Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Första hjälpen - var förberedd

        Expeditionsläkaren Olivia Kiwanuka är kirurg och driver företaget Adventure Medicine. Hon har lång erfarenhet av första hjälpen i vildmarken och 365 bad henne att ge en inledande kurs i ämnet. Här presenterar vi steg-för-stegmetoden kallad L–ABCDE som hon lär ut. Men du behöver förstås både mer kunskaper och övning för att klara av skarpa situationer.

        L – Livsfarligt läge

        Skaffa en överblick över situationen. Finns det faror, hur många verkar vara skadade, hur många är ni som kan hjälpa till och vad verkar ha hänt? Om det är en allvarlig olycka som har skett nära där hjälp finns är det viktigt att larma tidigt. Om hjälpen är två timmar bort, du är ensam och måste gå iväg för att få täckning är det bättre att göra akuta insatser på egen hand och sedan larma. Om du har en överblick över situationen har du också mer information att ge när du ringer efter hjälp. Kontrollera om ni befinner er i ett livsfarligt läge. Det kan till exempel handla om en glaciärspricka, forsande vatten, risk för stenras och liknande. Flytta personen om det är för farligt att stanna. Kolla om personen kan ha skadat nacken, var i så fall försiktig så att du inte orsakar mer skada.

        A – Airway and C-spine – Luftvägar och nackstabilitet

        Om vi inte får syre kan vi få permanenta hjärnskador efter tre minuter. Säkerställ att personen har fria luftvägar. Se, lyssna och känn om personen andas. Titta om bröstkorgen höjer sig, lyssna om du hör andetag eller känner andetag mot din kind. Snarkande eller oregelbunden andning är tecken på att något blockerar luftvägarna. Kontrollera till exempel att inte tungan har fallit bakåt och täpper till. Om tungan hindrar luften: tippa upp hakan eller dra fram underkäken. Kolla om personen kan ha skadat nacken, var i så fall försiktig så att du inte orsakar mer skada.

        B – Breathing – Andning

        Se, lyssna och känn om personen andas. Titta om bröstkorgen höjer sig, lyssna om du hör andetag eller känner andetag mot din kind. Om personen inte andas, gör hjärt- och lungräddning:

        1. Se till att personen ligger på rygg.

        2. Placera din ena handled mitt på bröstkorgen, mellan bröstvårtorna, sätt din andra hand ovanpå.

        3. Tryck ner bröstkorgen fem centimeter. Tryck hårt och snabbt och håll en takt av cirka hundra tryck i minuten. Gör 30 bröstkompressioner.

        4. Öppna luftvägen genom att böja personens huvud bakåt med en hand på pannan samtidigt som du lyfter upp hakan med två fingrar. Håll för personens näsa och blås in luft i munnen så att bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.

        5. Växla mellan 30 bröstkompressioner och två inblåsningar tills personen börjar andas med vanliga andetag eller tills att hjälp kommer. Här är det extra viktigt att gå en kurs i hjärt- och lungräddning så att tekniken sitter.

        C – Circulation and bleeding control – Cirkulation och blödning

        Kontrollera om personen har synliga yttre blödningar. Stoppa blödningen med ett manuellt tryck med handen eller ett tryckförband. Improvisera ett förband om du inte har ett med dig. Det kan vara bra att öva i förväg hemma på att binda ett bra tryckförband. Kolla om det verkar finnas inre blödningar: känn efter om bröstkorg, mage, bäcken eller lår är spända eller om personen har brutit revbenen. Kontrollera pulsen.

        D – Disability – Vakenhetsgrad och neurologisk påverkan

        Kontrollera hur vaken och kontaktbar personen är. Att personen är sömnig eller svårväckt är tecken på att något är fel. Kolla om personen rör armar och ben, om inte kan det vara täcken på ryggmärgsskada.

        E – Expose, environment and evacuation – Helkroppsundersökning, skydd mot omgivningen och evakuering

        Skydda personen mot nedkylning och överhettning. Gör en helkroppsundersökning, kom ihåg att titta efter skador på rygg och fötter, de är lätta att missa. Planerna för eventuell evakuering.

        Utöver L-ABCDE-metoden finns andra viktiga moment du bör ha kunskaper om för att kunna ge första hjälpen i vildmarken. Till exempel så försämrar kyla förutsättningarna för en skadad person och kan leda till livshotande komplikationer. En frisk person utan kläder riskerar att bli nedkyld redan vid 27 grader. Skydda personen mot nedkylning genom till exempel kläder, filtar eller kroppsvärme. Det kanske viktigaste momentet? Att vara väl förberedd.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress