilket också är bra på vintern. En vanlig kombination är ett lätt liggunderlag i cellplast mot fukt och markkyla samt ett uppblåsbart liggunderlag med isolering. En sovsäck som klarar några minusgrader är också att föredra.

          Mer om att välja rätt utrustning »
          Hitta sovsäck och liggunderlag »

        • Om jag fryser på natten, vad kan jag göra åt det?

          Se till att vara varm, torr och ha lagom mycket kläder på dig innan du kryper ned i sovsäcken. Ät ordentligt och drick gärna något varmt samt gör lite kvällsgymnastik på kvällen så håller kroppen värmen bättre. Ha en termos tillgänglig med något varmt - gott att ha både under natten och till en första frukost i sovsäcken. En värmetålig flaska fylld med hett vatten och iklädd en socka fungerar som ett extra element i sovsäcken. Och skulle du vakna kall under natten, var inte rädd för att lämna sovsäcken för att röra lite på dig, det kan ge bättre värme och sömn än om du fortsätter bita ihop.

          Termosar och Termomuggar »
          Värmetåliga vattenflaskor »
          Läs mer om att övernatta i tält »

        • Hur slår man upp ett tält?

          Det följer oftast med instruktioner till de tält du köper eller hyr hos Naturkompaniet. Några tumregler: om det blåser, så börja med en kortsida som vetter mot vinden. Spända och välplacerade tältlinor håller tältduken uppe så att den inte fladdrar i vinden eller samlar regnvatten i veck. Om det är risk för mygg, så håll koll på att tältet är stängt när du sätter upp det. Lägg inga vassa föremål på tältduken när du sätter upp tältet i vind. I värsta fall kan det uppstå revor i tältduken.

          Mer tältkunskap »
          Hyr ett tält hos oss »
          Köp ett tält hos oss »

        • Hur packar man tält i ryggsäck?

          Tunga saker som tält, kök och mat packar du nära ryggen, högt upp och centrerat, för att ge balans och stabilitet när du går. Din tyngdpunkt bör ligga mellan skuldrorna i höjd med bröstkorgen. Tält, kök och mat bör dessutom vara lättåtkomliga eftersom vädret snabbt kan skifta i fjällen och man snabbt kan behöva få upp ett skydd eller enkelt kunna laga mat för att fylla på med energi. Man kan också dela på vikten och låta olika personer bära tältduk och tältpinnar.

          Läs mer om att packa smart på fjällvandring »

        • Vilket tält ska jag välja?

          Ett bra tält ska vara enkelt att sätta upp i alla väder och ha slitstarka vävar som tål hög grad av nötning, solljus och vattenpelare dvs tryck av vatten. Sömmarna ska vara både vattentåliga och starka och infästningar för stormlinor genomtänkta och förstärkta. De bästa tältbågarna är tillverkade av kvalitetsaluminium. Ventilationsmöjligheterna ska vara många för att förhindra kondens och myggnät ska hålla insekter ute och bidra till förbättrad ventilation.

          Mer om att välja tält »

        • Får man tälta var som helst i Sverige?

          I nationalparker och naturreservat råder ofta särskilda regler för tältning och eldning, vad du får göra och vad du får plocka. Kolla alltid vad som gäller lokalt. Det kan i ett område vara tillåtet att tälta på särskilt angivna platser, även inom skyddade naturområden, medan det i andra områden kan råda totalt tältningsförbud. Samma sak gäller för eldning. Det kan också finnas begränsningar i att plocka bär eller växter, eller ens ta med sig stenar hem. Ofta finns anslagstavlor, broschyrer eller – som i många nationalparker – ett naturrum med information om vad som gäller. Man kan ofta också hitta information på kommunens hemsida. En bra regel är att alltid lämna platsen lika fin som när man kom, oavsett var man slår läger.

          Läs mer om att tälta i Sverige »
          Böcker om friluftsliv »

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress