Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    NYA ÄVENTYR FÖR GAMLA KLÄDER OCH SKOR

    Lämna in dina uttjänta friluftskläder och skor hos oss på Naturkompaniet. Vi samarbetar med I:CO som är ett av de ledande internationella företagen inom återvinning. De ser till att det du lämnar in på bästa möjliga sätt kommer till användning igen – antingen på andrahandsmarknaden eller i form av materialåtervinning. Jordens resurser är begränsade. Därför är det av största vikt att material i så stor utsträckning som möjligt kommer in i ett kretslopp istället för att hamna på soptippen. Om vi hjälps åt kan vi göra stor skillnad.

    Så återvinner vi kläder och skor
    Kläder och skor som lämnats i våra återvinningsboxar skickas till I:CO där de sorteras utifrån skick och material för att sedan återvinnas på ett så optimalt sätt som möjligt.


    Vad lägger vi i tunnorna?
    Vi kan ta emot använda kläder och hela par skor från konsumenter oberoende av märke, typ eller kvalitet. Som skor räknas exempelvis vardagsskor och kängor. Sportutrustning som pjäxor, skridskor, inlines eller simfenor kan vi ej ta emot. Viktigt att de, oavsett typ av produkt är rena och torra.

    I:CO accepterar endast utrustning som kategoriseras som kläder eller skor. De tar EJ emot hemtextilier, ryggsäckar, tält, sovsäckar, hjälmar, flytvästar och rep.

    I:CO tar emot produkter med normalt slitage som revor, hål, trasiga sömmar/blixtlås, knappar och dragskor som saknas osv. Däremot tar de EJ emot reklamationer som är så trasiga/förstörda att de inte kan återvinnas. Produkten får t.ex. inte ha större brännhål, stora revor etc.
    Så här arbetar I:CO med återvinning:

    Återanvändning
    Skor och plagg som är i tillräckligt gott skick går direkt ut på second hand-marknaden. Att fortsätta att använda redan tillverkade produkter är den överlägset mest hållbara formen av återvinning. Det är också därför som vi vill uppmana dig att vårda och laga det du köpt hos oss i så stor utsträckning som möjligt. Låt inte heller saker du tröttnat på samla damm eller, ännu värre, åka i soporna. Sälj på loppis, ge bort till en vän, lämna till välgörande ändamål – eller lämna till återvinning hos oss på Naturkompaniet. På så sätt kan vi hjälpas åt att minska behovet av att producera nytt är det bästa sättet att skydda miljön.


    Sluten återvinning
    Vissa material kan användas som råvara för att skapa nya, liknande, kvalitetsmaterial. Så kallad sluten återvinning. Ofta går det inte att ha en helt sluten produktionscykel. Ofta krävs ett tillskott av energi och resurser för att först bryta ned materialet och sedan skapa ett nytt användbart material. Men fördelarna är ändå stora. Det krävs mycket mindre resurser i form av råmaterial, kemikalier, vatten och energi än för att producera materialet från grunden. Det förhindrar även att det ursprungliga materialet går till spillo som avfall.


    Här är några exempel hur det kan fungera i praktiken:

    Dun
    Dun är ett fantastiskt material med lång hållbarhet som är lätt att återanvända, även om till exempel jackan eller sovsäcken är utsliten i övrigt. Efter tvätt och utsortering av trasigt dun går det att återanvända, med bara ett litet kvalitetstapp, jämfört med nytt dun.

    Ull
    Även ull går att återanvända, även om kretsloppet här inte är helt slutet. Stickad ull kan revas upp och finfördelas så att det sedan går att spinna ny tråd av den. Här är Fjällrävens Re-Wool-kollektion ett bra exempel. Den finfördelade ullen har kortare fibrer än den ursprungliga, vilket gör att man ofta till sätter nylon för få bättre slitstyrka.

    Polyester
    Plagg i 100 procent polyester är mycket lämpliga för återvinning. Materialet bryts ned, ofta på mekanisk väg, till mycket små polyesterbitar som sedan värms upp och spinns till ny tråd. Återvunnen polyester tappar något i slitstyrka och elasticitet jämfört med nytillverkad. I vissa fall tillsätts därför lite nytillverkad polyester i processen. Fjällrävens eco shell är ett exempel där både yttermaterial, innermaterial och membran är tillverkade av 100 procent återvunnen polyester, som i sin tur kan återvinnas igen.

    Gummi
    Precis som med polyester kan gummisulorna i gamla skor återanvändas. Det utslitna sulorna mals ned till granulat som kan smältas och gjutas till nytt gummi. Även här blir kvaliteten på det återvinna material något lägre än för nytillverkat, men det fungerar bra till många tillämpningar, som exempelvis vardagsskor. Återvinningskretsen är inte helt sluten, eftersom det tillförs både energi och i många fall en viss del nytt material i processen. Därför är det bra att återanvända gummi i stor utsträckning som möjligt, även om återvinning är mer resurssnålt än att tillverka helt nytt material.

    Öppen återvinning
    Öppen återvinning innebär att materialet återvinns till något annat än det var ursprungligen. Många blandmaterial går exempelvis inte att bryta ned och skapa nya vävar av. Men det finns sätt att återanvända även dessa. Sådant material används bland annat som isoleringsmaterial inom fordonsindustrin.

    Energiåtervinning
    Det sista alternativet är att materialet skickas till förbränning och åtminstone får omvandlas till energi i form av el eller fjärrvärme. Det kan tyckas vara resursslöseri, men miljömässigt är soptippen ett mycket sämre alternativ. Cirka 5 procent av alla kläder och skor som kommer till I:CO skickas till förbränning.  

    Om I:CO
    I:CO står för I:Collect. Projektet startade 2009 med ambitionen att erbjuda konsumenter ett enkelt, effektivt och pålitligt sätt att återvinna gamla kläder och skor. Hittills har I:CO samlat in mer än 90 000 ton skor och kläder. Bara under 2017 samlades 61 miljoner plagg (22 000 ton) in. I:CO har i dag verksamhet i 60 länder. I:CO har tillgång till den senaste tekniken och forskningen inom återvinningsområdet, allt för att återvinningen ska ske så optimalt som möjligt. Cirka 60 procent av de insamlade produkterna skickas för direkt återvinning som begagnade varor. Cirka 35 procent återvinns till nya material, medan endast 5 procent av de insamlade plaggen och skorna bränns och blir till energi.


    Mer info: www.ico-spirit.com

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress