Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    DAGSVANDRING

    Släpp alla måsten och snöra på dig dina vandringskor, att vandra i naturen är meditativt och fyller din kropp med ny energi. Ta med dig hunden eller bästa kompisen och ge dig ut på ut på upptäcktsfärd. Alldeles bakom husknuten finns nya stigar att vandra, skogar att ströva i, sjöar att pausa vid, nya bitar av natur som väntar på dig.

    Tips inför dagsvandringen

    Det är lätt, och roligt, att ge sig ut och upptäcka sitt närområde. Med några enkla förberedelser får du ut ännu mer av din upplevelse. Se till att klä dig rätt enligt lager-på-lager-principen för att kunna anpassa din klädsel efter temperatur och aktivitetsnivå, då är du alltid lagom varm. Se över din packning, det är lätt att släpa med sig saker som inte kommer till användning. Att vara lagom varm och ha lätt packning är en bra början, men glöm inte att fylla på med energi under dagen. Mat smakar alltid lite extra gott i naturen och att laga mat ute behöver inte vara krångligt.

    Vill du prova att vara ute lite längre än under en dag, men vet inte hur du ska börja? Då kan vi varmt rekommendera att komma med på en av våra resor med vandring i Tiveden, de kommer att bli fantastiska.


    FRILUFTSLIV SKA VARA ROLIGT

    Lova Olivia Bellander är säljare på Naturkompaniets butik på Kungsgatan 26 i Stockholm.

    Du är en friluftsguide som uppskattar de enkla utflykterna, hur kommer det sig?
    – För mig handlar friluftsliv om möjligheten att vara ute, exakt vad jag gör kommer i andra hand. Det ska vara roligt, om det blir jobbigt eller obekvämt första gångerna är det ingen bra ingång i friluftslivet. Börja med små, enkla utflykter i bra väder med mat som du vet att du tycker om. Då är chansen stor att du vill fortsätta.

    Varför tycker du att man ska minska fokuset på prestationer ute i naturen?

    – Det är viktigt för att sänka tröskeln och faktiskt komma ut. För mig är friluftslivet inte kopplat till prestation, utan till naturupplevelsen. Jag vill inte lägga någon värdering i mitt friluftsliv. Man kan njuta lika mycket av att gå ut femhundra meter i skogen med en hängmatta och en bok, som att fjällvandra i Sarek. När jag är ute i naturen vill jag koppla bort vardagens stress. Jag stänger av mobiltelefonen, vill undvika ljudet av bilar och hittar lugnet. Och man behöver inte ta sig speciellt långt hemifrån för att hitta den rätta känslan.

    Låg packvikt betyder ofta större naturupplevelse under längre vandringar. Gäller motsatsen på kortare dagsutflykter?
    – Vistelsen ska vara härlig. Om du tycker om att kunna laga riktigt god mat utomhus, varför inte ta bilen nära utflyktsmålet för att kunna bära med en stekhäll. Ta med en campingstol om du vill, en ljusslinga för stämningen och någonting gott att dricka. Och varför inte din vanliga kudde att sova på och en powerbank om du vill kolla på din favoritserie i vindskyddet. Det är inget fel med det!


    FLER TIPS FÖR VANDRING »    4 VANLIGA FRÅGOR OM DAGSVANDRING

    En välutrustad ryggsäck, ett par stadiga skor eller kängor och en vattenflaska är en bra start inför alla vandringar. Ett friluftskök och, mat samt energibars eller frukt som mellanmål är också bra för att fylla på din energi under dagen. För att turen ska bli så nöjsam som möjligt är det bra att välja kläder som är anpassade för vandring i olika väder. Ett par vandringsbyxor, en tröja i merinoull och en skaljacka som skyddar mot regn kommer man långt på. Karta, kompass, första hjälpen kit och en mobiltelefon med laddat batteri är bra om du ska vandra utanför bebyggelse där du inte känner till miljön.

    Klä dig lager-på-lager »
    Utrustning för dagsvandring »

    Flera faktorer spelar in i hur långt man kan vandra på en dag, till exempel terräng, väder, lutning och packvikt. Det spelar också stor roll hur tränad man är, hur mycket energi man får i sig, hur många pauser man tar och framför allt hur många timmar man orkar gå på en dag.
    Ett bra riktmärke för en vuxen person i normal fysisk form med bra utrustning och inte allt för svår terräng är mellan 2-5 km/h och en total dagsträcka på 20 km. Med tyngre packning runt 2-3km/h, med lättare packning kan man nå 5km/h. Planera snällt och njut ordentligt av turen är ett bra tips.

    Läs mer om vandring »
    Hitta vandringsutrustning »

    Välj kläder som är slitstarka och bekväma att gå i. Att klä sig enligt lager-på-lager-principen, alltså kläder i flera lager där varje lager har ett eget funktionellt syfte, gör det enklare att anpassa sig efter väder och intensitetsnivå. Försök att hålla dig sval när du går, och ta på dig något varmt när du stannar så kan du minska svett och därmed nedkylning. Kläder speciellt designade för vandring har ofta funktionella materialval och anpassade funktioner som ventilationsöppningar, kartfickor, strategiskt placerade sömmar för att minska skav samt en bra passform vilket gör vandringen mer bekväm och rolig.

    Läs mer om olika material »
    Hitta vandringskläder »

    Ett tips är att göra ett eget toa-kit. Packa en toarulle, en liten spade, våtservetter, en förslutningsbar skräppåse samt handsprit i en liten färgglad torrsäck (drybag) med en karbinhake på. Det gör det enkelt att hantera de flesta nödiga situationer. OBS! Släng aldrig våtservetter i naturen. Välj en bra plats, lämna inga synliga spår och håll rent längs vägar, stigar och leder.

    Toatips i naturen »
    Se alla drybags »


    FLER FRÅGOR & SVAR »


    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.    double-arrows-up