Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REA - kläder & utrustning »

    Enhands

    Här finner du varierande linor för enhandsspön för flugfiske, både för dig som är ny i fiskevärlden och för dig som har fiske som livsstil. Vi har allt från flytande långlinor till korta kompakta klumpar - eller kombinationer av de båda.

    Välj enhandslinor från varumärken som Vision och 3M Scientific Anglers och du får högkvalitativa fiskeredskap utvecklade för den optimala upplevelsen.

    Så väljer du enhandslina

    Enhandlinor har som gemensam nämnare att deras egenskaper beror på hur de är taperade. Linorna kan vara taperade för att du ska kunna kasta långt, löpa smidigt genom ringarna, liksom för att ge en så fin prestation som möjligt. Andra är taperade för att klara svåra vindförhållanden eller för att kunna kasta stora, lite tyngre flugor som lockar gäddor, till exempel. En taperad lina ser i regel till att flugan landar mjukt och smidigt på vatten, vilket är önskvärt när man vill fiska skygg fisk.

    För dig som inte är van vid flugfiske har vi lite tips när du ska välja lina:

    • Se till klassen på linan, som i första hand bör vara i samma klass som spöet den ska kastas med, men du kan också välja en klass under eller över. Har du ett snabbt spö kan en tyngre lina göra spöet något mjukare, liksom att den tyngre linan enklare kastar en stor fluga än en lätt lina. 
    • Vad ska du ha linan till? Om du ska fiska i mindre vattendrag, sjöar eller tjärnar lämpar sig en kort klump. Den är väldigt lätt att kasta med underhandskast och kräver inte lika mycket kastutrymme som en lång klump, som däremot kan nå längre. 
    • Du kan också välja densitet på enhandslinan, från flytande till snabbsjunkande. Sjunkgraden anger hur pass snabbt linan sjunker; sjunk 3 sjunker exempel långsammare än sjunk 8. 
    • Intermediate och hover är svagt sjunkande linor som bara går ner strax under ytan. De passar bra för skygg fisk där man inte vill störa ytspänningen, liksom till havsöring eller kustfiske.

    Lång eller kort klump – När ska jag välja vad?

    Lång klump lämpar sig väl vid sjöfiske eller när du vill kunna kasta långt och hålla linan i luften innan den skjuts ut i slutet av kastet. En kort klump, å sin sida, passar bra vid trånga utrymmen där du inte vill ha en lång lina i luften för att flugan ska nå dit du vill. Korta klumpar är också ett bra val vid streamerfiske, eftersom det kräver lite mer skjut framåt för att flugan ska hamna där man önskar.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress