Matkreatör: Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri
Fotograf: Louise Andersson
20–30 stycken
Baktid: 30–45 minuter
Jästid/vilotid: 3–5 timmar
Bulldeg
- 375 g ekomjölk
- 700–900 g stenmalet ekovetemjöl
- 120 g ekosocker
- 1 paket malen saffran
- 15 g ekojäst
- 8 g oraffinerat havssalt
- 1 ekoägg
- 120 g ekosmör i bitar
Smörfyllning
- 150 g tempererat ekosmör
- 50 g råsocker
- 50 g ekoflorsocker
- En knivsudd äkta vaniljpulver
Topping
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser utom smöret i fem minuter i en köksmaskin på låg hastighet. Degen har rätt konsistens när den lossnar från kanterna.
- Tillsätt smöret och kör i maskinen några minuter till.
- Låt degen vila i femton minuter. Under tiden, blanda smör, råsocker, florsocker och vanilj jämnt, gärna med en elvisp.
- Kavla degen till en 0,5 cm tjock rektangel. Bred på smörfyllning, vik och skär i strimlor.
- Forma bullar och låt jäsa i ca tre timmar i en matlåda med bakpapper.
Steka eller fritera:
- Lägg smör i stekjärnet och stek på båda sidorna tills de fått gyllene färg.
- Häll 3–4 dl olja i stormkökets kastrull och hetta upp till 140 grader. Fritera på båda sidorna i 2–4 minuter tills de fått gyllene färg.
Vänd bullarna i socker och ät direkt! Bullarna ska kännas som munkar – frasiga utanpå och mjuka inuti.