Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    VINTERBAD

    Allt fler upptäcker hur härligt det är att vinterbada, eller kallbada som det också kallas. Många vittnar om ökat välbefinnande och hur det kalla vattnet har en lugnande effekt. Den stora dos endorfiner som frigörs när man vinterbadar motsvarar hela 20 minuters löpning, en effekt som håller i sig i flera timmar. Men vinterbad är inte bara bra för hälsan, det är också ett roligt sätt att träffa likasinnade på och har blivit nästan som en folkrörelse. För dig som är en nyfiken nybörjare har vi samlat inspiration och tips kring kalla bad här som hjälper dig mot ett första simtag med snöklädda granar som sällskap.

    Utrustning för vinterbad 

    Vad händer i kroppen vid vinterbad?

    Det är många som väljer att vinterbada. Det kalla vattnet framkallar en chock som skapar endorfiner i kroppen, och dessa ger som bekant en härlig känsla. Endorfinerna kan ge tillfällig smärtlindring och antidepressiv effekt.

    När du går i det kalla vattnet drar blodkärlen ihop sig och kroppen fokuserar på att värma vitala organ så som hjärtat. Puls och blodtryck höjs. När du stiger upp ur vattnet öppnas blodkärlen upp igen och blodet transporteras tillbaka i hela kroppen. Det är det du upplever som en värmande känsla efter kallbadet.

    Hur länge ska man vara i vid vinterbad?

    Ett vinterbad kan vara allt från några sekunder till några minuter. Även om du upplever att du kan klara av att vara i länge bör du inte ta några risker och pressa dig då det finns risk för nedkylning och kramper.

    Vem ska inte vinterbada?

    Om du har hjärt- och kärlsjukdomar kan vinterbad innebära en risk i och med att du får ett tillfälligt förhöjt blodtryck. Det är inte heller helt säkert att du bör vinterbada om du är gravid. I dessa fall, eller om du av någon annan anledning är osäker, rekommenderar vi att du rådfrågar din läkare innan du kastar dig i vaken.

    Vinterbad & kallbad

    Emil Duvander är säljare på Naturkompaniets butik i Lund och en van vinterbadare.

    Hur fastnade du för vinterbad?

    – Jag är uppvuxen vid havet i Lomma och har alltid badat året om. Det är många som gillar att bada på morgonen, men jag föredrar kvällsbad – allra helst när det är stjärnklart och vattnet beckmörkt. Jag brukar sitta kvar en stund efteråt och dricka te och njuta av stillheten. Det är väldigt meditativt att stanna upp och vara i nuet, något jag är ganska dålig på annars i vardagen.

    – Det sägs att kallbad är bra för immunförsvaret och smärtlindring. Jag tycker också att jag sover mycket bättre efter ett kvällsdopp.

    Har du några tips till nybörjare som vill testa vinterbad?

    – Bada alltid tillsammans med någon annan i början och ta det lugnt. Har du inte vinterbadat förut kan det vara bra att börja med kallduschar för att se hur kroppen reagerar.

    – Ta på dig badkläder innan du går hemifrån så att du slipper förlora värme medan du byter om. Det är lätt att bli adrenalinpumpad innan man går i, men försök att samla dig innan, gå i sakta och andas lugnt. Och undvik att doppa huvudet i början.

    Finns det någon utrustning som underlättar vid vinterbad?

    Mössa, vantar eller handskar och badskor är bra eftersom det är genom de kroppsdelarna man lättast förlorar värme, särskilt om det blåser. Sedan är det bra att ha med sig te i termos och varmt ombyte så att man kan sitta kvar en stund.

    Text: Annika Goldhammer | Foto: Peter Kroon

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress