Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Vintertältning med Hilleberg

        Vintersolen strålar över Vålådalens fjällstation en eftermiddag i mars 2019. En buss stannar på parkeringen och ut kommer vi, 27 säljare från friluftsbutiker runtom i Europa. Alla är fulla av förväntan inför Hillbergs årliga utbildning Hilleberg Outdoor Academy. Det knarrar under fötterna och lungorna fylls med frisk, jämtländsk luft. Vissa av oss har tältat på vintern förut, medan det för andra blir första gången. Pulkorna och ryggsäckarna har packats med varma kläder, mat för fem dagar och ett gäng Hillebergtält som vi ska få prova under turens gång.

        Fem säljare från Naturkompaniet har fått möjlighet att följa med: Tina och Mange från butiken i Örnsköldsvik, Sam från Göteborg, Adrian från Kristianstad och jag från Stockholm. När snöskorna är på och packningen är i ordning är det dags att vandra in Vålådalens naturreservat. Solen fortsätter stråla och temperaturen närmar sig -20°c.

        Sätta upp tält i snö

        Efter några timmar väljer vi tältplats för kvällen. Vi får lära oss hur vi sätter upp tältet i storm och sedan använda lärdomarna i praktiken. Vi börjar med att stampa ned en platt yta där tältet ska stå så att snön inte ändrar form under nattens gång. När tältet plockas upp fäster vi en stormlina i en ryggsäck eller liknande vilket är viktigt för att undvika att tältet flyger iväg, samma sak gäller för tältpåsar och andra lösa delar som vi lägger i fickorna eller på annan säker plats.

        Därefter fäster vi ena sidan i marken med snöpinnar. Vi lär oss att det mest effektiva sättet att gräva ner snöpinnarna är att utgå från ett T i snön. Sätt ned snöpinnen på tvären och gräv en liten skåra framför så att snön inte sliter för mycket på stormlinan. Ibland kan snön kännas lös men den brukar sätta sig efter ett tag vilket gör att snöpinnen sitter fast ordentligt. Tältstängerna träs in i sina kanaler och sen spänner vi ut tältet åt andra sidan och fäster det med snöpinnar. Slutligen grävs alla stormlinor ned med snöpinnar och spänns ordentligt.

        Det krävs mycket grävande vilket är skönt när det är kallt, vi får röra oss hela tiden för att bibehålla värmen. Det blir också mycket bekvämare när vi gräver ett hål i absiden så att det finns plats att stå eller huka sig.

        Test av olika tältmodeller

        Vi får prova fyra olika tält, ett per natt: Kaitum 3 GT, Keron 3, Nallo 2 och Saivo. Alla tälten har sina för- och nackdelar beroende på vilket äventyr som väntar. De flesta av oss är rörande överens om att Keron 3 är det mest bekväma tältet för vinterturer.

        – Keron 3 var rymligt och det var bra med två ingångar och absider. Det stod emot vinden utan att det märktes i tältet. Det var bra ventilering och hög komfort, säger Adrian.

        Sam håller med.

        – Jag gillar Keron och Kaitum tack vare rymden i innertälten och längden på tälten passar bra för långa personer. Kaitum är lättare än Keron och är därför ett bra alternativ.

        Vi får fika i vindsäck och använda ett yttertält som lunchskydd genom att plocka av innertältet, samt gräva en stor grop så att alla får plats inuti.  Förutom möjligheten att prova olika produkter från Hilleberg och lära oss att använda dem, skapas också en fin gemenskap. Varje kväll sätter vi upp grupptältet Altai där vi lagar mat och pratar om dagens lärdomar tillsammans. Där skapas snabbt nya vänskapsrelationer utan distraktioner från omvärlden. Sällskapet känns så viktigt när civilisationen är långt borta.

        – Det roligaste var gemenskapen. Att vi blev som en familj, säger Tina.

        Text & foto: Malin Sjökvist

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress