Matkreatör: Linnea Sjögren & Karolina Martinsson | Fotograf: Tim Kristensson
Ång-dan-bing
3 dl vetemjöl
1–2 tsk torkade flingor av sockertång eller rörhinna
2 dl vatten
sesamolja
Blanda mjöl och tångflingor. Rör ner 2 dl kokande vatten. Knåda degen slät. Låt vila 30 min. Forma åtta puckar som penslas med sesamolja. Lägg ihop dem två och två. Kavla ut varje dubbelpuck tunt. Vänd- stek dem på medelhög värme. Dra försiktigt isär de två bröden från varandra. Förvara i lätt fuktad handduk.
Tång- & tomatsallad med strandens örter
2 dl blåstångs- och knöltångsskott (späda delar av tång längst ut på ruskan)
20 små tomater i halvor
Blad av tex strandmålla, kärleksört, strandaster
smör/olja
salt
Koka tången 5 min i lättsaltat vatten. Stek den förkokta tången i smör/olja. Blanda i tomater och sist bladen. Låt allt bli ljummet. Smaka av med salt.
Stekost i rörhinna
250 g svensk eldost/halloumi
2 dl rörhinna
1⁄2 dl maizena
4 dl neutral olja
Skölj rörhinnan väl i minst tre omgångar saltat vatten för att få bort sand och små djur. Krama ur allt vatten.Blanda rörhinna och maizena. Skär eldost i 2 x 2 cm kuber. Linda rörhinna runt varje ostkub. Värm oljan till 160 grader. Fri- tera ostkuberna. Sänk värmen om tången bränns.
Strandkvannetzatziki
2,5 dl fast yoghurt
10 cm gurka
salt
1–2 msk späda strandkvanneblad
salt och peppar
Riv gurkan grovt. Strö över salt. Låt stå 15 min. Krama ur vätskan. Blanda yoghurt, gurka och finstrimlad strand- kvanne. Smaka av med salt och peppar.
Allt serveras i tunnbröden. Strö över strimlade kronblad av vresros.
Våra toppmärken